Китайські пельмені
Згідно з однією з версій походження пельменів, традиції приготування цього чудового і вельми поширеного страви зародилися в Китаї. Існує і безліч інших версій, однак, так чи інакше, подібні страви присутні в кулінарних культурах багатьох народів з найдавніших часів, коли приготування і поїдання пельменів було пов'язано з сакрально ритуальними-побутовими практиками.
Автентичні рецепти китайських пельменів різноманітні, їх безліч: цзяоцзи, шаомай, баоцзи, вонтони , шуй яо та інші національно-регіональні форми.
Тісто для китайських пельменів, як правило, роблять так само, як і у відомих нам варіантах: з пшеничного борошна і води, іноді з додаванням яйця і деяких приправ (кунжутне масло та ін). Відомі і рецепти тесту з борошном інших зернових, наприклад, китайські пельмені шаомай роблять з тестом з рисового борошна.
Розповімо, як приготувати пельмені по-китайськи.
Слід розуміти, що єдиної общекитайской кухні не існує. Загальна китайська
фарш мясний (свинячий або змішаний) – 400 г;
капуста білоголова свіжа – 300 г;
молодий зелений цибулька – 8 пір'я;
зелень кропу, петрушки і кінзи – середній пучок;
цибуля ріпчаста – 1 шт.;
спеції сухі мелені (перець чорний, червоний та духмяний, гвоздика, коріандр імбир та ін.);
соєвий соус;
Для тіста:
борошно пшеничне цільнозернові – близько 2 склянок;
крохмаль рисовий або кукурудзяний – 3-4 ст. ложки;
яйце куряче – 1-2 шт.;
кунжутне масло – 1 ст. ложка;
вода.
Приготування
Спочатку приготуємо тісто. Змішаємо муку з крохмалем, додамо яйця, кунжутне масло і, підливаючи потроху води, замісимо тісто. Ретельно вимішуємо, але недовго. Тісто не повинно бути занадто крутим або, навпаки, водянистим, скачаємо його в кому, нехай расстаивается.
Дрібно нашатковану капусту змішати з м'ясним фаршем (непогано його попередньо злегка вибити про робочу поверхню), додаємо рубану зелень, спеції, злегка приправляємо начинку соєвим соусом. Можна додати в начинку 1 куряче (а краще качине) яйце.
Тісто розгортаємо в пласт і з допомогою круглої пробивний форми або склянки робимо підкладки. Можна і по-іншому: скачуємо тісто в «ковбаску» ділимо на рівні шматочки і розкачуємо підкладку для кожного цзяоцзи окремо.
У центр підкладки поміщаємо порцію начинки. Акуратно піднімаємо краю підкладки і складаємо, злегка защипывая, у формі квітки. Можна, звичайно ж, робити пельмені і іншої форми.
Поміщаємо цзяоцзи по одному в киплячу підсолену воду. Варимо протягом 5-6 хвилин після спливання, після чого вливаємо чашку сирої води в котел. Витягаємо цзяоцзи шумівкою. Чи можна зварити їх на пару. Подаємо з соусами, можна в бульйоні або в супі.
Начинки для вонтонів готують найрізноманітніші. До складу крім фаршу з свинячого або курячого м'яса можуть входити цибулю, моркву, інші овочі, пагони бамбука, імбир, очищені креветки і гриби. Вонтони часто подають в супі або смаженими.
Інгредієнти:
фарш свинячий (можна навпіл з курячим) – близько 400 м;
цибуля ріпчаста – 1 шт.;
гриби свіжі (білі, гливи або печериці) – 200 г (можна замінити грибний борошном – 2 ст. ложки);
рубана зелень – 1 ст. ложка;
продавлений часник – 2 зубчики;
спеції;
кунжутна олія;
соєвий соус;
яйце куряче або качине – 1 шт.
Приготування
Тісто для вонтонів робимо таке ж, як для цзяоцзи (див. вище попередній рецепт).
Для начинки. Злегка обсмажуємо дрібно нашатковану цибулю на кунжутній олії в сковороді, додаємо дрібно нарізані гриби (або грибну борошно) і м'ясний фарш, обсмажуємо, перемішуючи, до зміни кольору м'яса протягом 8 хвилин. Трохи охолоджуємо, додаємо рубану зелень, соєвий соус, спеції, часник і яйце. Перемішуємо.
Тісто для вонтонів розкачуємо трохи тонше, ніж зазвичай, оскільки їх звичайно роблять меншого розміру, ніж звичні пельмені. Закладаємо начинку і защипуємо краю.
Можна зварити вонтони у киплячій воді (див. попередній рецепт), на пару, або в супі. А можна обсмажити в олії з кунжуту або на тваринному жирі і подати з китайськими соусами.
Автентичні рецепти китайських пельменів різноманітні, їх безліч: цзяоцзи, шаомай, баоцзи, вонтони , шуй яо та інші національно-регіональні форми.
Тісто для китайських пельменів, як правило, роблять так само, як і у відомих нам варіантах: з пшеничного борошна і води, іноді з додаванням яйця і деяких приправ (кунжутне масло та ін). Відомі і рецепти тесту з борошном інших зернових, наприклад, китайські пельмені шаомай роблять з тестом з рисового борошна.
Розповімо, як приготувати пельмені по-китайськи.
Слід розуміти, що єдиної общекитайской кухні не існує. Загальна китайська
Для тіста:
Приготування
Спочатку приготуємо тісто. Змішаємо муку з крохмалем, додамо яйця, кунжутне масло і, підливаючи потроху води, замісимо тісто. Ретельно вимішуємо, але недовго. Тісто не повинно бути занадто крутим або, навпаки, водянистим, скачаємо його в кому, нехай расстаивается.
Дрібно нашатковану капусту змішати з м'ясним фаршем (непогано його попередньо злегка вибити про робочу поверхню), додаємо рубану зелень, спеції, злегка приправляємо начинку соєвим соусом. Можна додати в начинку 1 куряче (а краще качине) яйце.
Тісто розгортаємо в пласт і з допомогою круглої пробивний форми або склянки робимо підкладки. Можна і по-іншому: скачуємо тісто в «ковбаску» ділимо на рівні шматочки і розкачуємо підкладку для кожного цзяоцзи окремо.
У центр підкладки поміщаємо порцію начинки. Акуратно піднімаємо краю підкладки і складаємо, злегка защипывая, у формі квітки. Можна, звичайно ж, робити пельмені і іншої форми.
Поміщаємо цзяоцзи по одному в киплячу підсолену воду. Варимо протягом 5-6 хвилин після спливання, після чого вливаємо чашку сирої води в котел. Витягаємо цзяоцзи шумівкою. Чи можна зварити їх на пару. Подаємо з соусами, можна в бульйоні або в супі.
Китайські пельмені вонтони (інші назви пангасіус, юньтунь) – адаптований рецепт
Начинки для вонтонів готують найрізноманітніші. До складу крім фаршу з свинячого або курячого м'яса можуть входити цибулю, моркву, інші овочі, пагони бамбука, імбир, очищені креветки і гриби. Вонтони часто подають в супі або смаженими.
Інгредієнти:
Приготування
Тісто для вонтонів робимо таке ж, як для цзяоцзи (див. вище попередній рецепт).
Для начинки. Злегка обсмажуємо дрібно нашатковану цибулю на кунжутній олії в сковороді, додаємо дрібно нарізані гриби (або грибну борошно) і м'ясний фарш, обсмажуємо, перемішуючи, до зміни кольору м'яса протягом 8 хвилин. Трохи охолоджуємо, додаємо рубану зелень, соєвий соус, спеції, часник і яйце. Перемішуємо.
Тісто для вонтонів розкачуємо трохи тонше, ніж зазвичай, оскільки їх звичайно роблять меншого розміру, ніж звичні пельмені. Закладаємо начинку і защипуємо краю.
Можна зварити вонтони у киплячій воді (див. попередній рецепт), на пару, або в супі. А можна обсмажити в олії з кунжуту або на тваринному жирі і подати з китайськими соусами.
Рекомендуємо добрі рецепти
Заварне тісто для пельменів
Для пельменів зазвичай готують саме просте тісто, на воді з борошном. Але якщо вже готувати пельмені самим, то й тісто бажано зробити найкраще, щоб
Вареники з квашеною капустою – рецепт
Вареники готують з найрізноманітнішими начинками, але найчастіше з картоплею або сиром. Ми ж розповімо вам про те, як приготувати дуже смачні
Пельмені в горщиках - рецепт
Пельмені - це традиційне російське блюдо, варіантів приготування яке існує безліч. Їх варять, готують на пару, смажать, а також запікають. Ось про
«Ліниві» пельмені
Готові пельмені не раз виручають нас в приготуванні швидкого вечері, але для того щоб приготувати ці самі домашні пельмені потрібно чимало часу. Але
Пельмені в пароварці
Пельмені можна смажити, варити, або навіть запікати в духовці, але зручніше всього готувати пельмені на пару, адже вони виходять такими ж ніжними, як
Вонтони - рецепт
Якщо ви і ваша сім'я обожнюєте пельмені, спробуйте приготувати їх китайський варіант - вонтони. Це блюдо зробити не складно, особливо коли під рукою