Сорбет: рецепт
Популярний десерт сорбет (sorbet, франц.) являє собою заморожену (або просто охолоджену) масу з фруктового соку і/або пюре і цукрового сиропу. Сорбети, заморожені повністю, подають як десерт наприкінці трапези (щось, що нагадує фруктове морозиво). Сорбет, як і морозиво, подається в креманках. Не заморожені, а лише злегка охолоджені фруктові сорбети вживають як прохолодних напоїв. Оскільки сорбети певним чином поліпшують засвоєння їжі, їх подають між зміною страв. Іноді замість фруктового наповнювача (чи разом з ним) використовують виноградні вина, як «тихі», так і ігристі. Сорбет з шампанським - досить вишуканий напій. З певністю можна стверджувати, що традиція готувати і подавати сорбет (шербет) прийшла в європейські країни з Азії.
Загальні принципи
Для приготування сорбету спочатку пюрируют фрукти і готують цукровий сироп. Потім фруктове пюре та/або сік (вино, лікер) змішують з охолодженим цукровим сиропом і поміщають в ємність морозильне відділення холодильника. В процесі заморожування сорбет кілька разів ретельно перемішують, щоб запобігти утворенню великих кристалів льоду. З цією ж метою в масовому виробництві використовують глюкозу, пектин, желатин і/або агар-агар - додавання цих речовин ефективно перешкоджає утворенню великих кристалів льоду. Сучасних рецептів сорбету безліч. Іноді в цей десерт додають вершки, молоко і/або яйця. Додають і інші, зовсім, здавалося б, «несподівані» наповнювачі, наприклад, овочеві соки і пюре, трав'яні настої, морепродукти, рибний тартар, ікру і багато інших. Це питання смаку, фантазії і особистих переваг кулінара. Зазвичай масова частка вкусоопределяющих речовин в сорбети становить від 25 до 55% від загального обсягу. Нескладно приготувати сорбет в домашніх умовах.
У спекотні дні особливо гарний лимонний сорбет. Рецепт нескладний, а Ваші гості і домашні, безумовно, оцінять його по достоїнству.
Інгредієнти для приготування 4-х порцій:
250 мл води;
200 грам цукру;
1 склянку соку лимона (свіжовичавленого) - це приблизно 5 лимонів;
1 столова ложка цедри лимона.
Приготування:
Для збивання добре використовувати віночок, а краще - міксер або блендер. Можна вибрати будь-який фрукт: малину, наприклад, апельсин, персик або вишню. Головне - сік ягід і фруктів повинен бути свіжим.
Витиснемо лимонний сік і натремо цедру. Невелику каструльку з водою і цукром поставимо на середньо-слабкий вогонь і, помішуючи, доводимо до кипіння. Коли весь цукор розчиниться в сиропі, знімемо каструльку з вогню, додамо лимонну цедру і залишимо на 10 хвилин. Процідимо сироп і дамо йому охолонути, потім додамо лимонний сік, перельем суміш у контейнер з кришкою і помістимо в морозильне відділення холодильника на кілька годин. В процесі заморожування кілька разів будемо інтенсивно збивати сорбет віночком або блендером для запобігання утворення великих шматків льоду. Повинна вийти така собі фруктова шуга - сніжно-фруктова маса.
Деякі тонкощі
Такий сорбет добре освіжає смакові рецептори, тому його добре подавати невеликими порціями між зміною страв. Можна за такою ж схемою приготувати і вишневий, абрикосовий або апельсиновий сорбет. Зрозуміло, можна змішувати сік різних цитрусових та інших фруктів і ягід. Корегуйте поєднання кислоти і цукру під свій смак, шербет, що подається в якості напою, не повинен бути занадто солодким. Якщо ж ви готуєте густий сорбет, щоб подавати його в якості десерту, тоді смак можна зробити більш солодким. Можна включити до складу сорбету дрібні шматочки фруктів і цілі дрібні ягоди, наприклад, смородину або малину.
Загальні принципи
Для приготування сорбету спочатку пюрируют фрукти і готують цукровий сироп. Потім фруктове пюре та/або сік (вино, лікер) змішують з охолодженим цукровим сиропом і поміщають в ємність морозильне відділення холодильника. В процесі заморожування сорбет кілька разів ретельно перемішують, щоб запобігти утворенню великих кристалів льоду. З цією ж метою в масовому виробництві використовують глюкозу, пектин, желатин і/або агар-агар - додавання цих речовин ефективно перешкоджає утворенню великих кристалів льоду. Сучасних рецептів сорбету безліч. Іноді в цей десерт додають вершки, молоко і/або яйця. Додають і інші, зовсім, здавалося б, «несподівані» наповнювачі, наприклад, овочеві соки і пюре, трав'яні настої, морепродукти, рибний тартар, ікру і багато інших. Це питання смаку, фантазії і особистих переваг кулінара. Зазвичай масова частка вкусоопределяющих речовин в сорбети становить від 25 до 55% від загального обсягу. Нескладно приготувати сорбет в домашніх умовах.
Як приготувати сорбет?
У спекотні дні особливо гарний лимонний сорбет. Рецепт нескладний, а Ваші гості і домашні, безумовно, оцінять його по достоїнству.
Інгредієнти для приготування 4-х порцій:
Приготування:
Для збивання добре використовувати віночок, а краще - міксер або блендер. Можна вибрати будь-який фрукт: малину, наприклад, апельсин, персик або вишню. Головне - сік ягід і фруктів повинен бути свіжим.
Витиснемо лимонний сік і натремо цедру. Невелику каструльку з водою і цукром поставимо на середньо-слабкий вогонь і, помішуючи, доводимо до кипіння. Коли весь цукор розчиниться в сиропі, знімемо каструльку з вогню, додамо лимонну цедру і залишимо на 10 хвилин. Процідимо сироп і дамо йому охолонути, потім додамо лимонний сік, перельем суміш у контейнер з кришкою і помістимо в морозильне відділення холодильника на кілька годин. В процесі заморожування кілька разів будемо інтенсивно збивати сорбет віночком або блендером для запобігання утворення великих шматків льоду. Повинна вийти така собі фруктова шуга - сніжно-фруктова маса.
Деякі тонкощі
Такий сорбет добре освіжає смакові рецептори, тому його добре подавати невеликими порціями між зміною страв. Можна за такою ж схемою приготувати і вишневий, абрикосовий або апельсиновий сорбет. Зрозуміло, можна змішувати сік різних цитрусових та інших фруктів і ягід. Корегуйте поєднання кислоти і цукру під свій смак, шербет, що подається в якості напою, не повинен бути занадто солодким. Якщо ж ви готуєте густий сорбет, щоб подавати його в якості десерту, тоді смак можна зробити більш солодким. Можна включити до складу сорбету дрібні шматочки фруктів і цілі дрібні ягоди, наприклад, смородину або малину.
Рекомендуємо добрі рецепти
Лимонний сорбет
Лимонний сорбет - чудовий літній десерт, нагадує морозиво, але набагато освіжаючий, смачніше і легше в приготуванні. Пропонуємо вам приготувати
Ягідний сорбет
Сорбет - це фруктове морозиво, яке не містить в собі зазвичай молочних продуктів або яєць. Таке оригінальне ласощі робиться на основі ягід і фруктів
Полуничний сорбет
Сорбет - це заморожене до твердого стану фруктове або ягідне пюре. Різновидів його створення досить багато, все залежить від ваших уподобань. І
Сорбет з ківі
Сорбет - це, по суті, заморожене фруктове пюре з додаванням сиропу. Це відмінний варіант десерту для тих, хто дотримується дієти і стежить за
Малиновий сорбет
Сорбет - це холодний десерт, який готують з фруктових соків, сиропів або пюре. Іноді у якості доповнення до нього додають різні вина. І зараз ми
Апельсиновий сорбет - рецепт
Сорбет - це заморожене фруктове пюре або сік. Готується досить просто за допомогою блендера і морозивниці. І зараз ми поділимося з вами смачні