Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Здобне тісто для пиріжків

Здобне тісто для пиріжків

18-01-2015, 13:04
1 436
Здобне тісто для пиріжків
Здобу люблять усі, але не кожна господиня ризикне зв'язуватися з дріжджовим тістом. Втім, все не так страшно. Суворо дотримуйтесь пропорції і слідуйте нашим радам. А головне правило - заводити дріжджове тісто потрібно тільки з хорошим настроєм! Тоді воно неодмінно підніметься, а булочки і пиріжки виходити повітряними і легкими.

Класичний рецепт здобного тіста для пиріжків


Інгредієнти:
Для опари:

  • дріжджі пресовані - 70 г;

  • вода - 1 ст.;

  • цукор - 1 ст. ложка;

  • борошно - 5 ст.


  • Для тіста:

  • молоко - 05 л;

  • масло вершкове - 175 г;

  • цукор -15 ст.;

  • яйця - 3 шт.;

  • ваніль - 03 ч. ложки;

  • борошно - 5 ст.;

  • масло рослинне - для вимішування;

  • сіль - 1 ч. ложка.


  • Приготування
    Спочатку готуємо опару - закваску для тіста. Борошно просіваємо в миску, робимо поглиблення і кришимо туди дріжджі, всипаємо цукор, перемішуємо.
    Порада: пресовані дріжджі можна замінити сухими в пропорції 3:1. Для нашого рецепта це приблизно 6 ч. ложок без гірки. Додаємо в миску теплу, температури тіла, воду, розмішуємо. Трохи присипаємо зверху борошном. Накриваємо опару рушником і залишаємо в теплому місці.
    Поки закваска підходить, гріємо половину молока. Додаємо до нього масло і помішуємо, поки не розтане. Знімаємо з вогню. Не кип'ятимо! Солимо, додаємо ваніль і цукор. Розмішуємо до повного розчинення.
    Порада: додати весь цукор за рецептом слід тільки, якщо ви заводите здобне тісто для солодких пиріжків. Для випічки з солоною начинкою достатньо 2 ст. ложок цукру.
    Яйця злегка збиваємо з молоком, що залишилося, і вливаємо цю суміш до основного. Вимішуємо міксером до однорідності, і додаємо в миску з готової опарою. Поступово вводячи борошно, замішуємо м'яке, пружне тісто. Воно ні в якому разі не повинно бути «крутим», тому не обов'язково використовувати всю муку, а стільки, скільки «візьме» тісто. Для того щоб воно не липло до рук, змащуємо долоні і стіл, на якому вимішуємо, рослинним маслом.
    Порада: вимішування дріжджового тіста - один з найважливіших етапів в його приготуванні. Для досягнення більшого ефекту його краще відбити: піднімаємо і з силою кидаємо об стіл. Повторюємо 30-50 разів. Тісто стає більш щільним і м'яким.
    Формуємо з нього кулю і покласти у велику миску, попередньо обмащений рослинним маслом. Тісто зверху теж промазуємо маслом, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце. Стежимо, щоб не було протягів, ніхто не грюкав дверима і не шумів - не «лякав» тісто.
    Коли тісто збільшиться в об'ємі втричі, обминаємо, і даємо піднятися ще раз. Після цього можна починати ліпити пиріжки. Не забудьте дати їм «вистоятися» 20 хвилин, перед тим як пекти або смажити.

    Здобне пиріжкове тісто швидкого приготування


    Інгредієнти:

  • борошно - 500 г;

  • молоко - 1 ст.;

  • дріжджі пресовані - 30 г;

  • цукор - 1 ст. ложка;

  • яйце - 1 шт.;

  • масло рослинне - 3 ст. ложки;

  • сіль - 05 ч. ложки.


  • Приготування
    Цукор розчиняємо в теплому молоці і розвести в ньому дріжджі. У просіяної борошні робимо поглиблення і вливаємо в неї розпущене дріжджі. Чекаємо, поки вони не почнуть «гуляти». Додаємо збите з сіллю і маслом яйце. Вимішуємо м'яке тісто, «відбиваємо» його об стіл, скачуємо в кулю і накриваємо рушником. Все, можна робити пиріжки!

    Здобне бездріжджове тісто для смажених пиріжків


    Інгредієнти:

  • борошно - 2 ст.;

  • крохмаль - 1 ч. ложка;

  • яйця - 3 шт.;

  • сметана - 2 ст. ложки;

  • цукор - 1 ст. ложка;

  • сіль - 1/3 ч. ложки.


  • Приготування
    Збиваємо яйця з сіллю і цукром, додаємо сметану і крохмаль. Поступово вводимо борошно і вимішуємо м'яке тісто. Загортаємо його в харчову плівку і залишаємо «відлежатися» пару годин у холодильнику. Дуже зручно готувати тісто з вечора, а вранці наліпити з нього пиріжків, пончиків і відразу на сковорідку!

    Як зробити здобне тісто для пиріжків в хлібопічці?


    Інгредієнти:

  • молоко - 1 ст.;

  • борошно - 25 склянки;

  • яйця - 2 шт.;

  • масло рослинне - 2 ст. ложки;

  • масло вершкове - 50 г;
  • Здобне тісто для пиріжків

  • дріжджі сухі - 14 м;

  • цукор - 05 склянки;

  • сіль - 025 ч. ложки.


  • Приготування
    Вершкове масло розтоплюємо в теплому молоці, виливаємо його у форму хлібопічки. Додаємо всі компоненти (не забудьте просіяти борошно!) і включаємо програму замісу дріжджового тіста. Далі ваша участь не знадобитися. Тісто в хлібопічці виходить дуже повітряним і трохи липким. Але не додаєте ще борошно, а просто змастіть руки рослинним маслом.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Тісто для пиріжків в хлібопічці
    Тісто для пиріжків в хлібопічці
    Тісто для пиріжків приготувати не завжди просто, особливо дріжджове. Тому для виконання цього процесу краще використовувати хлібопічку, яка зробить
    Тісто для пампушок
    Тісто для пампушок
    Пончики - це смачні вироби з тіста, обсмажені в олії, які багато хто з нас знають і люблять. Їх можна зробити з різною начинкою і з різних видів
    Дріжджове тісто на кефірі
    Дріжджове тісто на кефірі
    З дріжджового тесту на кефірі прекрасно виходять пиріжки, ватрушки, рогалики, булочки і т. д. І сьогодні ми пропонуємо вам кілька простих рецептів як
    Пиріжки з вишнею в духовці
    Пиріжки з вишнею в духовці
    Вишнева начинка для пиріжків була і залишається однією з найбільш популярних для цього виду випічки. У даній статті ми зібрали кілька рецептів всіма
    Пиріжки з родзинками
    Пиріжки з родзинками
    Здобні пиріжки і родзинками - це відмінне ласощі для вечірнього чаювання в колі сім'ї. Приготувати їх можна різними способами. Ми пропонуємо вам
    Дріжджове тісто для біляшів
    Дріжджове тісто для біляшів
    Біляші - це смачні смажені пиріжки з м'ясом. У нашій статті ми розберемо кілька універсальних варіантів створення дріжджового тіста для них.