» » Домашній мармелад

Домашній мармелад

Домашній мармелад
В магазинних солодощах часто багато неполезного, наприклад, натуральні барвники або ароматизатори. Іноді в десерти кладуть занадто багато цукру, а буває, додають і цукрозамінники. Виходячи з цього, єдиний вихід – готувати солодощі самостійно. Це не завжди складно і затратно, наприклад, домашній мармелад готується дуже швидко і обходиться дешево. Розповімо, як приготувати мармелад в домашніх умовах.
Ягідний мармелад
Ласощі можна приготувати з літніх ягід: вишні, малини, полуниці.
Інгредієнти:

  • ягоди (вишня/полуниця/малина) – 750 г;

  • вітчизняного виробництва цукор-пісок білий очищений – 170-200 г;

  • ванілін – 1 пакетик (необов'язковий компонент);

  • свіжовичавлений сік лимона – 5-6 крапель;

  • агар-агар – близько 10 р.


  • Приготування
    Найпростіше приготувати мармелад в домашніх умовах з агар-агаром. Завдяки цьому компоненту мармелад не доведеться довго уварювати, отже, збережеться максимальну кількість корисних речовин з ягід. Для мармеладу можна вибрати «некондиційні» ягоди – трохи прим'яті, не дуже свіжі, але ні в якому разі не зіпсовані. Перебираємо їх, укладаємо на друшляк і добре промиваємо, щоб не залишилося сміття і бруду. Далі у полуниці видаляємо чашолистки, у малини – білу серцевину (якщо її збирали з гілочками), у вишень – черешки і кісточки.
    Складаємо ягоди в чашу і пюрируем. Можна використовувати блендер або будь-яке інше пристосування. Далі відціджуємо шкірки і насіння, пропускаючи масу через сито, додаємо цукор і починаємо варити. Коли закипить, додаємо ванілін, сік лимона і агар-агар. Можна додати гілочку м'яти або меліси, потім її доведеться прибрати.
    Проварюємо нашу масу близько чверті години (можна на пару хвилин довше), даємо охолонути приблизно наполовину, потім перекладаємо мармелад у формочки або в неглибоку деко. Повністю остигле ласощі прибираємо в холодильник, після чого нарізаємо скибочками і обвалюємо в цукровій пудрі. Виходить корисний ягідний домашній мармелад, рецепт дуже простий і зовсім не дорогий.
    Фруктовий мармелад
    Найчастіше готують яблучний мармелад, в домашніх умовах саме яблука зазвичай є в наявності. Однак можна приготувати солодощі також з груш, слив, персиків, абрикосів, апельсинів або фруктових соків.
    Інгредієнти:

  • яблука – 1 кг;

  • вітчизняний очищений білий цукор – 07-09 кг;

  • дистильована або фільтрована вода – близько 70 мл.


  • Приготування
    Для початку потрібно приготувати пюре з яблук. Для цього фрукти миємо, нарізаємо шматочками, кладемо в каструльку і, заливши водою, варимо до м'якості. Не видаляємо серцевину і шкірку – в них містяться потрібні нам
    Домашній мармелад
    речовини. Пюре протираємо через сито і починаємо уварювати, поступово додаючи цукор. Коли маса загусне, перекладаємо її на застелений пергаментом деко і відправляємо на просушку. Сушимо в духовій шафі близько 2 з половиною годин, потім там же остуджуємо, перевертаємо і повторюємо процедуру.
    Смачний мармелад можна зробити в домашніх умовах з желатином, використовуючи сік, в цьому випадку його взагалі не потрібно варити – при нагріванні збережуться всі вітаміни. На 1 л соку використовуємо 3-4 ст. ложки желатину, а щоб отримати жувальний мармелад в домашніх умовах, желатину кладемо більше – 5-7 ложок на 1 літр соку.
    Додав: admin | 23-09-2016, 10:54
    Переглядів: 107