» » Абхазька аджика

Абхазька аджика

Абхазька аджика
На Кавказі аджика є невід'ємною частиною будь-якої трапези, як сіль на наших столах, до речі, навіть сама назва «аджика» перекладається на російську як «сіль». Як і звичайну сіль, справжню аджику, приготовану за автентичним рецептом, не співаєш столовими ложками, але як приправа до м'яса, гарнірів, заправка до супів або маринад, вона працює відмінно, а крім того, довго зберігається навіть без закочування в стерильних банках. Про те, як приготувати абхазьку аджику в домашніх умовах тощо.

Класична абхазька аджика – рецепт


Приступаючи до приготування абхазької аджики за автентичним рецептом, не забудьте озброїтися терпінням і парою гумових рукавичок, щоб оберегти руки під час чищення перців. В якості основи для пекучого соусу може виступати будь-який гострий перець, як червоний, так і зелений.
Інгредієнти:

  • гострий перець - 25 шт.;

  • часникові зубки - 12 шт.;

  • насіння коріандру - 1 1/2 ч. ложки;

  • кумин, пажитник - по 1 ч. ложці;

  • насіння кропу - 2 ч. ложки.


  • Приготування
    Так як головну ароматичну композицію аджики складають прянощі, нам необхідно вичавити максимум з їх властивостей, для цього розжарте суху сковороду і покладіть на неї цілі насіння коріандру і пажитника. Як тільки піде аромат, доповніть вміст сковороди кропом і кумином, почекайте ще з півхвилини і пересипайте ароматну суміш в ступу. На даному етапі головне стежити, щоб зерна не підгоріли, інакше аджика вийде зіпсованою. Розітріть прянощі товкачем, але не занадто дрібно, не варто перетворювати їх в порошок, а потім пересипте все в блендер і збийте з часниковими зубками і очищеними від насіння перцями. Як тільки в чаші пристрою утворюється однорідна кашка, всипте пару столових ложок морської солі і аджика готова до розкладання по чистій тарі. Такий сирий соус прекрасно зберігається і без додаткової стерилізації, але для продовження терміну зберігання поверхню абхазької аджики можна покрити тонким шаром рослинного масла.

    Гостра абхазька аджика – рецепт


    Помітно менш гострий рецепт виходить таким за рахунок високого вмісту волоських горіхів. Завдяки останнім, аджика не тільки стає не такою пекучою, але і набуває приємний аромат і консистенцію, що дозволяє намазувати його на хліб.
    Інгредієнти:

  • гострий перець - 480 м;

  • ядра волоських горіхів - 95 г;

  • насіння коріандру - 1 1/2 ст. ложки;

  • часникові зубки - 135 г;

  • жменя зелені кінзи і петрушки.


  • Приготування
    Приготування соусу зводиться до простого подрібнення всіх інгредієнтів з подальшим змішуванням. Очистивши гострий перець від насіннєвої коробки, пропустіть стінки плоду разом з часниковими зубками через м'ясорубку. На розпеченій сковороді швидко обсмажте коріандр, розітріть в ступі і додайте до подрібненим інгредієнтів. Розітріть часникові зубки в пасту і відправте пасту слідом за коріандром. Дрібно наріжте зелень. Ядра горіхів перетворіть в порошок за допомогою кавомолки або
    Абхазька аджика
    м'ясорубки. Всі підготовлені інгредієнти повторно збийте блендером, всипати трохи менше половини склянки солі. Готову аджику залиште при кімнатній температурі перебродити протягом трьох діб. Під час бродіння гостру пасту необхідно щодня перемішувати, а по закінченні терміну можна заготовлювати на зберігання. Для заготівлі про запас, стерилізуйте обрану тару окропом, попередньо позбувшись від всіх забруднень. Розкладіть аджику по банкам, загорніть ошпареними кришками і готово.
    Завдяки достатній кількості солі і гостроту перцю, в холодильнику такий соус може вистояти аж до року, що ідеально в разі, якщо ви вирішили заготовити абхазьку аджику на зиму.
    Додав: admin | 16-09-2015, 20:13
    Переглядів: 858