Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Соняшникова олія в домашніх умовах

Соняшникова олія в домашніх умовах

16-03-2015, 17:52
11 197
Соняшникова олія в домашніх умовах
Торгові мережі пропонують нам звичний відомий продукт, соняшникова олія у досить широкому асортименті. Пропоноване масло розрізняється по сортах, виглядом, якістю, ціною, способів виробництва й обробки. Не все, однак, впевнені в якості пропонованого товару промислового виробництва, оскільки виробники в процесі часто використовують деякі шкідливим речовини, залишки яких можуть знаходитися в кінцевому продукті. Деякі виробники ще і додають барвники та стабілізатори (зовсім не хочеться такого масла, а тим більше готувати з них для дітей).
Але вихід є (для старанних).
Можна приготувати якісне соняшникова маслохолодного віджимання в домашніх умовах, основний рецепт нескладний.Так що потрібно знайти якісне насіння придатних для переробки сортів. Тим, хто збирається постійно робити соняшникова олія будинку, має сенс придбати або зробити-заязикати деякі пристрої. Початківці можуть обійтися більш привичнимиили саморобними примітивними кухонними девайсами.

Як зробити соняшникову олію?


Розповімо, як вичавити і зберігати олію в домашніх умовах.
Загальний принцип отримання домашнього соняшникової олії виглядає наступним чином: насіння треба очистити від лушпиння, вичавити масло, відфільтрувати і/або очистити іншим способом.
У серйозному домашньому виробництві для очищення насіння використовують калібратори (апарати для очищення насіння), олійні преси та різні фільтри.
Для отримання соняшникової олії в невеликих кількостях насіння можна очистити млином для насіння, обробити в крупорушке (або за допомогою блендера, комбайни, м'ясорубки). Потім суміш насіння з лушпинням заливаємо холодною водою, щоб непотрібна нам лушпиння спливла (цей процес називається гидрофлотацией). Після видалення лушпиння відкидаємо масу насіння з водою на сито і даємо воді стекти.
В іншому варіанті, якщо зумієте добре відчистити зерна від лушпиння до віджиму, із зернової маси після віджимання вийде макуха, в який можна додати цукровий сироп або мед - відмінна халва вийде. Гидрофлотация в цьому типі процесу не потрібна.
Не використовуйте готові очищені насіння - олію буде гірчити.
Тепер вичавлюємо масло. До слова сказати, для м'ясорубок є насадки для відділення соку від макухи, дуже навіть підходять для наших цілей. Чи можна самостійно зробити прес з невеликої алюмінієвій каструлі. По дну каструлі ближче до центру свердлимо кілька отворів для стоку олії. По центру дна свердлимо отвір під довгий товстий болт і закріплюємо його жорстко (гайкою). Як поршня використовуємо дерев'яний кружок з отвором під болт. Подальші удосконалення продумуйте самі. Зверху гуртка нагвинчують гайку.
Соняшникова олія в домашніх умовах

Масу, з якої будемо давити олію, поміщаємо в прес і загвинчуємо гайку зручним ключем, не поспішаючи. У міру стікання олії подвинчиваем ще і ще трохи, і до упору. Зрозуміло, під пресом знаходиться ємність, в яку стікає масло.
Тепер масло можна профільтрувати. Ще краще спочатку виморозити масло в потужному морозильнику при температурі не вище 15°С, а потім профільтрувати, так ми видалимо ще й залишки води.
Зберігати масло найкраще в налитих доверху темних пляшках з-під пива, герметично закупорених, без доступу світла, у прохолодному місці.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як зберігати часник?
Як зберігати часник?
Багато хто з нас люблять побалувати себе гострими стравами, щедро приправленими часничком. Але для того щоб така можливість була у вас в будь яку
Халва в домашніх умовах
Халва в домашніх умовах
Таке східне ласощі, як халва, пробував, мабуть, кожен. А ось приготувати його в домашніх умовах вирішуються не всі, а це, між іншим, не так вже й
Козинаки в домашніх умовах
Козинаки в домашніх умовах
Якщо ви любите козинаки, то напевно купуєте їх досить часто. А що якщо зробити це ласощі будинки, використовуючи лише найсвіжіші, корисні і смачні
Солодкий попкорн в домашніх умовах
Солодкий попкорн в домашніх умовах
Попкорн - популярна їжа для споживання на ходу і в кінотеатрах. Куплений в торгових мережах він, звичайно ж, смачний, але зовсім не корисний. І зараз
Фруктове морозиво в домашніх умовах
Фруктове морозиво в домашніх умовах
Морозиво - популярне ласощі, яке обожнюють і дорослі, і діти. Воно особливо актуально в спекотні дні. В нашій сьогоднішній статті ми розповімо, як
Хумус в домашніх умовах
Хумус в домашніх умовах
Хумус - це популярний середземноморське блюдо, приготоване з нутового пюре, з додаванням різних спецій. І сьогодні ми розповімо як його приготувати