Патока - це рідкий солодкий сироп, який часто використовують при приготуванні кондитерських виробів. Принадність і головна відмінність від патоки цукру у тому, що сироп не кристалізується і тому вироби з ним довше залишаються свіжими і м'якими. Крім того, випічка, приготовлена з використанням патоки, набуває особливий смак.
Придбати цей інгредієнт можна далеко не в кожному магазині, так що простіше приготувати патоку в домашніх умовах.
Як приготувати патоку?
Інгредієнти: цукор - 350 г; вода - 150 мл; лимонна кислота - 2 г; харчова сода - 15 р. Приготування Воду закип'ятіть в каструлі, оскільки для рецепта вона повинна бути гаряча. Розчиніть в ній цукор, і постійно заважаючи, доведіть до кипіння. Потім додайте в сироп лимонну кислоту, накрийте каструлю кришкою і варіть на маленькому вогні 45 хвилин. Готовий сироп трохи остудіть. В харчову соду додайте трохи води, перемішайте, після чого перекладіть суміш в охолоджену рідину і знову все змішайте.
Маса почне сильно пінитися, залиште її настоюватися протягом 10-15 хвилин. Після того, як піноутворення припиниться, ваша патока готова до використання. Якщо на поверхні залишиться трохи пінки, просто видаліть її ложкою. Готовий сироп можна зберігати у скляному посуді в холодильнику.
Солодка патока
Найчастіше патоку роблять з коричневого або чорного цукру (меляси), тому її ще називають темна патока. За запропонованим нами рецептом, вам на її приготування знадобиться не більше 10 хвилин.
Інгредієнти: коричневий цукор або меляса - 5 ст. ложок; вода - 1-2 ст. ложки. Приготування Коричневий цукор насипте в каструлю, додайте воду і варіть сироп на маленькому вогні, постійно помішуючи, поки цукор повністю не розтане. Після цього доведіть рідину до кипіння, дайте покипіти протягом 3-5 хвилин і зніміть з вогню. Залиште патоку остигати при кімнатній температурі і потім використовувати для приготування випічки.
Світла патока в домашніх умовах
У деяких рецептах зустрічається такий інгредієнт, як світла патока, яку також як і темну можна приготувати вдома. Ми розповімо, як зробити світлу патоку, для чого вам замість коричневого цукру, знадобиться звичайний білий.
Інгредієнти:
цукор звичайний - 7 ст. ложок; вода - 3 ст. ложки. Приготування В каструлю або миску висипте цукор, додайте туди води і прогрівайте, поки цукор повністю не розчиниться. Поставте сироп на плиту і дайте йому покипіти на невеликому вогні близько 5 хвилин. Вимкніть вогонь, дайте сиропу охолонути і потім використовуйте за призначенням.
Медова патока
Приготування медової патоки в домашніх умовах не становить великої проблеми, і сироп виходить досить густий і тягучий.
Інгредієнти: коричневий цукор - 3 ст. ложки; мед - 3 ст. ложки; вода - 1 ст. ложка. Приготування З'єднайте всі інгредієнти в мисці, і варіть масу на повільному вогні, поки цукор не розтане. Потім доведіть сироп до кипіння і дайте йому покипіти близько 5-7 хвилин. Зніміть медову патоку з вогню, нехай охолоне.
Фруктова патока У пропонованому нами рецепті сиропу використовується виноград, але при бажанні його можна замінити іншими ягодами, в яких міститься багато цукру, результат від цього гірше не стане.
Візьміть самі стиглі грона винограду, які зможете знайти, промийте їх у холодній воді і вичавіть сік. Масу, яка у вас вийде, процідіть через марлю, перелийте сік в каструлю і варіть на повільному вогні до тих пір, поки він не стане густим. При цьому обов'язково періодично помішуйте сік дерев'яною лопаткою. Готова меляса повинна вийти темно-жовтого кольору.