Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Патока - рецепт

Патока - рецепт

18-01-2015, 23:24
8 497
Патока - рецепт
Патока - це рідкий солодкий сироп, який часто використовують при приготуванні кондитерських виробів. Принадність і головна відмінність від патоки цукру у тому, що сироп не кристалізується і тому вироби з ним довше залишаються свіжими і м'якими. Крім того, випічка, приготовлена з використанням патоки, набуває особливий смак.

Придбати цей інгредієнт можна далеко не в кожному магазині, так що простіше приготувати патоку в домашніх умовах.

Як приготувати патоку?

Інгредієнти:


  • цукор - 350 г;

  • вода - 150 мл;

  • лимонна кислота - 2 г;

  • харчова сода - 15 р.



  • Приготування

    Воду закип'ятіть в каструлі, оскільки для рецепта вона повинна бути гаряча. Розчиніть в ній цукор, і постійно заважаючи, доведіть до кипіння. Потім додайте в сироп лимонну кислоту, накрийте каструлю кришкою і варіть на маленькому вогні 45 хвилин. Готовий сироп трохи остудіть. В харчову соду додайте трохи води, перемішайте, після чого перекладіть суміш в охолоджену рідину і знову все змішайте.

    Маса почне сильно пінитися, залиште її настоюватися протягом 10-15 хвилин. Після того, як піноутворення припиниться, ваша патока готова до використання. Якщо на поверхні залишиться трохи пінки, просто видаліть її ложкою. Готовий сироп можна зберігати у скляному посуді в холодильнику.
    Солодка патока

    Найчастіше патоку роблять з коричневого або чорного цукру (меляси), тому її ще називають темна патока. За запропонованим нами рецептом, вам на її приготування знадобиться не більше 10 хвилин.

    Інгредієнти:


  • коричневий цукор або меляса - 5 ст. ложок;

  • вода - 1-2 ст. ложки.



  • Приготування

    Коричневий цукор насипте в каструлю, додайте воду і варіть сироп на маленькому вогні, постійно помішуючи, поки цукор повністю не розтане. Після цього доведіть рідину до кипіння, дайте покипіти протягом 3-5 хвилин і зніміть з вогню. Залиште патоку остигати при кімнатній температурі і потім використовувати для приготування випічки.

    Світла патока в домашніх умовах

    У деяких рецептах зустрічається такий інгредієнт, як світла патока, яку також як і темну можна приготувати вдома. Ми розповімо, як зробити світлу патоку, для чого вам замість коричневого цукру, знадобиться звичайний білий.

    Інгредієнти:


  • цукор звичайний - 7 ст. ложок;

  • вода - 3 ст. ложки.



  • Приготування

    В каструлю або миску висипте цукор, додайте туди води і прогрівайте, поки цукор повністю не розчиниться. Поставте сироп на плиту і дайте йому покипіти на невеликому вогні близько 5 хвилин. Вимкніть вогонь, дайте сиропу охолонути і потім використовуйте за призначенням.


    Медова патока

    Приготування медової патоки в домашніх умовах не становить великої проблеми, і сироп виходить досить густий і тягучий.

    Інгредієнти:


  • коричневий цукор - 3 ст. ложки;

  • мед - 3 ст. ложки;

  • вода - 1 ст. ложка.



  • Приготування

    З'єднайте всі інгредієнти в мисці, і варіть масу на повільному вогні, поки цукор не розтане. Потім доведіть сироп до кипіння і дайте йому покипіти близько 5-7 хвилин. Зніміть медову патоку з вогню, нехай охолоне.

    Патока - рецепт

    Фруктова патока

    У пропонованому нами рецепті сиропу використовується виноград, але при бажанні його можна замінити іншими ягодами, в яких міститься багато цукру, результат від цього гірше не стане.

    Візьміть самі стиглі грона винограду, які зможете знайти, промийте їх у холодній воді і вичавіть сік. Масу, яка у вас вийде, процідіть через марлю, перелийте сік в каструлю і варіть на повільному вогні до тих пір, поки він не стане густим. При цьому обов'язково періодично помішуйте сік дерев'яною лопаткою. Готова меляса повинна вийти темно-жовтого кольору.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Маринований буряк - рецепт
    Маринований буряк - рецепт
    Буряк - один з найбільш популярних зиязиках овочів. Її додають у борщ, вінегрет та інші страви, солять і, звичайно ж, маринують. Останній спосіб
    Кукурудзяний хліб в хлібопічці
    Кукурудзяний хліб в хлібопічці
    Якщо ви є володаркою такого чудового приладу як хлібопічка, то пропонуємо вам спекти незвичайний хлібець - кукурудзяний. Він дуже корисний, та й смак
    Зефір в домашніх умовах
    Зефір в домашніх умовах
    Любите зефір, але не хочете часто балувати себе купівельними варіантом цього ласощі? Тоді вам доведеться за смаком наші рецепти зефіру. Приготувати
    Шоколадний сироп
    Шоколадний сироп
    Якщо ви є прихильницею солодощів, то вам відомо такі ласощі як шоколадний сироп. Його можна додати в напій, до морозиву, тістечок і будь-якого іншого
    Карамель з цукру
    Карамель з цукру
    Карамель з цукру - це прекрасне доповнення до легкого десерту або смачною випічки, яке сподобається всім ласунам і не тільки. Рецепт її створення
    Торт «Прага» по ГОСТу
    Торт «Прага» по ГОСТу
    Торт «Прага» - складний для приготування, але неймовірно смачний десерт. Можливо саме тому всі господині намагаються навчитися його готувати. Щоб вам