Паска - рецепт
Рецептів великодніх пасок безліч, а у кожної господині до цих рецептами додається ще і набір власних хитрощів, щоб зробити свої великодні паски смачними і пишними.
Але чому взагалі на Великдень печуть паски? Виявляється, у великоднього кошика є своя історія, вірніше сказати переказ. Згідно з ним після свого воскресіння Ісус Христос був до апостолам під час трапез. Його місце за столом залишалося не зайнятим, а по центру столу для нього лежав хліб. Спочатку з'явилася традиція на Великдень залишати на особливому столі хліб у храмі, а потім паска став символом свята і його стали піч у кожному домі.
Раніше питання як приготувати паску не стояв, звичайно ж, спекти в духовці (ще раніше в печі), а от з появою сучасної техніки очі стали розбігатися. Тепер паску можна приготувати в духовці, так і в хлібопічці, що для вас зручніше вибирайте самі.
Рецепт паски для хлібопічки
Інгредієнти (розраховані на місткість хлібопічки 14 кг):
борошно - 400-500 г;
сухі дріжджі - 2 ч. ложки;
цукор - 200 г;
молоко - 160 мл;
яйце - 4 шт.;
вершкове масло - 160 г;
родзинки - 160 г;
лимонна кислота - 1/2 ч. ложки;
ванілін - 2 а;
сіль - 1/2 ч. ложки;
куркума - 1 щіпка.
Приготування
Молоко, масло, сіль і 100 г цукру підігріваємо до розчинення всіх інгредієнтів, не доводячи до кипіння. У відерце насипаємо 400 г борошна і дріжджі, доливаємо теплу суміш і замішуємо тісто, запускаючи відповідну програму. Тісто залишаємо підходити в теплому місці на 1-15 години.
Відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки розтираємо з куркумою і 50 грамми цукру, а білки з лимонною кислотою і цукром збиваємо в міцну піну. Тісто знову перемішуємо, додаючи підготовлені жовтки. Якщо тісто вимішується і прилипає до дна відерця, то можна додати пару столових ложок борошна. Після того як жовтки розмішають, перериваємо програму і запускаємо заново, щоб додати білки. Відерце краще накрити рушником, щоб бризки не літали по кухні.
Родзинки змішуємо з ваніліном і борошном (якщо необхідно), додаємо в тісто і знову замішуємо. Після того, як воно буде добре вимешено, залишаємо його підходити в теплому місці приблизно на 15 години.
Верх тіста, піднявся на 2/3 посуду, змащуємо маслом. Запускаємо програму для випічки на одну годину. При необхідності залишаємо ще на трохи, якщо побажаєте більш рум'яну скоринку.
Для прикраси паски збиваємо білок одного яйця в міцну піну, далі додаємо цукор (цукрову пудру), поки не вийде глазур. Поливаємо їй верх паски і посипаємо кольоровою посипкою.
Рецепт домашнього паски
Тим же, у кого немає можливості спекти паску в хлібопічці, доведеться діяти по-старому, використовуючи духовку. Спробуйте приготувати паски ось за цим рецептом.
Інгредієнти:
борошно - 12 склянок;
сухі дріжджі - 50 г;
цукор - 2 склянки;
молоко - 3 склянки;
яйце - 7 шт;
топлене масло - 1/2 склянки;
родзинки - 1 1/2 склянки;
кардамон, сіль і ванілін - за смаком.
Приготування
У 3 склянках теплого молока розвести дріжджі, додаємо борошно і ставимо в тепле місце для підйому. У підійшла опару додаємо 5 жовтків, розтертих з цукром, приправами і сіллю. Додаємо яйця, що залишилися, і підігріте топлене масло. Все добре перемішуємо, всипаємо борошно і замішуємо тісто. Додаємо родзинки і залишаємо тісто підходити в теплому місці. Тісто знову вимішуємо і знову залишаємо для підйому. Після тісто розкладаємо по формах (для більш пишного паски заповнюємо їх на 1/2 для щільнішого - на 2/3), даємо підійти до 3/4 форми і випікаємо в духовці до повної готовності. Щоб верх паски не підгорів, його потрібно прикрити, як тільки зарум'яниться, гуртком вологого білого паперу.
Але чому взагалі на Великдень печуть паски? Виявляється, у великоднього кошика є своя історія, вірніше сказати переказ. Згідно з ним після свого воскресіння Ісус Христос був до апостолам під час трапез. Його місце за столом залишалося не зайнятим, а по центру столу для нього лежав хліб. Спочатку з'явилася традиція на Великдень залишати на особливому столі хліб у храмі, а потім паска став символом свята і його стали піч у кожному домі.
Раніше питання як приготувати паску не стояв, звичайно ж, спекти в духовці (ще раніше в печі), а от з появою сучасної техніки очі стали розбігатися. Тепер паску можна приготувати в духовці, так і в хлібопічці, що для вас зручніше вибирайте самі.
Рецепт паски для хлібопічки
Інгредієнти (розраховані на місткість хлібопічки 14 кг):
Приготування
Молоко, масло, сіль і 100 г цукру підігріваємо до розчинення всіх інгредієнтів, не доводячи до кипіння. У відерце насипаємо 400 г борошна і дріжджі, доливаємо теплу суміш і замішуємо тісто, запускаючи відповідну програму. Тісто залишаємо підходити в теплому місці на 1-15 години.
Відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки розтираємо з куркумою і 50 грамми цукру, а білки з лимонною кислотою і цукром збиваємо в міцну піну. Тісто знову перемішуємо, додаючи підготовлені жовтки. Якщо тісто вимішується і прилипає до дна відерця, то можна додати пару столових ложок борошна. Після того як жовтки розмішають, перериваємо програму і запускаємо заново, щоб додати білки. Відерце краще накрити рушником, щоб бризки не літали по кухні.
Родзинки змішуємо з ваніліном і борошном (якщо необхідно), додаємо в тісто і знову замішуємо. Після того, як воно буде добре вимешено, залишаємо його підходити в теплому місці приблизно на 15 години.
Верх тіста, піднявся на 2/3 посуду, змащуємо маслом. Запускаємо програму для випічки на одну годину. При необхідності залишаємо ще на трохи, якщо побажаєте більш рум'яну скоринку.
Для прикраси паски збиваємо білок одного яйця в міцну піну, далі додаємо цукор (цукрову пудру), поки не вийде глазур. Поливаємо їй верх паски і посипаємо кольоровою посипкою.
Рецепт домашнього паски
Тим же, у кого немає можливості спекти паску в хлібопічці, доведеться діяти по-старому, використовуючи духовку. Спробуйте приготувати паски ось за цим рецептом.
Інгредієнти:
Приготування
У 3 склянках теплого молока розвести дріжджі, додаємо борошно і ставимо в тепле місце для підйому. У підійшла опару додаємо 5 жовтків, розтертих з цукром, приправами і сіллю. Додаємо яйця, що залишилися, і підігріте топлене масло. Все добре перемішуємо, всипаємо борошно і замішуємо тісто. Додаємо родзинки і залишаємо тісто підходити в теплому місці. Тісто знову вимішуємо і знову залишаємо для підйому. Після тісто розкладаємо по формах (для більш пишного паски заповнюємо їх на 1/2 для щільнішого - на 2/3), даємо підійти до 3/4 форми і випікаємо в духовці до повної готовності. Щоб верх паски не підгорів, його потрібно прикрити, як тільки зарум'яниться, гуртком вологого білого паперу.
Рекомендуємо добрі рецепти
Сирна паска - рецепт
Традиційно свято Воскресіння Христового крім звичайних дріжджових пасок готують ще й сирну паску, для якої необхідна спеціальна форма. Але якщо такої
Паска в хлібопічці
Придбали хлібопічку, але не знаєте, як у ній приготувати паску? Це ваш шанс навчитися. Все дуже просто: трохи знань, ну і, звичайно, досвід
Рецепт паски
Пекти паски - традиція. А тому ми взяли за правило щороку радувати вас новими рецептами цих ласощів. Ось і на цей раз ми знайшли найрізноманітніші
Паска в мультиварці
Скоро настане день Пасхи, головними стравами якого є паски, фарбовані яйця, паски. Варто відзначити, що великодні паски можна пекти не лише у
Тісто для пасок
Паски - це традиційне російське блюдо, яке випікають на свято Пасхи і покривають білкової глазур'ю. І сьогодні ми розповімо, як правильно і смачно
Італійська паска панеттоне - рецепт
Італійська паска панеттоне - справжнє відкриття для наших господинь. Всі знають наші великодні паски, які стали традиційними на свято Пасхи. Цю