Як чистити креветки?

Як правильно і швидко почистити креветки, рада шеф-кухаря
Щоб дізнатися, як правильно легко і швидко почистити креветки будь-якого виду і сорту, найкраще запитати про це у професіонала. І сьогодні це питання для милих дам висвітлює знавець кулінарії Італії, Китаю та Індії, висококласний кухар одного з провідних ресторанів світу Франсуа Лур'є. Ось як, на думку майстра, слід чистити свіжі сирі королівські або тигрові креветки, а також і креветки будь-якого іншого сорту:
"Візьміть креветку за черевце в ліву руку, праву - гострі ножиці, і розріжте уздовж спинки ними панцир. Потім, рухаючись від голови до хвоста, акуратно зніміть одну за одною всі хітинові пластинки. Після цього обережно розсуньте тушку з боку спинки і видалити кишкову вену, відрізавши її з двох сторін ножицями. Багато господині поспішають видалити голову, але Франсуа це робити не радить. По-перше, з головою креветка виглядає цікавіше. А по-друге, саме в голові вона накопичує все самі смачні і ароматні речовини, які при варінні помітно збагачують бульйон і надають йому неповторний смак. Це важливо пам'ятати при приготуванні перших страв і соусів. Ну, і звичайно не слід залишати без уваги ніжки. Їх треба обережно зняти з черевця і відкласти в сторону. Адже на них може виявитися ікра - справжній і вишуканий делікатес!"
Як бачите, чистка креветок за методом Франсуа Лур'є абсолютно проста і доступна для будь-якої, навіть початківця, господині.
Як правильно чистити заморожені сирі або варені креветки?
Описана вище методика універсальна. Користуючись їй можна почистити і сирі креветки заморожені, попередньо їх розморозивши під струменем проточної води, і вже готові варені продукти. Однак деякі господині вважають за краще розрізати креветку не по спинці, а по черевцю. Насправді особливого значення це не має. Можна зробити і по методу Франсуа Лур'є, і по методу звичайних господинь. Головне, щоб кінцевий результат радував тих, хто сяде за стіл і саму кулінарку.
І ще один маленький, але дуже значущий момент, щоб задумане блюдо вийшло дійсно смачним і апетитним, треба вміло вибрати основний його інгредієнт, тобто креветки. Звичайно, краще всього набувати їх живими з спеціального акваріума, але це далеко не завжди і не скрізь можливо. Другий варіант - це заморожені і розфасовані по пакетах креветки. Купуючи їх, важливо уважно вивчити зовнішній вигляд продукту. Правильно оброблені креветки повинні бути цілими і не злиплими між собою. Ніжки і хвостики притиснуті до тельцю, а голова мати зелений або коричневий колір.

І наостанок ще одна порада. Після того, як почистіть сирі креветки, не поспішайте викидати хітинові панцирі. З них можна зварити чудовий бульйон для легкого супу або екзотичного соусу. Складіть їх в каструльку. Залийте водою так, щоб вона тільки злегка їх покривала, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 30 хвилин. Потім зніміть каструлю з вогню, процідіть її вміст, панцирі викинете, а відвар використовуйте за призначенням. Приємного вам апетиту!
Рекомендуємо добрі рецепти

Смажені королівські креветки
Всі ми звикли до варених креветок, адже вони так часто подаються до пива, використовуються в приготуванні канапе. Але рідко де можна спробувати

Варені креветки - рецепти
Креветки - це ракоподібні, в яких міститься багато протеїну, що дуже корисно. Вони є чудовою закускою до пива. Їх смажать, використовують у

Креветки в паніровці
Креветки - це смачний морепродукт. І якщо ви вирішили здивувати своїх близьких або гостей вишуканим десертом, то приготуйте їх в паніровці.

Як готувати королівські креветки?
Креветки - це делікатесний морепродукт, який широко відомий і застосовується в кулінарних традиціях багатьох народів. У ньому міститься багато

Як правильно варити креветки?
Здавалося б, нічого складного в тому, щоб кинути креветки в киплячу воду і проварити кілька хвилин немає. Тим не менше, питання про те, як правильно

Суші з креветками
Суші - це традиційна страва японської кухні, основу якого становить рис. Ну що ж, давайте розширюємо це страва, приготувати суші з креветками -