Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Правила етикету за столом

Правила етикету за столом

16-03-2015, 15:39
1 718
Правила етикету за столом
Всі ми любимо смачно поїсти. Але поїсти правильно, дотримуючи всі правила етикету за столом, під силу не кожному. На жаль, сьогодні немає предметів або курсів у школі, де дітей знайомили б правилам поведінки за столом. Таким чином, тільки батькам під силу навчити дитину етикету.

Етикет за столом для дітей


Звичайно, навантажувати пам'ять дитини всілякими різновидами виделок і ложок не варто, але основні правила етикету за столом ваш малюк знати зобов'язаний. Етикет за столом для дітей не істотно відрізняється від правил для дорослих. Основне питання полягає в тому, як донести до дитини, що навіть їсти треба за правилами.
Найкращим способом у всіх випадках завжди був особистий приклад. Їжте завжди всією родиною, і поступово дитина придбає звичку правильно тримати ложку і виделку. Можна проводити навчання в ігровій формі: розкажіть йому історію про вигаданому персонажеві, який не бажав дотримуватися елементарних правил.
Якщо ви хочете навчити дитину користуватися приладами, сервірують стіл згідно етикету. Тільки на постійній практиці дитина зможе освоїти прийоми поводження з ложкою і виделкою. Обов'язково поясніть дитині деякі моменти, які важливі для всіх:

  • рівна і красива постава;

  • не нахиляти тарілку до себе, не прогинатися;

  • неприпустимо грати або бавитися з їжею;

  • навчіть дитину проявляти турботу: запропонувати шматок хліба, приміром.


  • Для дитини цієї інформації цілком достатньо, щоб стати вихованою і не давати вам приводу червоніти.

    Етикет поведінки за столом


    Навіть якщо ресторан дуже шикарний і обстановка помпезна, намагайтеся триматися невимушено. Неприпустимо розвалюватися на стільці, ставити лікті на стіл.
    Якщо ви паралельно спілкуєтеся з сусідом по столу, повертатися до нього всім корпусом не варто. Досить повернути голову. Непристойно знайомитися або розмовляти з людиною через сусіда. Попросити передати тарілку можна офіціанта і тільки якщо його немає, допустимо попросити про це сусіда.
    Серветку прийнято розгортати і класти на коліна, щоб не забруднити плаття або штани. Після закінчення трапези серветку кладуть праворуч від тарілки в розгорнутому вигляді.
    Якщо ви випадково упустили ніж або виделку, просто попросіть іншу, зробивши вигляд, що нічого не сталося. Інші члени застілля не повинні звертати уваги на це, таким чином проявляючи повагу і почуття такту.
    Етикет поведінки за столом передбачає тактовність і на адресу кухаря: не варто критикувати блюдо або демонстративно нюхати тарілку. Витирати руки об скатертину і зовсім вважається верхом непристойності.
    Трапеза за правилами етикету забороняє пити спиртне до проголошення першого тосту. Чарки і келихи наливають на дві третини. Якщо пляшка повна, слід спочатку налити вино собі, а потім сидить праворуч дамі. При цьому правильно наливати лівою рукою, трохи повернувшись у бік сусідки. Ніколи не примушуйте гостя або сусіда пити, якщо той відмовляється.

    Сервіровка столу за правилами етикету


    Правила етикету за столом

    Якщо вирішили провести вечерю за всіма правилами етикету, для початку варто навчитися правильно сервірувати стіл. Серветки кладуть зліва від тарілки або на її дно. Якщо серветка з тканини, її можна скласти віялом або конусом, це додасть сервіровці святковості.
    Скатертина підбирайте відповідно з розмірами столу. Допустимо використовувати скатертину будь-якого кольору, але саме білий підкреслить урочистість.
    Для сервірування намагайтеся використовувати однакову посуд. Тарілки розташовуйте навпроти кожного стільця. Від краю столу до тарілки не повинно бути більше 2 див. Намагайтеся витримувати однакову відстань між приладами і тарілками.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як правильно їсти суші?
    Як правильно їсти суші?
    На сьогоднішній день вже не так просто знайти того, хто хоч раз в житті не пробував суші або ролли. Більш того, багатьом настільки припало до смаку
    Як вести себе в гостях?
    Як вести себе в гостях?
    Ну хто з нас не любить заскочити до одного в гості на чашечку кави, зібратися веселою компанією у когось вдома або ж приємно провести час за вечерею,
    Як сервірувати стіл?
    Як сервірувати стіл?
    Красиво сервірувати стіл - справжнє мистецтво. Якщо ви зумієте освоїти його, то від гостей у вашому будинку не буде відбою - адже всім приємно
    Як навчитися їсти китайськими паличками?
    Як навчитися їсти китайськими паличками?
    Китайська кухня стає все популярнішим у всьому світі, так що такий столовий прилад, як китайські палички, вже ні для кого не рідкість. Тому кожному
    Види келихів
    Види келихів
    Якщо вас покликали на званий обід або в дорогий ресторан, то варто підійти до цього заходу відповідально. Потрібно не тільки привести себе в порядок,
    Як правильно їсти раків?
    Як правильно їсти раків?
    Акуратно їсти раків - завдання непросте і для того, щоб уникнути конфузів за трапезою з членистоногих в ресторані, ознайомтесь з деякими правилами їх