Як сервірувати стіл?
Красиво сервірований стіл завжди буде візитною карткою будь-якої господині. Погодьтеся, приємно порадувати своїх гостей святково оформленим столом. Так що давайте розберемося, як сервірувати стіл красиво і бездоганно.
Як вибрати і застелити скатертину?
Почнемо з простого - зі скатертини. Вона повинна бути чистою і бездоганно випрасуваній. Накриваємо стіл так, щоб скатертина звисала сантиметрів на 20-30 а під неї можна покласти м'яку тканину, яка вбереже поверхню (особливо дерев'яну) від забруднення і промокання, а ще приглушить стукіт тарілок і приладів. Пара слів з приводу лляних серветок, які прийнято класти на стіл - якщо у вас офіційний прийом, серветки потрібно покласти на основну тарілку, якщо ж ви просто зустрічаєте друзів - вона може лежати поруч з тарілкою або на маленькій тарілочці для хліба. І ще одна маленька деталь, що стосується скатертини - на офіційному прийомі краще всього використовувати білосніжну скатертину, а в усіх інших випадках - кольорову, темно-червону, блакитну, зелену, рожеву. Найкращий варіант сервіровки - коли колір скатертини гармонує з кольором серветок, прикрас і сервізів.
Йдемо далі - розставляємо столові прилади. Для початку робимо акцент по центру столу - сюди можна поставити вазу з квітами або головне блюдо. Посуд для сервірування столу повинна бути сухою, вимитого, без тріщин і подряпин. Розставляти прилади потрібно симетрично, по прямій лінії вздовж столу, відступивши від краю кілька сантиметрів (4-5). Не забуваємо про те, що вашому гостю не повинна заважати ніжка столу або лікоть сусіда, так що тарілки ставимо на відстані один від одного (приблизно 40-60 см). Тепер беремо тарілки для чорного і білого хліба, як правило, використовують дві тарілки, і розставляємо так, щоб кожному гостю було зручно взяти шматок хліба - біля приладів, ліворуч від основної тарілки.
Тепер розставляємо потрібні тарілки. Спочатку на стіл ставлять дрібну столову тарілку, а на неї - закусочну. З правої сторони кладемо ніж і ложку для супу, а біля ложки укладаємо три ножа (для закусок - він буде лежати далі всіх, для рибних страв - посередині і для м'ясних страв - біля тарілки). З лівого боку від тарілки кладемо три виделки в точно такому ж порядку, як і ножі - для закусок, рибних страв і м'яса. Звичайно, якщо ви збираєте близьких друзів або родичів, кількість прилад зовсім не обов'язково повинно бути повне, цілком можна сервірувати стіл ложкою, ножем і виделкою.
Важлива деталь - виделки і ложки кладемо на стіл опуклою стороною вниз, ніж - лезом до тарілки. Це робиться для того, щоб прилади не зіпсували скатертину або стіл.
Також для кожного гостя варто поставити десертну тарілку, а на неї покласти чайну серветку. Праворуч від тарілки кладуть десертний ніж, а зліва - десертна виделка.
Приступаємо до келихів і склянок - у кожного вашого гостя поруч із приладами повинен стояти фужер для вина, чарка для горілки, висока стопка або стакан для води або соку. Вино ставити на стіл треба тільки в відкупорених пляшках, з ретельно очищеними шийкою, горілку, коньяки і настоянки краще подавати в графинах, а шампанське відкривати лише під час самого застілля.
А ось тепер можна подумати, як красиво сервірувати стіл, адже всі основні прилади вже розставлені, залишилося додати кілька штрихів. Про кольорах ми вже говорили, їх можна поставити на столі або поруч зі столом, головне, щоб їх запах не був занадто сильним, ще можна поставити високі свічки, які додадуть вишуканості вашій сервіровці. Також можна придумати побажання для гостей, написати їх на невеликих листівках і покласти біля кожної тарілки.
Як вибрати і застелити скатертину?
Почнемо з простого - зі скатертини. Вона повинна бути чистою і бездоганно випрасуваній. Накриваємо стіл так, щоб скатертина звисала сантиметрів на 20-30 а під неї можна покласти м'яку тканину, яка вбереже поверхню (особливо дерев'яну) від забруднення і промокання, а ще приглушить стукіт тарілок і приладів. Пара слів з приводу лляних серветок, які прийнято класти на стіл - якщо у вас офіційний прийом, серветки потрібно покласти на основну тарілку, якщо ж ви просто зустрічаєте друзів - вона може лежати поруч з тарілкою або на маленькій тарілочці для хліба. І ще одна маленька деталь, що стосується скатертини - на офіційному прийомі краще всього використовувати білосніжну скатертину, а в усіх інших випадках - кольорову, темно-червону, блакитну, зелену, рожеву. Найкращий варіант сервіровки - коли колір скатертини гармонує з кольором серветок, прикрас і сервізів.
Посуд для сервірування столу
Йдемо далі - розставляємо столові прилади. Для початку робимо акцент по центру столу - сюди можна поставити вазу з квітами або головне блюдо. Посуд для сервірування столу повинна бути сухою, вимитого, без тріщин і подряпин. Розставляти прилади потрібно симетрично, по прямій лінії вздовж столу, відступивши від краю кілька сантиметрів (4-5). Не забуваємо про те, що вашому гостю не повинна заважати ніжка столу або лікоть сусіда, так що тарілки ставимо на відстані один від одного (приблизно 40-60 см). Тепер беремо тарілки для чорного і білого хліба, як правило, використовують дві тарілки, і розставляємо так, щоб кожному гостю було зручно взяти шматок хліба - біля приладів, ліворуч від основної тарілки.
Тепер розставляємо потрібні тарілки. Спочатку на стіл ставлять дрібну столову тарілку, а на неї - закусочну. З правої сторони кладемо ніж і ложку для супу, а біля ложки укладаємо три ножа (для закусок - він буде лежати далі всіх, для рибних страв - посередині і для м'ясних страв - біля тарілки). З лівого боку від тарілки кладемо три виделки в точно такому ж порядку, як і ножі - для закусок, рибних страв і м'яса. Звичайно, якщо ви збираєте близьких друзів або родичів, кількість прилад зовсім не обов'язково повинно бути повне, цілком можна сервірувати стіл ложкою, ножем і виделкою.
Важлива деталь - виделки і ложки кладемо на стіл опуклою стороною вниз, ніж - лезом до тарілки. Це робиться для того, щоб прилади не зіпсували скатертину або стіл.
Також для кожного гостя варто поставити десертну тарілку, а на неї покласти чайну серветку. Праворуч від тарілки кладуть десертний ніж, а зліва - десертна виделка.
Приступаємо до келихів і склянок - у кожного вашого гостя поруч із приладами повинен стояти фужер для вина, чарка для горілки, висока стопка або стакан для води або соку. Вино ставити на стіл треба тільки в відкупорених пляшках, з ретельно очищеними шийкою, горілку, коньяки і настоянки краще подавати в графинах, а шампанське відкривати лише під час самого застілля.
Деталі для красивої сервірування столу
А ось тепер можна подумати, як красиво сервірувати стіл, адже всі основні прилади вже розставлені, залишилося додати кілька штрихів. Про кольорах ми вже говорили, їх можна поставити на столі або поруч зі столом, головне, щоб їх запах не був занадто сильним, ще можна поставити високі свічки, які додадуть вишуканості вашій сервіровці. Також можна придумати побажання для гостей, написати їх на невеликих листівках і покласти біля кожної тарілки.
Рекомендуємо добрі рецепти
Правила етикету за столом
Якщо ви хочете, щоб оточуючі вирішили, що ви справжня леді, перше, що вам потрібно зробити - навчитися етикету за столом. Адже саме за вишуканою
Сервіровка серветок
Якщо ви хочете влаштувати справжній аристократичний звана вечеря, вам не обійтися без уміння правильно сервірувати серветки. Переживати не варто -
Види келихів
Якщо вас покликали на званий обід або в дорогий ресторан, то варто підійти до цього заходу відповідально. Потрібно не тільки привести себе в порядок,
Різдвяний стіл
Різдвяний стіл вимагає абсолютно особливого підходу. Потрібно не тільки приготувати особливі страви, але і прикрасити стіл, і створити різдвяну
Рибна нарізка - оформлення
Важко уявити собі святковий стіл без різноманітності акуратно викладених закусок, рівно так само важко уявити собі і рибну нарізку, викладену простий
Сирна тарілка
Сирна тарілка стане відмінним додаток до будь-якої домашньої трапези. Така закуска не тільки вкаже на тонкий смак господаря, але і забезпечить вам