Різдвяне печиво

Мабуть, на всій землі не знайдеться жодної людини, яка не любить весело провести час. Свята є навіть у диких африканських племен, що вже говорити про сучасному цивілізованому суспільстві. Урочистостей за рік проходить багато, і кожне добре по-своєму, але жодна з них не зрівняється з чарівним часом Різдва. Цей чудовий казковий свято навіть самих цинічних людей робить сентиментальними і хоч ненадовго, але повертає в дитинство, ну не диво це? А як радіє дітвора! Адже для неї Різдво – це канікули, свобода від обридлих уроків, подарунки від Діда Мороза чи Санта-Клауса і, звичайно, багато-багато солодощів. А як же без них? І основним ласощами в ці дні стає домашнє різдвяне печиво, яке мами і бабусі печуть, не шкодуючи сил. Причому, у кожної господині є свій фірмовий рецепт. Давайте і ми приєднаємося до цієї невтомної армії і порадуємо своїх домашніх новим, ще ніколи ними небаченим печивом на Різдво.

Яким має бути різдвяне печиво?


Однозначної думки на цей рахунок немає, проте деякі правила все ж існують. По-перше, печиво на Різдво має своєю формою відображати суть свята, тобто мати вигляд ялинок, зірочок, звіряток або чоловічків. По-друге, на думку багатьох народів католицького світу в рецептах різдвяного печива повинно бути багато прянощів. Ванілін, розмарин, кориця, мускат і тому подібні речі. Ну, а якщо ви їх не любите, то цілком можна обійтися медом, шоколадом і горіхами. А тепер власне рецепти.

Різдвяне печиво «Лист»
Різдвяне печиво

Інгредієнти:
Тісто:

  • борошно - 250 г;

  • вершкове масло - 250 г;

  • яєчні жовтки – 8 шт.


  • Начинка:

  • цукор - 180 г;

  • очищений мелений мигдаль - 180 г;

  • варені яєчні жовтки - 5 шт.;

  • родзинки - 180 г;

  • яйця - 2 шт.;

  • сік з 1/2 лимона.


  • Приготування
    Вимісіть тісто, сформуйте з нього 40 штук кульок, накрийте і поставте в холодне місце на ніч. На наступний день кульки розкачайте в тонкі коржі, на середину кожного покладіть начинку і загорніть краї тіста у вигляді конверта. Печиво слід випікати при високій температурі і ще гарячим посипати ванільним цукром.
    Можна придумати і свою начинку. А щоб було цікавіше, деякі «конвертики» сховайте сюрприз, дрібну монетку, шматочок шоколаду, великий горішок. Хто знайде «сюрприз», отримає маленький подарунок від господині, наприклад, повітряна кулька або строкатий магнітик.

    Медове-пряничное різдвяне печиво
    Інгредієнти:

  • борошно - 500 г;

  • мед – 200 г;

  • цукрова пудра – 200 г;

  • рослинне масло - 100 мл;

  • яйця – 2 шт.;

  • сода (не гашене!) - 1 ч. л.;

  • пряникове суміш (кориця, ваніль, гвоздика, мускатний горіх, імбир, бадьян, аніс) - 1 ст. л.


  • При бажанні можна додати ложку какао-порошку. Якщо немає пряникової суміші, зробіть її з улюблених спецій, змішуючи в довільній пропорції.
    Приготування
    Мед змішуємо з олією, яйцями, цукровою пудрою, прянощами, содою (її гасити не потрібно) і всипаємо борошно. Вимішуємо м'яке тісто, загортаємо у плівку, залишаємо його на добу (або як мінімум на ніч) при кімнатній температурі, щоб просочилося прянощами. Тісто після замісу буде липким, але так і повинно бути. Коли відлежиться, стане щільніше. Розкачуємо в тонкий пласт, вирізаємо фігурки і випікаємо печиво на середньому вогні 8-10 хвилин. Даємо охолонути, і прикрашаємо білої та шоколадною глазур'ю. Оскільки фігурки дуже тонкі, що їх можна зробити двошаровими. Беремо одну фігурку, змащуємо її будь-яким кондитерським кремом і зверху кладемо другу таку саму фігурку. Отримуємо додаткове задоволення.

    Різдвяне печиво «Фантазія»
    Різдвяне печиво

    Інгредієнти:

  • маргарин - 250 г;

  • цукор - 1 склянка;

  • яйця – 2 шт.;

  • кисла сметана (можна взяти кефір або кисле молоко) - 05 склянки;

  • сіль і сода;

  • борошно;

  • будь-які прянощі за смаком;

  • цукати.


  • Приготування
    Маргарин розтопіть, додайте сметану, яйця, цукор, сіль і соду і все ретельно перемішайте. Додати цукати, прянощі і знову перемішайте. В останню чергу насипте борошно. Її слід додавати невеликими порціями, добре вимішуючи тісто. У результаті в нас має вийти еластичний не липнущий до рук кому. Накриємо його теплою посудиною і дамо постояти 30 хв.
    Постоявшее тісто розкачати в пласти товщиною 1 см і формочками вирізати фігурки. Випікайте в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 20 хвилин. При бажанні печиво можна покрити глазур'ю, а можна залишити, як є. Приємного вам апетиту і щасливого Різдва!
    Додав: admin | 5-07-2015, 22:49
    Переглядів: 350