Сирна тарілка
Сирна тарілка (вона ж сирна дошка) - це асорті з різних видів сирів. Складається з шматочків, розкладених в певному порядку. В якості додаткового оформлення сирної тарілки можуть використовуватися деякі фрукти (в тому числі, сухофрукти), горіхи, свіжа зелень, фруктові джеми в маленьких відкритих ємностях, наприклад, піалах.
Добре продумана, складена і оформлена сирна тарілка буде чудовим завершенням будь-якої, навіть самої вишуканої трапези (наприклад, у Франції сири прийнято подавати в якості обов'язкового десерту). Більш того, сирна викладка здатна грати і самостійну партію, в цій якості вона зазвичай подається як закуска до вин і більш міцних напоїв.
Ми розповімо про те, як правильно зробити сирну тарілку.
Купуємо сири за мінімальний термін до запланованої подачі (це максимум 3 дні, а ніяк не тиждень).
Вважається, що краще всього подавати сир на дерев'яній дошці, мармурової або гранітної поверхні. В якості сирної тарілки традиційно використовується спеціальна дошка з твердих не смолистих і непахучих порід дерева. Можна використовувати керамічні або порцелянові дошки-страви, бажано, без малюнка (це моветон). В якості альтернативи (в селі, на дачі, на природі) можна використовувати плетені страви з деревної лози.
Дістаємо сири з холодильника, принаймні, за одну годину до нарізки, викладення і подання.
Як правило, сирну тарілку формують з п'яти і більше різних сирів (добре, коли вони візуально відрізняються). Починаємо від ніжних і м'яких, завершуємо твердими терпкими, гострими і пікантними.
Скибочки сирів повинні розташовуватися щодо посилення смаку за годинниковою стрілкою.
Шматочки одного виду сиру не повинні стикатися з іншим, а тому при складанні сирної тарілки залишаємо проміжки.
Скибочки сиру не повинні бути дуже тонкими.
Якщо сирна тарілка подається в якості десерту, то вага шматочків повинен становити близько 25-50 грамів кожен.
У разі, якщо сирна тарілка подається в якості основного блюда, вага кожного шматочка сорти сиру може становити від 150 до 200 грам. У цьому варіанті можна подати ніж, ніж з виделкою або спеціальний ніж-вилку. Якщо вона відсутня, не соромтеся відрізати сир ножем і є руками, так роблять, наприклад, у Провансі.
За смаком з сирами чудово поєднуються деякі фрукти, а саме: деякі сорти слив, груш, яблук, столовий виноград, засушений інжир, родзинки, курага, - а також горіхи і оливки. Усім цим ми і заповнюють проміжки в сирній тарілці. Намагаємося уникати особливо екзотичних тропічних фруктів, виключаючи авокадо. Оформляємо сирну тарілку свіжою зеленню.
Соус до сирної тарілки не потрібен, особливо варто уникати улюбленого всіма на пострадянському просторі майонезу.
Складаючи набір сирів, напоїв і зелені, виходимо з регіональних (або як мінімум) національних традицій: французькі сири до французьким напоїв, італійські - до італійським, кавказькі, відповідно, до кавказьким, хоча це правило нестроге, але все ж.
Не зайвим буде доповнити сирну тарілку скибочками свіжого хрусткого хліба або сухими крекерами.
У «сільському» варіанті композиції сирної тарілки можна подати часник і гострий перчик, а також натуральне сільське вершкове масло і зелений цибулька - таке поєднання продуктів з келихом-другим домашнього несульфитированного вина, і ви переконаєтеся в тому, що життя прекрасне.
Чим інтенсивніше смак сиру, тим складніше повинен бути букет подається до неї вина.
До твердим гострим сирам - червоні вина.
До напівтвердий, не надто солоним - легкі молоді вина з добре вираженою фруктової кислотністю.
До м'яким вершковим сирам - вина сухі та напівсухі.
До блакитних сирів, сири з благородною цвіллю або плесневелой скоринкою - брют, кріплені, спеціальні вина і більш міцні напої.
До козячих сирів - совіньйон, шардоне, рислінг.
Моцарелла або фета;
Нешатель;
Камамбер або Едам, Гауда;
Емменталь або Маасдам;
Пармезан або Грюєр, Пекоріно;
Рокфор або Дор блю, Горгонзола.
Крім сирної тарілки, до столу також доречно буде подати красиво оформлену м'ясну і овочеву нарізки .
Добре продумана, складена і оформлена сирна тарілка буде чудовим завершенням будь-якої, навіть самої вишуканої трапези (наприклад, у Франції сири прийнято подавати в якості обов'язкового десерту). Більш того, сирна викладка здатна грати і самостійну партію, в цій якості вона зазвичай подається як закуска до вин і більш міцних напоїв.
Сервіровка сирної тарілки
Ми розповімо про те, як правильно зробити сирну тарілку.
Основні класичні поєднання сирів з винами
Сирна тарілка - рецепт (вельми приблизний)
Крім сирної тарілки, до столу також доречно буде подати красиво оформлену м'ясну і овочеву нарізки .
Рекомендуємо добрі рецепти
Сирна маса - рецепт
Домашня сирна маса може виступати в якості поживного самостійного блюда, або входити до складу холодних десертів, випічки, або суфле. Пропонуємо
Закуска «Рафаелло»
Завдяки всім відомим цукерок "Рафаелло", з'явилася закуска з однойменною назвою. Виглядає така закуска так апетитно, як і цукерки, а її смак порадує
Як вибрати вино?
Хороше вино зробить навіть звичайний сімейний вечерю маленьким вишуканим святом. Але вино - напій непростий, а правильно вибрати його - ціле
Тверді сорти сиру
Сортів сиру існує така величезна кількість, що можна просто зламати голову, намагаючись розібратися в них. Однак вміти визначати за назвами
Сирна запіканка в мікрохвильовці
Спекти улюблену багатьма сирну запіканку можна не тільки в духовій шафі, але і в самій звичайній мікрохвильовці, причому за смаковими якостями, ваш
Крупник в мультиварці
Крупник - це, по суті, сирна або сметанна запіканка, що складається з сиру і будь-якої крупи, найчастіше гречаної. Готується він досить просто, а