» » Каша в гарбузі, запечена в духовці

Каша в гарбузі, запечена в духовці

Каша в гарбузі, запечена в духовці
З настанням холодів особливо актуальними стають рецепти страв з участю гарбуза. Пропонуємо оригінальний спосіб використання плода і рекомендуємо приготувати в ньому смачну і апетитну кашу допомогою запікання страви в духовці.

Пшоняна каша в гарбузі, запечена в духовці – рецепт


Інгредієнти:

  • гарбуз невелика – 1 шт.;

  • крупа пшоняна – приблизно 320 г;

  • будь-які на вибір горіхи – 1 жменя;

  • родзинки без кісточок – 65 г;

  • молоко – 265 мл;

  • вершкове масло – 55 г;

  • сіль – щіпка;

  • цукор коричневий – 45 г або по смаку;

  • мед рідкий – 35 г;

  • мелена кориця або ванілін – 2 щіпки або за смаком.


  • Приготування
    Вибираємо для приготування страви середнього розміру гарбузика солодких цукрових сортів. Плід вимиваємо добренько, обсушуємо і зрізаємо верх у вигляді «кришечки». Витягаємо все насіння з супроводжуючою їх м'якоттю і вичищаємо всі волокна.
    Пшоняну крупу промиваємо ретельно і заливаємо хвилин на п'ять крутим окропом. По закінченні часу воду зливаємо, крупу промиваємо ще раз, після чого викладаємо всередину гарбуза. Обсяг пшона повинен бути таким, щоб заповнювати овоч практично на половину. До пшону додаємо промитий добряче родзинки, додаємо горіхи, мелену корицю або ванілін, а також кидаємо дрібку солі і коричневий цукор. Заливаємо компоненти молоком і перемішуємо за допомогою ложки. Зверху розкладаємо шматочки вершкового масла, прикриваємо гарбуз «кришкою» і маємо на деко, в який наливаємо трохи водички.
    Духовку заздалегідь необхідно прогріти до 185 градусів, після чого відправити в неї деко з заготівлею з гарбуза з кашею. Готуватися страва буде від півтора до двох з половиною годин, в залежності від сорту і щільності самої гарбуза і бажаного ступеня її підсумкової м'якості. Під час процесу приготування страви контролюємо наявність води в деко.
    Перед подачею поливаємо кашу в гарбузі рідким медом.

    Солодка рисова каша в гарбузі, запечена в духовці з сухофруктами


    Інгредієнти:

  • середнього розміру гарбуз (вагою 14-19 кг) – 1 шт.;

  • крупа рисова – приблизно 420 г;

  • курага , родзинки без кісточок і чорнослив – по 65 г;

  • горіхи – 65 г;

  • яблука свіжі – 180 г;

  • молоко – 520 мл;

  • вершкове масло – 55 г;

  • сіль – щіпка;

  • цукор коричневий – 45 г або по смаку.


  • Приготування
    Приступаючи до приготування страви готуємо гарбуз, як і в попередньому випадку, відрізавши верх і выскоблив нутрощі. Закладаємо всередину промитий і змішаний з сухофруктами, горіхами і нарізаними яблучками рис, не забуваючи підсолити начинку трохи підсолодити цукровим піском. Заливаємо компоненти молоком, додаємо шматочки вершкового масла, прикриваємо гарбуз зрізаним верхом і відправляємо запікатися на деко з водою в розігріту до 185 градусів духовку.
    Можна також обернути плід фольгою. Так гарбуз вийде ще соковитіше і насиченішим. Час приготування, як і в попередньому випадку, залежить від сорту овочів, бажаного результату і можливостей духовки, але в будь-якому випадку для цього знадобиться не менше півтора годин.

    Гречана каша з м'ясом в гарбузі, запечена в духовці


    Інгредієнти:

  • гарбуз середнього розміру (вагою 15-2 кг) – 1 шт.;

  • крупа гречана – приблизно 160 г;

  • м'ясо – 240 г;

  • зубки часникові – 3-4 шт.;

  • цибулина ріпчаста – 65 г;

  • вода (окріп) – 125 мл;

  • олія рослинна без аромату – 25 мл;

  • вершкове масло – 65 г;

  • сіль – за смаком;

  • перець свежеперемолотый чорний або суміш п'яти перців – 2 щіпки.


  • Приготування
    Для несолодкого варіанти подібного страви готуємо гарбуз з урахуванням описаних вище рекомендацій та выскабливаем додатково зсередини трохи м'якоті. Промасливаем плід зсередини і зовні і відправляємо в духовку приблизно на годину, наливши в деко зовсім трохи водички. Відварюємо до готовності гречану кашу класичним способом, а м'ясо нарізаємо дрібно і підрум'янюємо на розпеченій сковороді з рослинною олією, не забуваючи посолити його і поперчити. До румяному м'яса додаємо шматочки м'якоті гарбуза і нашатковану цибулька. Обсмажуємо компоненти до м'якості овочів, після чого з'єднуємо з гречкою, підсолюємо і перчимо за смаком, а потім наповнюємо отриманою масою гарбуз. Вставляємо всередину начинки вимиті часникові зубці, не очищаючи, наливаємо окріп, розкладаємо шматочки масла і прикриваємо гарбуз «кришкою».
    Залишилося тільки дочекатися запікання овочу в прогрітій до 185 градусів духовці. Для цього знадобиться приблизно годину часу.
    Додав: admin | 14-10-2016, 09:58
    Переглядів: 36