» » Яблучне вино

Яблучне вино

Яблучне вино
Не знаєте, куди прилаштувати багатий урожай яблук ? Приготуйте з них смачне домашнє вино. Ознайомившись з рецептурою нижче, ви будете приємно здивовані абсолютною легкістю технологічного процесу, а реалізувавши його на практиці, в результаті отримаєте справжню насолоду від дегустації готового напою.

Як зробити вино з яблучного соку в домашніх умовах – простий рецепт приготування


Інгредієнти:

  • свіжі яблука – 20 кг;

  • цукровий пісок – 160-420 г на літр яблучного соку;

  • фільтрована вода – 140-700 мл.


  • Приготування
    Для приготування вина підійдуть як зірвані з дерева яблучка, так і зібрані під ним. Мити їх перед переробкою не рекомендується, так як на поверхні присутні необхідні для бродіння бактерії і дріжджові грибки. Сильні забруднення слід просто протерти ганчірочкою.
    Розрізаємо яблучні плоди навпіл, виймаємо серцевину з насінням, обрізаємо червоточини і підгнилі місця. Тепер віджимаємо з яблук сік будь-яким доступним і зручним способом. Перелити сік у скляну або емальовану посудину і залишаємо при кімнатній температурі на два-три дні, час від часу перемішуючи. По закінченні часу повинен початися процес бродіння і, якщо в соку присутні тверді домішки, вони повинні зібратися на поверхні. Збираємо їх при наявності ситечком, переливаємо чистий заграв сік в бутлі і додаємо цукор. Його кількість може змінюватись в залежності від початкової солодощі яблук. На початковому етапі бродіння вводимо мінімальну його кількість: 100 грам на літр соку. Встановлюємо гідрозатвор і залишаємо заготовку для бродіння.
    Через п'ять днів додаємо чергову порцію цукру. Для солодкого яблучного соку буде достатньо і п'ятдесяти грамів на літр. Кислий ж сік необхідно підсолодити ста грамами цукрового піску. Для цього зливаємо невелику порцію сусла, розчиняємо в ньому солодкі кристали і виливаємо суміш назад в бутель. Знову ставимо гідрозатвор і залишаємо сусло бродити. Надалі можна ще один або два рази з інтервалом у п'ять днів додавати цукор від тридцяти до вісімдесяти грам на літр сусла, орієнтуючись на початкову солодкість соку.
    Для тих, хто буде робити вино вперше, зазначимо, що при встановленні гідрозатвори необхідно повністю виключити контакт сусла з повітрям, тому місце з'єднання трубки з кришкою і стик кришки і бутлі краще заліпити пластиліном. Альтернативою гідрозатвори буде звичайна медична рукавичка, яку необхідно надіти на шийку бутля, а один з пальчиків проколоти голкою. Бутель не слід заповнювати сповна, необхідно залишити місце для піни при бродінні. Ідеально якщо вона буде заповнена на три чверті.
    В залежності від температури в приміщенні весь процес бродіння може тривати від одного до двох місяців. Ознакою його завершення буде відсутність бульбашок в ємності з водою гідрозатвори або сдувшаяся рукавичка.
    При тривалому бродінні (понад 55 днів), слід злити вино з осаду і знову поставити для завершення процесу. Готове молоде домашнє яблучне вино зливаємо за допомогою шланга, намагаючись не зачепити осад на дні пляшки, розливаємо по сухим і чистим судинах, укупориваем і поміщаємо в прохолодне затемнене місце для подальшої витримки і дозрівання. Можна, звісно ж, зняти з нього пробу відразу ж, тільки смак і аромат напою на даному етапі резковат і не дуже привабливий. Але вже через два місяці смаковий букет вина стає приємніше, а ще через три набуває витонченість і гармонію.
    Якщо в процесі витримки на дно пляшок з вином випадає багато осаду, то бажано позбутися від нього, перелив напій в інші чисті ємності, так само як і в першому випадку скориставшись шлангом.
    Додав: admin | 22-09-2016, 20:36
    Переглядів: 70