Кутя на Різдво 2021 року: прості і дуже смачні рецепти
На Різдво 2021 року обов'язковою стравою на столі є кутя. По суті це солодка каша, яку готують з різної крупи. Беруть рис, овес, цільну недроблену пшеницю, а потім додають солодкі ласощі: сухофрукти, мед, цукати, ягоди, зацукровану вишню. На відміну від іншого традиційного блюд, кутю можна варити на молоці, додавати в неї багато масла, проте в іншому значних відмінностей між стравами немає, оскільки їх готують з одних і тих же круп.
Промиваємо очищену шліфовану пшеницю холодною водою, поки та не стане прозорою, відкидаємо на друшляк і залишаємо на 5-10 хвилин, щоб зайва вода стекла.
Перекладаємо пшеницю в каструлю, заливаємо водою з розрахунку два до одного (2 склянки води на склянку пшениці), накриваємо кришкою, ставимо на вогонь і чекаємо закипання. Через 10 хвилин після закипання додаємо в пшеницю сіль.
Мак заливаємо водою і томим на слабкому вогні протягом 15-20 хвилин, доливаючи воду в міру потреби. Під час приготування стежимо за тим, щоб макова маса не закипала.
Очищені від шкаралупи волоські горіхи рубаємо ножем і обсмажуємо на сухій сковороді.
Ізюм заливаємо окропом. Коли родзинки запариться, зливаємо воду.
Готову зварену пшеницю відкидаємо на друшляк і знову залишаємо на 5-10 хвилин, щоб стекла вода, що залишилася.
Мак змішуємо з цукром і перетираємо в ступці, поки не почне виділятися біла рідина.
Змішуємо всі підготовлені інгредієнти, додаємо мед за смаком і перемішуємо.
1. Спершу займаємося крупою. Її ретельно промиваємо під проточною водою 5-7 разів до прозорої води. Після цього заливаємо двома склянками води, додаємо дрібку солі і ставимо варитися до готовності. Як правило крупа стає готова через 15 хвилин варіння після закипання. Просто по закінченню часу нам треба залишити кашу постояти на плиті 10-15 хвилин до повного дозрівання.
2. Тим часом з меду нам необхідно зробити сироп. Для цього заливаємо його половиною склянки теплої води і розмішуємо до повного розчинення.
Якщо ж у Вас немає меду, то візьміть цукор і теж розчиніть його у воді.
3. Ізюм та мак ми заливаємо окропом на 10 хвилин. А взагалі останнім можна запарити в мікрохвильовці. Для цього залийте мак невеликою кількістю води (приблизно 50 мл) і поставте в мікрохвильовку на 3 хвилини при максимальній потужності.
4. Волоські горіхи попередньо обсмажуємо на сухій сковороді, а потім рубаємо на дрібні фрагменти.
5. Через час зливаємо з родзинок і маку воду, після чого останній перекладаємо в чашу блендера. Тепер ми збиваємо вміст чаші до появи макового молочка. Іншими словами маса побіліє.
6. Коли рис зварився нам треба його промити. Для цього заливаємо в каструлю воду, все добре перемішуємо і проціджуємо через сито або друшляк.
7. Все. Залишається тепер зібрати нашу кутю. До рису перекладаємо мак, родзинки, горіхи, виливаємо сироп і все перемішуємо до однорідності.
Купити можна булгур на ринку або в магазині, він буває трьох видів помелу: середній, великий і дрібний. Для таких цілей краще брати великий або середній.
Його можна не промивати водою, так як це пшениця позбавлена оболонки, висушена і оброблена паром.
Пів склянки крупи всипаємо в сотейник або каструлю.
Заливаємо цю кількість крупи 1.5 склянками води. Воду можна використовувати холодну, але якщо хочете щоб швидше закипіло, то можна закип'ятити і залити окропом, так швидше закипить.
З моменту закипання зменшуємо вогонь, варимо на невеликому вогні 10-15 хвилин, стежте, щоб не підгоріла, і повністю випарується рідина. Каша виходить разсипчаста. Перекладаємо її в миску, і даємо охолонути. Додаємо родзинки, сухофрукти, якщо є журавлину. Волоські горіхи, можна кедрові, мигдаль, кеш'ю, і інші. Їх можна підсмажити для смаку.
Ізюм можна залити водою, або не робити цього, як показує практика, він і так «набрякне».
Замість рідини я вичавлюю апельсиновий сік, друзі, це шалено смачно. Рекомендую! Додавайте соку, скільки забажаєте, на свій смак.
Додаємо мед за смаком. Будь-які насіння, льон, кунжут, і інші. Якщо мед зацукрувався, розтопіть його на водяній бані. Перемішайте все.
Ізюм і мак замочити в різних мисках, заливши окропом.
Перловку промити, залити окропом, дати постояти хвилинок 5-7.
Воду підсолити, довести до кипіння, закинути крупу, зменшити вогонь до мінімуму, варити чверть години.
Мак перетерти ложкою, протягом 15-20 секунд.
У глибоку чашку викласти крупу, ввести мед, цукор-пісок, перемішати склад до однорідності.
Додати решту складових, горіхи порубати гострим ножем.
Мак промиваємо і запарюємо гарячою водою на 2-3 години.
Акуратно зрізаємо верхушку- «кришку» з гарбуза, вибираємо м'якоть і насіння. В середину гарбуза відправляємо половину родзинок, чорносливу та кураги і все це ставимо в заздалегідь розігріту духовку на маленький вогонь.
Поки гарбуз тушкується, відварюємо рис до напівготовності: промиваємо крупу, заливаємо гарячою водою, варимо в каструлі на повільному вогні.
Мак розтираємо в ступці або блендером, додаємо в масу мед, ваніль і корицю до смаку.
Змішуємо крупу з перетертим маком, що залишилися сухофруктами і горіхами і перекладаємо в гарбуз. Якщо суміш виходить сухуватою, то можна додати пару ложок узвару.
Гарбуз з начинкою знову відправляємо в духовку, на 15-20 хвилин. Подавати до столу після охолодження.
Готуємо пшеницю: добре промиваємо, заливаємо гарячою водою, варимо в каструлі на повільному вогні до м'якості.
Поки пшениця остигає, займаємося іншими інгредієнтами.
Мак запарюємо і гарненько розтираємо.
Ізюм промиваємо, запарюємо і обсушуємо.
Горіх прожарюємо на сухій сковорідці, рубаємо.
Змішуємо остигнулу кашу з підготовленими інгредієнтами.
Шоколад ламаємо невеликими шматочками, халву акуратно нарізаємо.
Додаємо до куті і обережними рухами змішуємо.
Готову страву прикрашаємо горішками і курагою.
«Сироп» із сухофруктів буде дуже, до речі, в якості добавки до солодкої страви зі злаків.
Компотну суміш залити холодною водою, відкласти на чверть години.
Сухофрукти викласти в каструлю, залити холодною водою. Поставити на середній вогонь, варити приблизно 20 хвилин, як звичайний компот. Коли вода закипить додати цукор. Перемішати.
По готовності остудити і залити в готову кутю.
Так кутя стане не тільки смачною і солодкою, але і вкрай корисною!
Кутя з пшениці класична
Інгредієнти:
пшениця (шліфована) - 2 склянки
мак - 200 г
горіхи - 200 г
родзинки - 200 г
мед - за смаком
цукор - 2 ст. ложки
сіль - 2 ч. ложки.
пшениця (шліфована) - 2 склянки
мак - 200 г
горіхи - 200 г
родзинки - 200 г
мед - за смаком
цукор - 2 ст. ложки
сіль - 2 ч. ложки.
Рецепт покроково:
Промиваємо очищену шліфовану пшеницю холодною водою, поки та не стане прозорою, відкидаємо на друшляк і залишаємо на 5-10 хвилин, щоб зайва вода стекла.
Перекладаємо пшеницю в каструлю, заливаємо водою з розрахунку два до одного (2 склянки води на склянку пшениці), накриваємо кришкою, ставимо на вогонь і чекаємо закипання. Через 10 хвилин після закипання додаємо в пшеницю сіль.
Мак заливаємо водою і томим на слабкому вогні протягом 15-20 хвилин, доливаючи воду в міру потреби. Під час приготування стежимо за тим, щоб макова маса не закипала.
Очищені від шкаралупи волоські горіхи рубаємо ножем і обсмажуємо на сухій сковороді.
Ізюм заливаємо окропом. Коли родзинки запариться, зливаємо воду.
Готову зварену пшеницю відкидаємо на друшляк і знову залишаємо на 5-10 хвилин, щоб стекла вода, що залишилася.
Мак змішуємо з цукром і перетираємо в ступці, поки не почне виділятися біла рідина.
Змішуємо всі підготовлені інгредієнти, додаємо мед за смаком і перемішуємо.
Простий рецепт куті на Різдво з рису з родзинками
Інгредієнти:
Рис - 1 склянка
Ізюм - 100 г
Мак - 100 г
Волоські горіхи - 100 г
Мед - 200 г
Сіль - щіпка
Рис - 1 склянка
Ізюм - 100 г
Мак - 100 г
Волоські горіхи - 100 г
Мед - 200 г
Сіль - щіпка
Спосіб приготування:
1. Спершу займаємося крупою. Її ретельно промиваємо під проточною водою 5-7 разів до прозорої води. Після цього заливаємо двома склянками води, додаємо дрібку солі і ставимо варитися до готовності. Як правило крупа стає готова через 15 хвилин варіння після закипання. Просто по закінченню часу нам треба залишити кашу постояти на плиті 10-15 хвилин до повного дозрівання.
До речі в рецепті ми використовуємо самий звичайний круглий рис, тому тут немає різниці який використовувати. Беріть той, який у Вас є.
2. Тим часом з меду нам необхідно зробити сироп. Для цього заливаємо його половиною склянки теплої води і розмішуємо до повного розчинення.
Якщо ж у Вас немає меду, то візьміть цукор і теж розчиніть його у воді.
3. Ізюм та мак ми заливаємо окропом на 10 хвилин. А взагалі останнім можна запарити в мікрохвильовці. Для цього залийте мак невеликою кількістю води (приблизно 50 мл) і поставте в мікрохвильовку на 3 хвилини при максимальній потужності.
4. Волоські горіхи попередньо обсмажуємо на сухій сковороді, а потім рубаємо на дрібні фрагменти.
Насправді можна брати не тільки волоські горіхи, підійдуть абсолютно будь-які.
5. Через час зливаємо з родзинок і маку воду, після чого останній перекладаємо в чашу блендера. Тепер ми збиваємо вміст чаші до появи макового молочка. Іншими словами маса побіліє.
6. Коли рис зварився нам треба його промити. Для цього заливаємо в каструлю воду, все добре перемішуємо і проціджуємо через сито або друшляк.
7. Все. Залишається тепер зібрати нашу кутю. До рису перекладаємо мак, родзинки, горіхи, виливаємо сироп і все перемішуємо до однорідності.
Кутя з булгура найсмачніший рецепт
Пам'ятайте, що трапезу в Святий вечір 6 січня слід починати з ложечки куті, а потім, вже приступати до основних страв.
Інгредієнти:
0.5 склянки булгура
30 грам волоських горіхів
50 грам родзинок
1 ст. ложка в'яленої журавлини (можна без неї)
2 ст. ложки меду
3 ст. ложки апельсинового соку (можна мандариновий сік)
1 чайна ложка насіння кунжуту (за бажанням)
1 чайна ложка маку (за бажанням)
0.5 чайної ложки насіння льону (за бажанням)
0.5 склянки булгура
30 грам волоських горіхів
50 грам родзинок
1 ст. ложка в'яленої журавлини (можна без неї)
2 ст. ложки меду
3 ст. ложки апельсинового соку (можна мандариновий сік)
1 чайна ложка насіння кунжуту (за бажанням)
1 чайна ложка маку (за бажанням)
0.5 чайної ложки насіння льону (за бажанням)
Приготування:
Купити можна булгур на ринку або в магазині, він буває трьох видів помелу: середній, великий і дрібний. Для таких цілей краще брати великий або середній.
Його можна не промивати водою, так як це пшениця позбавлена оболонки, висушена і оброблена паром.
Пів склянки крупи всипаємо в сотейник або каструлю.
Заливаємо цю кількість крупи 1.5 склянками води. Воду можна використовувати холодну, але якщо хочете щоб швидше закипіло, то можна закип'ятити і залити окропом, так швидше закипить.
З моменту закипання зменшуємо вогонь, варимо на невеликому вогні 10-15 хвилин, стежте, щоб не підгоріла, і повністю випарується рідина. Каша виходить разсипчаста. Перекладаємо її в миску, і даємо охолонути. Додаємо родзинки, сухофрукти, якщо є журавлину. Волоські горіхи, можна кедрові, мигдаль, кеш'ю, і інші. Їх можна підсмажити для смаку.
Ізюм можна залити водою, або не робити цього, як показує практика, він і так «набрякне».
Замість рідини я вичавлюю апельсиновий сік, друзі, це шалено смачно. Рекомендую! Додавайте соку, скільки забажаєте, на свій смак.
Додаємо мед за смаком. Будь-які насіння, льон, кунжут, і інші. Якщо мед зацукрувався, розтопіть його на водяній бані. Перемішайте все.
Рецепт різдвяної куті з перловки
Продуктовий перелік має на увазі наявність таких складових:
крупа перловки - 200 г без верху;
мак - 2 ст.л;
ядра волоських горіхів - 20 г;
вода - 0,5 л;
родзинки - 2 ст.л з верхом;
цукор-пісок - 10 г;
мед рідкий - 2 ст.л.
крупа перловки - 200 г без верху;
мак - 2 ст.л;
ядра волоських горіхів - 20 г;
вода - 0,5 л;
родзинки - 2 ст.л з верхом;
цукор-пісок - 10 г;
мед рідкий - 2 ст.л.
Нестандартна подача перлової куті рецепт крок за кроком:
Ізюм і мак замочити в різних мисках, заливши окропом.
Перловку промити, залити окропом, дати постояти хвилинок 5-7.
Воду підсолити, довести до кипіння, закинути крупу, зменшити вогонь до мінімуму, варити чверть години.
Мак перетерти ложкою, протягом 15-20 секунд.
У глибоку чашку викласти крупу, ввести мед, цукор-пісок, перемішати склад до однорідності.
Додати решту складових, горіхи порубати гострим ножем.
Кутя в гарбузі
Інгредієнти:
гарбуз (невеликий, круглий) - 1 шт.
рис - 200 г
родзинки - 50 г
чорнослив - 50 г
курага - 50 г
мак - 20 г
волоські горіхи - 20 г
узвар, мед, ваніль і кориця на смак.
гарбуз (невеликий, круглий) - 1 шт.
рис - 200 г
родзинки - 50 г
чорнослив - 50 г
курага - 50 г
мак - 20 г
волоські горіхи - 20 г
узвар, мед, ваніль і кориця на смак.
Рецепт покроково:
Мак промиваємо і запарюємо гарячою водою на 2-3 години.
Акуратно зрізаємо верхушку- «кришку» з гарбуза, вибираємо м'якоть і насіння. В середину гарбуза відправляємо половину родзинок, чорносливу та кураги і все це ставимо в заздалегідь розігріту духовку на маленький вогонь.
Поки гарбуз тушкується, відварюємо рис до напівготовності: промиваємо крупу, заливаємо гарячою водою, варимо в каструлі на повільному вогні.
Мак розтираємо в ступці або блендером, додаємо в масу мед, ваніль і корицю до смаку.
Змішуємо крупу з перетертим маком, що залишилися сухофруктами і горіхами і перекладаємо в гарбуз. Якщо суміш виходить сухуватою, то можна додати пару ложок узвару.
Гарбуз з начинкою знову відправляємо в духовку, на 15-20 хвилин. Подавати до столу після охолодження.
Кутя пальчики оближеш
Для приготування нам знадобиться:
Пшениця - 200 г
родзинки - 50 г,
волоські горіхи - 50 г
мак - 20 г
халва - 50 г
чорний шоколад - 50 г
узвар, мед за смаком.
курага, горіхи для прикраси.
Пшениця - 200 г
родзинки - 50 г,
волоські горіхи - 50 г
мак - 20 г
халва - 50 г
чорний шоколад - 50 г
узвар, мед за смаком.
курага, горіхи для прикраси.
Приготування:
Готуємо пшеницю: добре промиваємо, заливаємо гарячою водою, варимо в каструлі на повільному вогні до м'якості.
Поки пшениця остигає, займаємося іншими інгредієнтами.
Мак запарюємо і гарненько розтираємо.
Ізюм промиваємо, запарюємо і обсушуємо.
Горіх прожарюємо на сухій сковорідці, рубаємо.
Змішуємо остигнулу кашу з підготовленими інгредієнтами.
Шоколад ламаємо невеликими шматочками, халву акуратно нарізаємо.
Додаємо до куті і обережними рухами змішуємо.
Готову страву прикрашаємо горішками і курагою.
Будь-який з наданих рецептів можна взяти за основу і застосувати фантазію: додати банани, цукати, горіхи, джем.
Різдвяний рецепт узвару для куті із сухофруктів
«Сироп» із сухофруктів буде дуже, до речі, в якості добавки до солодкої страви зі злаків.
Перелік складових мінімальний:
суміш із сухофруктів (компотна суміш) - 250-300 г;
вода проточна - 2 л;
цукор-пісок - 100 г.
суміш із сухофруктів (компотна суміш) - 250-300 г;
вода проточна - 2 л;
цукор-пісок - 100 г.
Зварити узвар для куті не складе труднощів:
Компотну суміш залити холодною водою, відкласти на чверть години.
Сухофрукти викласти в каструлю, залити холодною водою. Поставити на середній вогонь, варити приблизно 20 хвилин, як звичайний компот. Коли вода закипить додати цукор. Перемішати.
По готовності остудити і залити в готову кутю.
Так кутя стане не тільки смачною і солодкою, але і вкрай корисною!
Рекомендуємо добрі рецепти

Гречана каша на молоці - рецепти в духовці і в мультиварці, на сніданок для дитини, з просмикнула або пластівців
Гречана каша на молоці може стати улюбленим блюдом для всієї сім'ї, якщо скористатися хорошими рецептами, а їх багато: на цілісному або кокосовому

Компот з кураги - користь, шкода і рецепти з чорносливом, родзинками, яблуками і фініками
Компот з кураги – один з найбільш смачних, добре утоляющих спрагу напоїв. Зробити його ароматним і насиченим можна з допомогою інших фруктів або

Каша з кукурудзяної крупи - рецепт
З приготуванням простий кукурудзяної каші, напевно, впорається кожна господиня, а от як її урізноманітнити та зробити більш смачною? Пропонуємо

Пшоняна каша на воді
Пшоняну кашу можна приготувати за різними рецептами. Сьогодні ми розглянемо, як зробити пшонку на воді - цей спосіб приготування дуже простий, але

Каша з сухофруктами
Будь-яка каша: рисова, манна, пшоняна, гречана - це ситний і поживний сніданок. Але просто кашу є, звичайно ж, нудно. І сьогодні ми розповімо, як

Компот з кураги
А ви знаєте, що смачні і корисні компоти виходять не тільки зі свіжих або заморожених ягід, але і з сухофруктів? І сьогодні ми розповімо, як зварити