Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Сирна тарілка

16-03-2015, 14:17
4 952
Сирна тарілка
Сирна тарілка (вона ж сирна дошка) - це асорті з різних видів сирів. Складається з шматочків, розкладених в певному порядку. В якості додаткового оформлення сирної тарілки можуть використовуватися деякі фрукти (в тому числі, сухофрукти), горіхи, свіжа зелень, фруктові джеми в маленьких відкритих ємностях, наприклад, піалах.
Добре продумана, складена і оформлена сирна тарілка буде чудовим завершенням будь-якої, навіть самої вишуканої трапези (наприклад, у Франції сири прийнято подавати в якості обов'язкового десерту). Більш того, сирна викладка здатна грати і самостійну партію, в цій якості вона зазвичай подається як закуска до вин і більш міцних напоїв.

Сервіровка сирної тарілки


Ми розповімо про те, як правильно зробити сирну тарілку.

  • Купуємо сири за мінімальний термін до запланованої подачі (це максимум 3 дні, а ніяк не тиждень).

  • Вважається, що краще всього подавати сир на дерев'яній дошці, мармурової або гранітної поверхні. В якості сирної тарілки традиційно використовується спеціальна дошка з твердих не смолистих і непахучих порід дерева. Можна використовувати керамічні або порцелянові дошки-страви, бажано, без малюнка (це моветон). В якості альтернативи (в селі, на дачі, на природі) можна використовувати плетені страви з деревної лози.

  • Дістаємо сири з холодильника, принаймні, за одну годину до нарізки, викладення і подання.

  • Як правило, сирну тарілку формують з п'яти і більше різних сирів (добре, коли вони візуально відрізняються). Починаємо від ніжних і м'яких, завершуємо твердими терпкими, гострими і пікантними.

  • Скибочки сирів повинні розташовуватися щодо посилення смаку за годинниковою стрілкою.

  • Шматочки одного виду сиру не повинні стикатися з іншим, а тому при складанні сирної тарілки залишаємо проміжки.

  • Скибочки сиру не повинні бути дуже тонкими.

  • Якщо сирна тарілка подається в якості десерту, то вага шматочків повинен становити близько 25-50 грамів кожен.

  • У разі, якщо сирна тарілка подається в якості основного блюда, вага кожного шматочка сорти сиру може становити від 150 до 200 грам. У цьому варіанті можна подати ніж, ніж з виделкою або спеціальний ніж-вилку. Якщо вона відсутня, не соромтеся відрізати сир ножем і є руками, так роблять, наприклад, у Провансі.

  • За смаком з сирами чудово поєднуються деякі фрукти, а саме: деякі сорти слив, груш, яблук, столовий виноград, засушений інжир, родзинки, курага, - а також горіхи і оливки. Усім цим ми і заповнюють проміжки в сирній тарілці. Намагаємося уникати особливо екзотичних тропічних фруктів, виключаючи авокадо. Оформляємо сирну тарілку свіжою зеленню.

  • Соус до сирної тарілки не потрібен, особливо варто уникати улюбленого всіма на пострадянському просторі майонезу.

  • Складаючи набір сирів, напоїв і зелені, виходимо з регіональних (або як мінімум) національних традицій: французькі сири до французьким напоїв, італійські - до італійським, кавказькі, відповідно, до кавказьким, хоча це правило нестроге, але все ж.

  • Не зайвим буде доповнити сирну тарілку скибочками свіжого хрусткого хліба або сухими крекерами.

  • У «сільському» варіанті композиції сирної тарілки можна подати часник і гострий перчик, а також натуральне сільське вершкове масло і зелений цибулька - таке поєднання продуктів з келихом-другим домашнього несульфитированного вина, і ви переконаєтеся в тому, що життя прекрасне.


  • Основні класичні поєднання сирів з винами



  • Чим інтенсивніше смак сиру, тим складніше повинен бути букет подається до неї вина.

  • До твердим гострим сирам - червоні вина.

  • До напівтвердий, не надто солоним - легкі молоді вина з добре вираженою фруктової кислотністю.

  • До м'яким вершковим сирам - вина сухі та напівсухі.

  • До блакитних сирів, сири з благородною цвіллю або плесневелой скоринкою - брют, кріплені, спеціальні вина і більш міцні напої.

  • До козячих сирів - совіньйон, шардоне, рислінг.


  • Сирна тарілка

    Сирна тарілка - рецепт (вельми приблизний)



  • Моцарелла або фета;

  • Нешатель;

  • Камамбер або Едам, Гауда;

  • Емменталь або Маасдам;

  • Пармезан або Грюєр, Пекоріно;

  • Рокфор або Дор блю, Горгонзола.


  • Крім сирної тарілки, до столу також доречно буде подати красиво оформлену м'ясну і овочеву нарізки .
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Сирна маса - рецепт
    Сирна маса - рецепт
    Домашня сирна маса може виступати в якості поживного самостійного блюда, або входити до складу холодних десертів, випічки, або суфле. Пропонуємо
    Закуска «Рафаелло»
    Закуска «Рафаелло»
    Завдяки всім відомим цукерок "Рафаелло", з'явилася закуска з однойменною назвою. Виглядає така закуска так апетитно, як і цукерки, а її смак порадує
    Як вибрати вино?
    Як вибрати вино?
    Хороше вино зробить навіть звичайний сімейний вечерю маленьким вишуканим святом. Але вино - напій непростий, а правильно вибрати його - ціле
    Тверді сорти сиру
    Тверді сорти сиру
    Сортів сиру існує така величезна кількість, що можна просто зламати голову, намагаючись розібратися в них. Однак вміти визначати за назвами
    Сирна запіканка в мікрохвильовці
    Сирна запіканка в мікрохвильовці
    Спекти улюблену багатьма сирну запіканку можна не тільки в духовій шафі, але і в самій звичайній мікрохвильовці, причому за смаковими якостями, ваш
    Крупник в мультиварці
    Крупник в мультиварці
    Крупник - це, по суті, сирна або сметанна запіканка, що складається з сиру і будь-якої крупи, найчастіше гречаної. Готується він досить просто, а