Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Сушена журавлина

16-03-2015, 18:52
4 206
Сушена журавлина
Журавлина - це, мабуть, найвідоміша і популярна болотна ягода. Її можна придбати на ринку в будь-який час року, так як з-за високого вмісту в своєму складі антиоксидантів, вона довго зберігається в свіжому вигляді.
З цієї кислої ягоди роблять і різні заготовки: заморожують, сушать; закривають компоти, морси, соки; варять джеми, пастилу і варення з журавлини .
Сушена журавлина повністю зберігає свої корисні властивості і ні в чому не поступається свіжозібраним ягодам. Застосовуються сушені ягоди в основному для лікувальних цілей.
Щоб заготівлі сушеної журавлини зберігалися як можна довше, ягоди збирають повністю дозрілі, без пошкоджень і забруднень, далеко від жвавих трас і промислових підприємств. На збір краще виходити в суху прохолодну погоду, зірвані в спеку ягоди псуються швидше.
Свіжі зірвані ягоди не можна складають у оцинкований посуд, тому що при взаємодії ягідного соку з цинком виходить токсичний для людського організму оксид цинку.

Рецепт приготування сушеної журавлини


Інгредієнти:

  • ягоди журавлини - 3 кг.


  • Приготування
    Ягоди перебираємо, отсортировиваем і очищаємо від рослинного сміття і неїстівних частин. Промиваємо під проточною водою і бланшируем ягоди в окропі або тримаємо над гарячою парою (80-90 градусів) протягом 3-5 хвилин. Бланшування необхідно для того, щоб обмежити активну дію ферментів, що знаходяться в складі журавлини. Втрати вітамінів і кольору ягід, в цьому випадку будуть набагато меншими, ніж при сушінні свіжих ягід. Чим кисліше ягода, тим вище повинна бути температура для бланшування.
    Сушать журавлину природним і штучним способом.
    При природному способі ягоди розкладаємо тонким шаром на широкій площині з лляним або дерев'яним покриттям в добре провітрюваному приміщенні або в тіні на свіжому повітрі. Можна також сушити і на сонці. Просушування на свіжому повітрі проходить швидше, ніж у приміщенні. Збираємо ягоди в полотняний мішечок після того, як вони перестануть злипатися в грудки і фарбувати пальці.
    Штучно сушимо журавлину за допомогою гарячого повітря в духовці або в спеціальній сушарці. Для швидкого сушіння можна скористатися навіть мікрохвильовкою.
    Ягоди починаємо сушити при невисокій температурі, приблизно 40-45 градусів. А коли журавлина трохи подвялится, ставимо температуру на 60-70 градусів і витримуємо плоди журавлини до повної просушки.
    В мікрохвильовці ягоди розкладаємо на діелектричної решітці в один шар. Включаємо піч на три хвилини, потім робимо перерву на одну хвилину, під час перерви ягоди обережно перемішуємо. Знову включаємо мікрохвильову піч на три хвилини і вимикаємо на одну. Включення і виключення з перемешиваниями чергуємо до повної просушки ягід.
    Термін зберігання сухих ягід журавлини - три роки. Час від часу їх бажано перебирати і викидати потемнілі ягоди.
    Сушена журавлина

    Чим корисна сушена журавлина?


    З сушеної журавлини готують відвари при простудних захворюваннях, при лікуванні захворювань нирок і сечового міхура. Ягоди вживають в їжу для профілактики утворення ниркових каменів. Журавлина сприяє зниженню артеріального тиску, підвищує витривалість, покращує сон.
    Компоти , приготовані з сушеної журавлини, підвищують імунітет організму в холодну пору року, а також покращують загальне самопочуття і настрій людини.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Журавлина з медом
    Журавлина з медом
    Журавлина з медом - це не тільки лікувальна, але і смачна їжа. Та й приготувати таку страву не складе особливих труднощів, потрібно мінімум
    Журавлина на зиму
    Журавлина на зиму
    Журавлина - це корисна ягода, має кислувато-гіркий смак. Але, незважаючи на це з неї виходять відмінні заготовки на зиму. І в нашій статті ми зібрали
    Варення з журавлини з яблуками
    Варення з журавлини з яблуками
    Заготовки на зиму, звичайно ж, справа клопітна, але як приємно в холодну пору року відкрити баночку корисного ласощі до чаю. І сьогодні ми поділимося
    Варення з журавлини - рецепт
    Варення з журавлини - рецепт
    Журавлина володіє прекрасними смаковими якостями і в ній міститься велика кількість мікроелементів. З неї роблять соки, десерти, додають у пироги. А
    Компот з журавлини
    Компот з журавлини
    Вам напевно відомо, що така корисна ягода, як журавлина, хороша не тільки в пирогах і соусах, але і в компоті. Можна приготувати напій із чистої
    Кисіль з журавлини - рецепт
    Кисіль з журавлини - рецепт
    Порадувати і наситити свій організм вітамінними напоями з журавлини можна в будь-який час року. У цій статті ми навчимося готувати журавлинні киселі,