Приготування качки по-пекінськи
Досить цікаві і різноманітні традиції (в широкому розумінні цього поняття) китайської кухні. Качка по-пекінськи - одне з найбільш відомих оригінальних китайських страв. На думку фахівців, такий спосіб приготування качки спочатку сформувався в провінції Шаньдун. Блюдо стало досить популярним при імператорському дворі в Пекіні в період династії Юань. В 1330 році імператорський медик і дієтолог Ху Сихуэй опублікував рецепт качки по-пекінськи в своїй фундаментальній праці «Найважливіші принципи харчування». Згодом рецепт поширився повсюдно під нинішньою назвою.
Деякі не надто обізнані в кулінарії люди задаються питаннями типу «як робити качку по-пекінськи або, точніше, як зробити качку по-пекінськи в звичайних домашніх умовах»? Доведеться відразу ж засмутити невдалих любителів кулінарної екзотики: автентичне приготування качки по-пекінськи за оригінальним рецептом вимагає уважного підходу, певних навичок і спеціального устаткування (використовується спеціальна піч), що в звичайних домашніх умовах неможливо. Однак можна говорити про спрощений, так би язикати, адаптованому рецепті. Також слід зауважити, що в класичному, так само як і в спрощеному варіанті качка по-пекінськи з яблуками не готується і не подається!
Про деякі особливості страви
Перед приготуванням качку маринують. Маринад для качки по-пекінськи являє собою складну суміш з декількох інгредієнтів (мед, імбир, соєвий соус). Перед подачею до столу м'ясо качки, приготовленої по-пекінськи, зазвичай нарізають тонкими скибочками і подають з коржами (млинцями) і соусами (соус «Хойсин» і/або солодкий соус з лопуха). Також подають молодий лук і огірки, нарізані соломкою. Шкірка повинна вийти тонкою, ніжною і хрусткою, а м'ясо - нежирним. Такий ефект можливий лише при точному дотриманні технології. Млинці для качки по-пекінськи зазвичай подають рисові. У китайських спеціалізованих ресторанах качку по-пекінськи замовляють і готують цілком. Після нарізування м'яса з решти частин готують бульйон, а на його основі - суп з китайської капусти, який звичайно подають вже після м'яса.
Спрощений рецепт
Взагалі, всі ми любимо смачно поїсти, і тому пропонуємо бажаючим приготувати качку, так сказати, в китайському стилі за спрощеною технологією.
Інгредієнти:
1 качка вагою близько 2 кг;
1-2 столові ложки натурального квіткового меду без різкого запаху;
3 столових ложки якісного темного соєвого соусу;
1 столова ложка хорошого кунжутного масла;
1 корінець імбиру.
Приготування:
Качку промиємо, двічі ошпарим окропом і обсушим серветкою. Натремо тушку сіллю і залишимо на ніч у прохолодному місці (на полиці холодильника). З вечора і приготуємо маринад. Натремо на тертці імбир. Змішаємо мед, імбир, кунжутне масло і соєвий соус, дамо цій суміші постояти до ранку. Вранці процідимо соус і рясно змастимо їм качку. Що залишився соус трохи розбавимо водою і заллємо всередину качиної тушки. Взболтаем і залишимо на годину-дві.
Розігріємо духовку приблизно до 220?С. Качку помістимо в духову шафу, на решітку над деко з невеликою кількістю води (або можна запікати у фользі). Запікаємо качку близько 15 годин, як тільки шкурка зарум'яниться - знижуємо температуру. Випливає з тушки сочок повинен стати прозорим. Шкурка готової качки повинна мати темно-золотисто-коричневий відтінок.
Готуємо млинці
Млинці приготуємо, наприклад, із суміші рисової і пшеничної муки (1:1). Борошно просіваємо і замішуємо просте, досить круте тісто на воді з додаванням кунжутного масла. Розкочуємо качалкою коржі і випікаємо їх на сковороді, можна - на олії, а можна і без, так навіть корисніше.
Подаємо качку правильно
На корж, змащену соусом, кладемо шматочок качки, цибулеве пір'їнка і шматочок маринованого огірка, загортаємо і відправляємо в рот - дуже смачно! До качці, приготовленої в китайському стилі, добре подати рисове шаосінське вино, маотай або эргатоу. Треба думати, європейські столові вина теж цілком підійдуть.
Складно приготувати качку по-пекінськи?
Деякі не надто обізнані в кулінарії люди задаються питаннями типу «як робити качку по-пекінськи або, точніше, як зробити качку по-пекінськи в звичайних домашніх умовах»? Доведеться відразу ж засмутити невдалих любителів кулінарної екзотики: автентичне приготування качки по-пекінськи за оригінальним рецептом вимагає уважного підходу, певних навичок і спеціального устаткування (використовується спеціальна піч), що в звичайних домашніх умовах неможливо. Однак можна говорити про спрощений, так би язикати, адаптованому рецепті. Також слід зауважити, що в класичному, так само як і в спрощеному варіанті качка по-пекінськи з яблуками не готується і не подається!
Про деякі особливості страви
Перед приготуванням качку маринують. Маринад для качки по-пекінськи являє собою складну суміш з декількох інгредієнтів (мед, імбир, соєвий соус). Перед подачею до столу м'ясо качки, приготовленої по-пекінськи, зазвичай нарізають тонкими скибочками і подають з коржами (млинцями) і соусами (соус «Хойсин» і/або солодкий соус з лопуха). Також подають молодий лук і огірки, нарізані соломкою. Шкірка повинна вийти тонкою, ніжною і хрусткою, а м'ясо - нежирним. Такий ефект можливий лише при точному дотриманні технології. Млинці для качки по-пекінськи зазвичай подають рисові. У китайських спеціалізованих ресторанах качку по-пекінськи замовляють і готують цілком. Після нарізування м'яса з решти частин готують бульйон, а на його основі - суп з китайської капусти, який звичайно подають вже після м'яса.
Спрощений рецепт
Взагалі, всі ми любимо смачно поїсти, і тому пропонуємо бажаючим приготувати качку, так сказати, в китайському стилі за спрощеною технологією.
Інгредієнти:
Приготування:
Качку промиємо, двічі ошпарим окропом і обсушим серветкою. Натремо тушку сіллю і залишимо на ніч у прохолодному місці (на полиці холодильника). З вечора і приготуємо маринад. Натремо на тертці імбир. Змішаємо мед, імбир, кунжутне масло і соєвий соус, дамо цій суміші постояти до ранку. Вранці процідимо соус і рясно змастимо їм качку. Що залишився соус трохи розбавимо водою і заллємо всередину качиної тушки. Взболтаем і залишимо на годину-дві.
Запікаємо качку
Розігріємо духовку приблизно до 220?С. Качку помістимо в духову шафу, на решітку над деко з невеликою кількістю води (або можна запікати у фользі). Запікаємо качку близько 15 годин, як тільки шкурка зарум'яниться - знижуємо температуру. Випливає з тушки сочок повинен стати прозорим. Шкурка готової качки повинна мати темно-золотисто-коричневий відтінок.
Готуємо млинці
Млинці приготуємо, наприклад, із суміші рисової і пшеничної муки (1:1). Борошно просіваємо і замішуємо просте, досить круте тісто на воді з додаванням кунжутного масла. Розкочуємо качалкою коржі і випікаємо їх на сковороді, можна - на олії, а можна і без, так навіть корисніше.
Подаємо качку правильно
На корж, змащену соусом, кладемо шматочок качки, цибулеве пір'їнка і шматочок маринованого огірка, загортаємо і відправляємо в рот - дуже смачно! До качці, приготовленої в китайському стилі, добре подати рисове шаосінське вино, маотай або эргатоу. Треба думати, європейські столові вина теж цілком підійдуть.
Рекомендуємо добрі рецепти
Гарнір до качки
Приготували смачне м'ясне блюдо з качки, але не знаєте який гарнір до нього краще подати? У вирішенні цього питання вам допоможе наша стаття. Ми
Качка, фарширована яблуками
Любите смажену в духовці качечку? Спробуйте її нафарширувати? Чому? Та чим завгодно! Наприклад, яблуками. Це самий простий і швидкий спосіб
Качка, фарширована гречкою
Фарширована качка - святкове блюдо. Тому готується воно не надто часто. Ну а коли на кухні з'являється тушка качки, то відразу ж починаються питання.
Качка з медом і гірчицею
Качка з медом і гірчицею - приголомшливо святковий і ошатне блюдо, яке прикрасить будь-який стіл і викличе масу позитивних емоцій у гостей.
Качка з квашеною капустою
Зазвичай качку готують за класичним рецептом, запікаючи в яблуках. Ми ж вам пропонуємо приготувати не менш смачне блюдо - качку з квашеною капустою.
Маринад для качки - рецепт
Маринади, без сумніву, надають стравам неповторний смак і аромат. І сьогодні ми з вами поговоримо про маринадах для качки. Давайте розберемо кілька