Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Картопляне тісто

Картопляне тісто

28-04-2016, 20:30
3 485
Картопляне тісто
У свій час картопляне тісто було дуже популярним у домогосподарок. Вироби з нього виходять смачними, пишними і довгий час залишаються м'якими, не черствіючи. Так чому б не відновити популярність цієї приголомшливої ідеї приготування випічки на картопляної основі. З цією метою пропонуємо варіанти приготування картопляного тіста, з якого можна спекти неймовірно смачні домашні пиріжки або інші не менш апетитні вироби.

Тісто дріжджове на картопляному відварі - рецепт без яєць


Інгредієнти:

  • картопляний відвар – 490 мл;

  • цукровий пісок – 90-150 г;

  • дріжджі сухі – 10 г;

  • олія рослинна без запаху – 90 мл;

  • борошно пшеничне – 680-720 р.


  • Приготування
    Тісто на картопляному відварі готується також як і традиційне. Відвар перед використанням необхідно остудити або нагріти до температури 40-45 градусів. Якщо він солоний, то відповідно сіль для приготування тіста не використовуємо. Кількість цукру визначаємо за потреби. Якщо тісто готується для несолодких виробів, то додаємо його менше, і збільшуємо кількість солодких кристалів при приготуванні солодкої випічки.
    У відварі необхідної температури розпускаємо і розчиняємо дріжджі, цукровий пісок, після чого додаємо рослинне масло без аромату і просіваємо приблизно п'ятсот грам борошна. Все гарненько перемішуємо і додаємо далі борошно малими порціями, щоразу ретельно вимішуючи до отримання необхідної текстури тіста. По готовності даємо йому підійти в теплі і можемо приступати до оформлення виробів. Перед випіканням в духовці їм необхідно дати додатковий час на расстойку. Якщо ж ви готуєте смажені пиріжки, то їх можна смажити відразу ж після оформлення.

    Як зробити тісто з картопляного пюре?


    Інгредієнти:

  • картопляне пюре – 360 г;

  • молоко незбиране – 300 мл;

  • масло рослинне – 75 мл;

  • сухі дріжджі – 2 повних чайних ложки;

  • сіль велика – 10 г;

  • цукровий пісок – 45 г;

  • борошно пшеничне – 640-720 р.


  • Приготування
    Для приготування тесту нам знадобиться картопляне пюре. Його можна як підготувати спеціально для цієї мети, відваривши бульби до готовності і подрібнивши до стану пюре з невеликою кількістю відвару, так і використовувати продукт, що залишився після вечері.
    Змішуємо картопляне пюре з тепленьким молоком, розчинивши в ньому попередньо сіль і цукрові кристали, всипаємо після цього змішані з просіяним борошном дріжджі, вливаємо олію і виробляємо заміс. Борошно не варто додавати відразу ж всю. Краще ввести спочатку грамів п'ятсот, поступово додаючи решту при необхідності під час подальшого вимішування, домагаючись м'якої текстури тіста, яке тільки буде трохи липнути до рук і стінок посуду.
    Даємо готовому тісту вистоятися і піднятися в теплі протягом години, а потім можемо приступати до оформлення з нього бажаних виробів. Це можуть бути як пиріжки, так і булочки або ж відкриті або закриті великі пироги з різноманітними начинками.

    Картопляне тісто для приготування зраз


    Інгредієнти:

  • картопляні бульби – 980 р;

  • яйця курячі середнього розміру – 3 шт.;

  • масло вершкове – 35 г;

  • сіль велика – 15 г;

  • борошно пшеничне – 150-175 р.


  • Приготування
    Картопля для приготування тіста на зрази можна відварити в мундирі, так і попередньо очистивши його від шкурок. Згодом необхідно злити весь
    Картопляне тісто
    відвар, а овоч розім'яти за допомогою товкачика до отримання пюре. Якщо ви обрали варіант в мундирі, то бульби необхідно очистити вже по готовності. Відвар, молоко або будь-яку іншу рідину в овочеву масу не додаємо і блендер для подрібнення не використовуємо, - тільки картоплю і толкушка. Тепер вбиваємо в пюре яйця, додаємо шматочок вершкового масла і сіль, додаємо борошно і вимішуємо масу ретельно. Залежно від сорту картоплі і величини яєць, можливо, вам буде потрібно більше чи менше борошна для приготування кращої основи для зраз.
    Оформляємо зрази з картопляного тіста зволоженими руками, наповнюючи їх бажаної начинкою.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Пісочне тісто без яєць
    Пісочне тісто без яєць
    Не секрет, що в пісочне тісто яйця можна не додавати - випічка абсолютно не постраждає. Вироби з такої основи виходять ніжними, смачними і більш
    Тісто без яєць і дріжджів
    Тісто без яєць і дріжджів
    Навіть без додавання в тісто яєць і дріжджів можна зробити чудову основу для різноманітної випічки. Прикладом для цього послужать рецепти, описані
    Тісто для пасок на Великдень
    Тісто для пасок на Великдень
    Варіантів традиційної великодньої випічки неймовірна кількість і новачкові деколи складно визначити, який же паска вийде вдалим. Далі опишемо два
    Дріжджове тісто для пиріжків на воді
    Дріжджове тісто для пиріжків на воді
    Є господині, які ще не знають, що з дріжджового тіста на воді можуть вийти чудово пишні і неодмінно смачні вироби. Далі розповімо кілька секретів
    Пиріжки з картопляного пюре
    Пиріжки з картопляного пюре
    Із залишків картопляного пюре можна зробити безліч різноманітних оригінальних страв, наприклад, пиріжки з смачним ситним наповненням. Далі розповімо,
    Оладки з картопляного пюре
    Оладки з картопляного пюре
    Оладки з картопляного пюре - це чудовий спосіб розправитися з залишками вчорашнього гарніру. Пропонуємо кілька найоригінальніших ідей для смачного