Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як бджоли роблять мед?

Як бджоли роблять мед?

16-03-2015, 16:03
1 027
Як бджоли роблять мед?
Мед вважається одним із самих цінних продуктів на всій земній кулі. Він допомагає при багатьох захворюваннях, а також володіє унікальною здатністю відновлювати зв'язок між органами і підвищувати імунітет. Незважаючи на те, що цей продукт вживається багатьма, мало хто замислювався про те, як робиться мед.

Як бджоли роблять мед?


Для того щоб приготувати кілограм меду, бджола відвідує близько 10 мільйонів квіток. Її швидкість при цьому досягає 65 км/год, а з ношею близько 30 км/ч. Підраховано, що таким чином їй доводиться пролітати відстань більше окружності земної кулі по екватору в 10 разів!
Як же бджоли збирають мед? Роблять це вони своїм хоботком. Спочатку бджола збирає нектар і наповнює ним своє шлуночок. Далі летить повз бджіл-вартових, які стежать, щоб у вулик не потрапили чужі комахи, і звільняється від нього. Нектар від робочих бджіл забирають собі в шлуночок для переробки бджоли-приймальниці. Як вони виробляють мед? Нектар в шлуночку з допомогою складних процесів піддається переробці, яка первинно починається ще під час самого збору.
Після переробки в шлуночку нектар переходить на наступний етап перетворення в мед. Бджола-приймальниця висуває вниз і вперед свій хоботок, таким чином, випускаючи і ховаючи краплю нектару. Цю процедуру вона робить близько 130 разів. Після цього бджола знаходить вільну воскову клітинку і акуратно кладе туди краплю. Але мед таким чином ще не виходить, так як нектар ще потрібно збагатити ферментами і вивести з нього зайву вологу.

Як виходить мед?


Щоб справити мед, крапля нектару бджолами прикріплюється до верхньої стінці воскової осередку. Це дуже розумний прийом, так як висячі краплини мають велику поверхню випаровування, завдяки чому волога випаровується інтенсивніше. До того ж додаткова циркуляція повітря у вулику створюється завдяки постійним взмахам крил. Бджола переносить краплю нектару від однієї комірки до іншої до тих пір, поки він не стане густим.
Як же далі робиться мед? Далі нектар збагачується органічними кислотами, ферментами і знезаражуючими речовинами з шлуночка бджоли. Потім така крапля знову потрапляє у воскову комірку до тих пір, поки не перетвориться на мед. Воскова осередок, повністю наповнений медом, закривається восковою кришечкою, а мед у ній може зберігатися навіть кілька років. Дивно, але за один сезон бджолина сім'я може зібрати більше 150 кілограм меду!
Таким чином, бджоли збирають цінний нектару, переробляють його, збагачують ферментами, а людина вже добуває мед, викачка його з сот. При цьому на бджолі лежить вся основна робота, так як людина сама такого ніколи б не впорався зі стількома функціями.
А навіщо ж бджоли тоді роблять мед? Невже для людини? Ні, мед бджолами робиться не тільки для людини. Вони самі його їдять і збагачують свій організм вітамінами. Людина лише з часом дізнався про його корисні властивості і
Як бджоли роблять мед?
почала використовувати його собі на благо.
Корисні властивості меду
Багато помічають, що при купівлі мед має густе стан, а з часом він стає твердим, оскільки має властивість сахариться. Але це ніяк не впливає на його цілющі властивості. Мед дуже корисний при порушеннях обміну речовин, адже має в своєму складі 22 з 24 мікроелементів, що містяться в крові. Також завдяки йому можна відновити процес травлення, адже у меді міститься залізо і марганець, які позитивно впливають на цей процес. Також цей продукт корисний при захворюваннях серця і зміцнює нервову систему. У ньому містяться вітаміни А, В2 В6 C, PP, K, і H. Мед підвищує рівень гемоглобіну в крові, стимулює кровотворення і покращує живлення тканин. Він незамінний при захворюваннях печінки, простудних захворюваннях, а також є прекрасним джерелом енергії.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як правильно зберігати мед?
Як правильно зберігати мед?
Мед - унікальний за своїми цілющими властивостями продукт. Втім, він не тільки дуже корисний, але і неймовірно смачний. Як же зберегти його
Як їдять мушмулу?
Як їдять мушмулу?
Мушмула за зовнішнім виглядом схожа на абрикос або аличу, а за смаком нагадує абрикос з яблуком і суницею. І сьогодні ми поговоримо про користь цього
Як вести себе в гостях?
Як вести себе в гостях?
Ну хто з нас не любить заскочити до одного в гості на чашечку кави, зібратися веселою компанією у когось вдома або ж приємно провести час за вечерею,
Чим корисна червона ікра?
Чим корисна червона ікра?
Про те, що червона ікра - це делікатес, який з'являється наших столі середньостатистичного жителя нашої країни не кожен день, зайвий раз розповідати
Варення з персиків
Варення з персиків
Варення з персиків по праву можна вважати делікатесом, адже варення з таким дивно приємним смаком у нас не прийнято їсти кожен день. Пропонуємо вашій