Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Шашлик по-карски

Шашлик по-карски

28-05-2016, 09:47
337
Шашлик по-карски
Шашлик – одне з найдавніших страв народів Євразії. Ідеї і практика приготування шашликів та інших подібних страв (смажити м'ясо, рибу, гриби та/або овочі на рожні над остывающими вугіллям) склалися незалежно у різних племен і народів. За однією з версій початковий рецепт шашлику по-карски відбувається Дворіччя.
В даний час рецепт шашлику по-карски представлений у вірменській кухні і кулінарних традиціях інших народів Закавказзя. Зараз це блюдо готують, в основному, в закладах громадського харчування.
Чим відрізняється від інших варіантів шашлику?
Відмінність методу приготування шашликів по-карски полягає в наступному: м'ясо з поперекової частини баранячої туші нарізають великими шматками іноді вагою до 500 р. Щоб шашлик смажилося рівномірно, шматки м'яса підрівнюють ножем, для додання приблизно однакової форми і розміру. М'ясо чергується на вертелі з шматками курдючного сала.
Склад маринаду теж унікальний і цілком визначений.
Оскільки готовність шашлику по-карски досягається поступово по мірі приготування, м'ясо періодично зрізають ножем по краях, і подають у вигляді тонких скибочок (товщиною приблизно 15 см) у той час, як решта продовжує смажитись на рожні.

Шашлик по-карски – рецепт


Інгредієнти:

  • баранина – 2 кг;

  • курдючне сало – до 500 кг;

  • Для маринаду:

  • цибуля ріпчаста – 5-8 шт.;

  • часник – 4 зубчики;

  • лимон – 1 шт.;

  • виноградний натуральний оцет – 1-2 ст. ложки;

  • коньяк – 2 ст. ложки;

  • свіжа зелень (кінза, базилік, петрушка, естрагон, кріп);

  • сухі мелені спеції (запашний, чорний і пекучий червоний перець, гвоздика, коріандр, і інші за бажанням);

  • сіль крупна.


  • Приготування
    Очищений лук зелень, часник пропустимо через м'ясорубку або краще подрібнити в блендері. Додамо зрізану з лимона і подрібнену цедру, мелені спеції, наллємо коньяк, оцет і сік лимона. Присолим і перемішаємо маринад.
    М'ясо наріжемо великими шматками, а сало – приблизно в такій же формі, але більш тонко і залишимо
    Шашлик по-карски
    емальованому (чи скляній, керамічній) робочої ємності з маринадом на 4-8 годин.
    До певного часу розводимо вогонь в мангалі, на дровах від фруктових дерев. Коли вугілля добре прогоріли, і вогню майже немає, нанизуємо м'ясо, чергуючи шматками сала на вертелы і смажимо, збризкуючи нетемным вином або процідженим маринадом.
    Подати шашлик по-карски можна в лаваші з дрібно порізаними свіжими овочами та зеленню. Не забудьте також про вино, коньяк або інші кавказькі міцні алкогольні напої, а також свіжі фрукти.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як замаринувати м'ясо для шашлику?
    Як замаринувати м'ясо для шашлику?
    Всі знають, що ідеальним шашлик робить грамотно підібраний маринад. І далі максимально детально розповімо, які інгредієнти для замочування краще
    Шашлик з яловичини
    Шашлик з яловичини
    Всі ми з нетерпінням чекаємо весни, щоб відправитися на природу і посмажити справжній шашлик на багатті. І коли настає час, виникає питання - як
    Шашлик з баранини - рецепт
    Шашлик з баранини - рецепт
    Не в кожного вистачить сміливості взятися за приготування шашлику з баранини, оскільки зіпсувати його досить просто, а от замаринувати і обсмажити
    Шашлик в гранатовому соку
    Шашлик в гранатовому соку
    Шашлик - улюблене багатьма блюдо для пікніка та свята. Різновидів маринаду для нього дуже багато: його готують і в томатному соку, і в майонезі, і з
    Шашлик з риби
    Шашлик з риби
    Шашлики - це улюблене блюдо багатьох, особливо у святкові та вихідні дні. Готують їх з самого різноманітного м'яса, а також з риби. Ось про другому
    Шашлик з лимоном
    Шашлик з лимоном
    Лимон - чудовий кислий плід, який ми практично не використовуємо самостійно, однак його включення в деякі страви надає їм вишукану нотку, завдяки