Яблучний пай

Яблучний пай
Як правило, приготування такого пирога займає чимало часу саме через використання пісочної основи, але якщо ви захочете заощадити час, то приготуйте її завчасно (вона добре піддається заморожуванню) або використовуйте напівфабрикат.

Яблучний пай – рецепт


Давайте розглянемо базовий рецепт пісочного тіста, який потім можна буде застосовувати в основі всіх наступних рецептів. Ніяких особливих відмінностей від класичного пісочного тіста ця його варіація не несе, тому ви можете сміливо використовувати будь-який інший рецепт піщаної основи.
Інгредієнти:
Для тіста:

  • вершкове масло – 230 г;

  • щіпка цукру;

  • борошно – 345 г;

  • вода – 60 мл


  • Для начинки:

  • яблука – 7 шт.;

  • цукор – 65 г;

  • кориця мелена – 1 ч. ложка;

  • сік лимона – 15 мл;

  • борошно – 45 г;

  • варена згущене молоко – 75 р.


  • Приготування
    Так як пісочне тісто потребує витримки перед використанням, то приготування слід почати саме з нього. Спершу холодне вершкове масло необхідно порубати з борошном і невеликою кількістю цукру в крихту. Утворену борошняну крихту змішайте з крижаною водою і зберіть тісто разом. Воно не потребує вимішування, просто добре спрессуйте компоненти разом, оберніть ком плівкою і залиште в морозильній камері мінімум на півгодини. Охолоджене тісто розділіть навпіл і розкачати. Одну з половин розподіліть по дну форми, і покриваючи її стінки.
    Для яблучної начинки видаліть з яблук серцевину і розділіть частину на шматочки рівної товщини. Змішайте яблучні шматочки з цукром, корицею, лимонним соком, згущеним молоком і борошном. Остання буде вбирати надлишки яблучного соку, уберігаючи основу тесту від раскисания. Викладіть яблучну начинку в покриту тестом форму і накрийте всі другим диском з пісочного тіста. Зробіть отвір в кришці пирога для виходу пари, а защепіть краю разом.
    Випікайте класичний яблучний пай протягом 1 години 15 хвилин при 190 градусах.

    Яблучно-чорничний пай з пісочного тіста


    Інгредієнти:

  • пісочне тісто – 600 г;

  • яблука – 11 кг;

  • цукор – 85 м;

  • крохмаль – 10 г;

  • мелена кориця – 1/2 ч. ложки;

  • чорниця – 310 г;

  • яйце – 1 шт.


  • Приготування
    Готове пісочне тісто розділіть на половини розкачайте кожну з них. Одну половину викладіть на дно і стінки форми, а другу можна фігурно нарізати або розділити на смужки для декору.
    Підготуйте яблучну начинку, нарізавши плоди скибочками рівної товщини і змішавши їх з іншими складовими зі списку. Додайте до яблук чорницю і розподіліть отриману начинку по основі з тіста. Накрийте верхівку кришкою з тіста або викладіть смуги тіста, переплітаючи їх кіскою. Змастіть тісто збитим яйцем.
    Залиште пиріг в розігрітій до 200 градусів духовці на перші 20 хвилин, потім зменшіть температуру до 180 градусів і дайте пирогу пропектися ще не менше півтора годин.

    Як приготувати яблучний пай з листкового тіста?


    Якщо під рукою не виявилося пісочного тіста, то завжди можна повернутися до широко поширеної листкової основі, з якої вийдуть не менш смачні пироги.
    Інгредієнти:

  • яблука – 14 кг;

  • цукровий пісок – 85 м;

  • кориця – 1 ч. ложка;

  • борошно – 65 г;

  • листкове тісто – 780 р.


  • Приготування
    Змішайте яблучні дольки з цукром і корицею. Тісто розділіть, розкачайте кожну з половин. Уклавши першу в форму, викладіть яблучну начинку поверх і накрийте всі другим розкатаним листом тесту. Скріпіть краю разом і зробіть отвір в кришці пирога. Випікайте пиріг при 200 градусах протягом півгодини, а після доведіть яблучний пай з корицею до готовності ще 40 хвилин при 180 градусах.
    Додав: admin | 23-09-2016, 11:11
    Переглядів: 138