Торгові мережі пропонують нам звичний відомий продукт, соняшникова олія у досить широкому асортименті. Пропоноване масло розрізняється по сортах, виглядом, якістю, ціною, способів виробництва й обробки. Не все, однак, впевнені в якості пропонованого товару промислового виробництва, оскільки виробники в процесі часто використовують деякі шкідливим речовини, залишки яких можуть знаходитися в кінцевому продукті. Деякі виробники ще і додають барвники та стабілізатори (зовсім не хочеться такого масла, а тим більше готувати з них для дітей).
Але вихід є (для старанних).
Можна приготувати якісне соняшникова маслохолодного віджимання в домашніх умовах, основний рецепт нескладний.Так що потрібно знайти якісне насіння придатних для переробки сортів. Тим, хто збирається постійно робити соняшникова олія будинку, має сенс придбати або зробити-заязикати деякі пристрої. Початківці можуть обійтися більш привичнимиили саморобними примітивними кухонними девайсами.
Як зробити соняшникову олію?
Розповімо, як вичавити і зберігати олію в домашніх умовах.
Загальний принцип отримання домашнього соняшникової олії виглядає наступним чином: насіння треба очистити від лушпиння, вичавити масло, відфільтрувати і/або очистити іншим способом.
У серйозному домашньому виробництві для очищення насіння використовують калібратори (апарати для очищення насіння), олійні преси та різні фільтри.
Для отримання соняшникової олії в невеликих кількостях насіння можна очистити млином для насіння, обробити в крупорушке (або за допомогою блендера, комбайни, м'ясорубки). Потім суміш насіння з лушпинням заливаємо холодною водою, щоб непотрібна нам лушпиння спливла (цей процес називається гидрофлотацией). Після видалення лушпиння відкидаємо масу насіння з водою на сито і даємо воді стекти.
В іншому варіанті, якщо зумієте добре відчистити зерна від лушпиння до віджиму, із зернової маси після віджимання вийде макуха, в який можна додати цукровий сироп або мед - відмінна халва вийде. Гидрофлотация в цьому типі процесу не потрібна.
Не використовуйте готові очищені насіння - олію буде гірчити.
Тепер вичавлюємо масло. До слова сказати, для м'ясорубок є насадки для відділення соку від макухи, дуже навіть підходять для наших цілей. Чи можна самостійно зробити прес з невеликої алюмінієвій каструлі. По дну каструлі ближче до центру свердлимо кілька отворів для стоку олії. По центру дна свердлимо отвір під довгий товстий болт і закріплюємо його жорстко (гайкою). Як поршня використовуємо дерев'яний кружок з отвором під болт. Подальші удосконалення продумуйте самі. Зверху гуртка нагвинчують гайку.
Масу, з якої будемо давити олію, поміщаємо в прес і загвинчуємо гайку зручним ключем, не поспішаючи. У міру стікання олії подвинчиваем ще і ще трохи, і до упору. Зрозуміло, під пресом знаходиться ємність, в яку стікає масло.
Тепер масло можна профільтрувати. Ще краще спочатку виморозити масло в потужному морозильнику при температурі не вище 15°С, а потім профільтрувати, так ми видалимо ще й залишки води.
Зберігати масло найкраще в налитих доверху темних пляшках з-під пива, герметично закупорених, без доступу світла, у прохолодному місці.