Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Тверді сорти сиру

16-03-2015, 16:28
1 626
Тверді сорти сиру
Сир - універсальний продукт, який можна знайти практично в кожному холодильнику. Досить просто покласти шматочок на хліб з маслом - і поживний сніданок готовий, а натертий на тертці сир стане гарним доповненням до макаронів або піці. Іншими словами, цей продукт можна і потрібно вживати в будь-якому вигляді щодня.
За розміром і масою тверді сорти сиру умовно поділяють на великі й дрібні. Ще один спосіб поділу - за органолептичними показниками: групи швейцарського, голландського сирів і сиру чеддер.
Якщо ви хочете побалувати себе сортами твердого гострого сиру, спробуйте бринзу або чанах. Як правило, вони мають білий колір, трохи нагадують сир. Запах і смак бринзи в міру солоний. Зображення на зрізі ви не побачите, можуть бути лише невеликі вічка неправильної форми. Чанах - це грузинський ропні сир, який готують в горщиках. Ці горщики і називаються чанах, що послужило назвою цього виду сиру. Має гострий смак і аромат. На батьківщині його вважають джерелом здоров'я й життєвих сил.
Якщо ви хочете підібрати несолоний сир твердих сортів, вам повинен сподобатися Маасдам. Цей сир родом з Голландії вже давно завоював серця цінителів. Його витримка не менше 4 тижнів. Має гладку жовту скоринку, іноді покриту воском, блідо-жовтий колір, дуже великі дірки на зрізі.

Негострі сорти сиру


Негострі сорти сиру корисно давати дітям для поповнення запасів кальцію і зростання. До них можна віднести такі тверді крупні сири: радянський, алтайський, швейцарський. Ці сири без побоювання можна пропонувати дітям з півтора років:

  • Швейцарський. Свою назву цей сир отримав від країни-виробника. Це найбільш популярний на сьогоднішній день сир. Дозріває не менше півроку, має форму низького циліндра. У розрізі видно досить великі "очі" і сирна "сльоза". Якщо зберігати сир в правильних умовах, він може лежати до 2 років.

  • Алтайський. Має слабовиражений свіжий, пряний смак. Його аромат менш концентрований, ніж у швейцарського, але смак трохи гостріше. Має жирність близько 50%.

  • Радянський. Його готують з пастеризованого молока. Молоко беруть коров'яче, до нього додають спеціальні чисті культури кисломолочних бактерій. Жирність сиру не перевищує 50%. Готують у вигляді брусків вагою від 12 до 18кг. Сир має гладку, без тріщин поверхню, яка покрита парафіном і має жовтий колір. Смак легкий, є відтінок солодкості і горіховий присмак. Якщо досить довго витримати сир, він набуває більш виражений смак і аромат.


  • Сорт сиру з цвіллю


    Сири з цвіллю готують дуже багато років. Тверді сорти сиру без цвілі людина зміг собі дозволити тільки після винаходу пастеризації. Якщо ви уважно придивитеся до шматочка сиру (не без допомоги мікроскопа), то побачите там безліч різних організмів. Саме ці невидимі трудівники перетворюють молоко в улюблений продукт. Є два способи приготувати сорти сиру з цвіллю: промисловий і традиційний. Перший спосіб передбачає попередню пастеризацію
    Тверді сорти сиру
    молока, а потім внесення необхідних організмів. При природному традиційному приготуванні молоко створаживают відразу після надою і готують у спеціальних умовах. В цьому випадку смак сиру безпосередньо залежить від того, що їли корови перед надоєм. Існує три види цвілі, які можна вживати в їжу: біла (її можна зустріти в Камамбере або Брі), червона (Ліваро або Мюнстер) і блакитна. Остання зустрічається в елітні сорти сиру: Дон Блю, Рокфор.

    Сорти вершкового сиру


    Ці сири готують з вершків, що відрізняє їх від інших видів сиру. Завдяки цьому час дозрівання набагато коротше, а смак дуже ніжний. До сортів вершкового відносять сири під назвою Маскарпоне, Тильзитер, Бурсен.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як зберігати сир?
    Як зберігати сир?
    Сир при неправильному зберіганні може висохнути, запліснявіти і стати непридатним для їжі. В нашій сьогоднішній статті ми розповімо, як правильно
    Як визначити жирність сиру?
    Як визначити жирність сиру?
    Іноді для приготування будь-якого страви потрібно сир певної жирності. Але не завжди нам відома ця жирність, або ж відома, але потрібно зробити сир
    Чим замінити сир фета?
    Чим замінити сир фета?
    Сир фета часто фігурує в приготуванні салатів та інших страв. Але не завжди є можливість купити його: то ціна незрівнянно висока, то якість під
    Як вибрати вино?
    Як вибрати вино?
    Хороше вино зробить навіть звичайний сімейний вечерю маленьким вишуканим святом. Але вино - напій непростий, а правильно вибрати його - ціле
    Сирна тарілка
    Сирна тарілка
    Сирна тарілка стане відмінним додаток до будь-якої домашньої трапези. Така закуска не тільки вкаже на тонкий смак господаря, але і забезпечить вам