Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Як варити буряк?

16-03-2015, 15:04
2 485
Як варити буряк?
Варений буряк, як компонент, що входить до складу безлічі різних страв ( вінегрети , салати, борщі ), тому багатьох цікавить, як правильно варити буряк. Якщо не доваришь, буде незручно жувати, переваришь - деяка частина корисних речовин зруйнується, погіршиться смак, та й, знову-таки, жувати переварені коренеплоди не надто приємно.
Щоб страви, що включають в свій склад варений буряк, виходили смачними і корисними, вибираємо плоди не дуже великі і бажано - не корязиках сортів (тобто темного кольору), найкраще - молоді коренеплоди.В принципі, і кормові сорти цілком їстівні, але з ними виходить не так смачно. До того ж стандарти внесення хімічних добрив для корязиках агрокультур дещо відрізняються від стандартів, які застосовуються для підживлення харчових культур. Тобто в кормової буряках може містити більшу кількість некорисних речовин.

Як правильно варити буряк?


Розглянемо способи, як правильно і швидко варити буряк. Деякі радять варити буряк до 2-х і навіть до 3-х годин. Зрозуміло, про корисність продукту після термічної обробки протягом такої кількості часу можна вже і не замислюватися. Скільки варити буряк по часу, що залежить від сорту і від розміру коренеплодів. Кухарі-професіонали варять дрібну буряки протягом 20-40 хвилин, не обрізаючи хвостика, в шкірці, потім заливають холодною водою і через 15 хвилин буряк готова, саме завдяки температурного контрасту процедур. Залишається лише почистити її і нарізати або натерти на тертці. Нехай вам не здається, що буряк вийде занадто жорсткою - зуби в нас саме для того, щоб жувати, крім того збережеться більше вітамінів.
Приготування
Вибираємо плоди приблизно одного розміру і ретельно промиваємо. Заливаємо буряк в каструльці холодною водою, доводимо до кипіння на сильному вогні, потім вогонь зменшуємо. При варінні вода повинна повністю покривати плоди. Готувати краще на малому або середньо-малому вогні. Такий спосіб термічної обробки оптимальний. Якщо коренеплоди крупні, їх,звичайно,можна очистити і розрізати на частини, але краще все ж просто поварити трохи довше, думається, 40-60 хвилин буде цілком достатньо.
Для поліпшення смаку при варенні буряків можна додати трохи насіння фенхелю і кропу(приблизно по 1 ч. ложці на 2 літри води). Такий прийом не тільки покращує смак готового продукту, але і сприяє засвоєнню вітамінів та інших корисних речовин.
Скільки варити очищену буряк, знову ж таки залежить від сорту і розміру плодів. Очищена невелика буряк вариться 20-30 хвилин, не більше, цього цілком достатньо, особливо якщо буряк молода. Щоб при варінні очищена буряк не втрачала свій характерний яскраво-бордовий колір, можна додати 1-2 чайні ложки оцту на 1 літр води.
Щоб визначити, скільки варити буряк для салату, потрібно вирішити, відварюєте ви плоди цілком або попередньо нарізати. Взагалі, буряк для салату варять протягом такого часу, як і для приготування інших страв.

Скільки варити молоду буряк?


Для приготування молодих коренеплодів досить проварити їх протягом 20 хвилин. Потім остудимо буряк в холодній воді минут10 очистимо, і можна використовувати: нарізати, натирати на тертці, пробивати блендером.
Багатьох цікавить, як варити буряк в пакеті.
Як варити буряк?
Деякі готують буряк в целофанових пакетах і навіть поліетиленових. Думається, такий спосіб не дуже здоровий, однак целофан використовувати дещо ще допустимо, а ось поліетилен при нагріванні точно додасть у буряк некорисних речовин. Поміщаємо буряк в пакет, зубочисткою робимо кілька дірочок, кладемо його в каструлю з киплячою водою і варимо як зазвичай. Краще,однак,спорудити пакет з фольги, помістити в нього буряк і запекти в духовій шафі при середній температурі протягом 40-60 хвилин. Такий спосіб - прекрасна альтернатива варінні.
Калорійність вареного буряка становить приблизно 44 калорій на 100 г продукту.
Рекомендуємо добрі рецепти
Тушкована буряк
Тушкована буряк
Страви з буряка завжди займали особливе місце в дієтичному меню. Володіючи приємним смаком і ніжною текстурою, тушкована буряк впишеться не тільки в
Маринований буряк - рецепт
Маринований буряк - рецепт
Буряк - один з найбільш популярних зиязиках овочів. Її додають у борщ, вінегрет та інші страви, солять і, звичайно ж, маринують. Останній спосіб
Буряк в мікрохвильовці
Буряк в мікрохвильовці
Як швидко зварити буряк? Це питання давно мучить усіх господинь, адже варіння буряків на газовій плиті займає так багато часу. Нарешті, відповідь на
Як приготувати буряк в мікрохвильовці?
Як приготувати буряк в мікрохвильовці?
Про користь буряків нам усім добре відомо. Цей яскравий плід використовують для приготування закусок, салатів, для заправки супів. Її варять,
Буряк в скороварці
Буряк в скороварці
Новітня кулінарна техніка суттєво полегшує життя нашим домогосподаркам. І сьогодні ми поговоримо про те, як приготувати буряк в скороварці. Читайте
Салат «Гранатовий браслет»
Салат «Гранатовий браслет»
Гранатовий браслет Кому з нас не хочеться блиснути на сімейному торжестві або дружній вечірці не тільки гарним новим платтям та елегантною зачіскою,