Як правило, приготування такого пирога займає чимало часу саме через використання пісочної основи, але якщо ви захочете заощадити час, то приготуйте її завчасно (вона добре піддається заморожуванню) або використовуйте напівфабрикат.
Яблучний пай – рецепт
Давайте розглянемо базовий рецепт пісочного тіста, який потім можна буде застосовувати в основі всіх наступних рецептів. Ніяких особливих відмінностей від класичного пісочного тіста ця його варіація не несе, тому ви можете сміливо використовувати будь-який інший рецепт піщаної основи.
Інгредієнти: Для тіста:
вершкове масло – 230 г; щіпка цукру; борошно – 345 г; вода – 60 мл Для начинки: яблука – 7 шт.; цукор – 65 г; кориця мелена – 1 ч. ложка; сік лимона – 15 мл; борошно – 45 г; варена згущене молоко – 75 р. Приготування Так як пісочне тісто потребує витримки перед використанням, то приготування слід почати саме з нього. Спершу холодне вершкове масло необхідно порубати з борошном і невеликою кількістю цукру в крихту. Утворену борошняну крихту змішайте з крижаною водою і зберіть тісто разом. Воно не потребує вимішування, просто добре спрессуйте компоненти разом, оберніть ком плівкою і залиште в морозильній камері мінімум на півгодини. Охолоджене тісто розділіть навпіл і розкачати. Одну з половин розподіліть по дну форми, і покриваючи її стінки.
Для яблучної начинки видаліть з яблук серцевину і розділіть частину на шматочки рівної товщини. Змішайте яблучні шматочки з цукром, корицею, лимонним соком, згущеним молоком і борошном. Остання буде вбирати надлишки яблучного соку, уберігаючи основу тесту від раскисания. Викладіть яблучну начинку в покриту тестом форму і накрийте всі другим диском з пісочного тіста. Зробіть отвір в кришці пирога для виходу пари, а защепіть краю разом.
Випікайте класичний яблучний пай протягом 1 години 15 хвилин при 190 градусах.
Яблучно-чорничний пай з пісочного тіста
Інгредієнти: пісочне тісто – 600 г; яблука – 11 кг; цукор – 85 м; крохмаль – 10 г; мелена кориця – 1/2 ч. ложки; чорниця – 310 г; яйце – 1 шт. Приготування Готове пісочне тісто розділіть на половини розкачайте кожну з них. Одну половину викладіть на дно і стінки форми, а другу можна фігурно нарізати або розділити на смужки для декору.
Підготуйте яблучну начинку, нарізавши плоди скибочками рівної товщини і змішавши їх з іншими складовими зі списку. Додайте до яблук чорницю і розподіліть отриману начинку по основі з тіста. Накрийте верхівку кришкою з тіста або викладіть смуги тіста, переплітаючи їх кіскою. Змастіть тісто збитим яйцем.
Залиште пиріг в розігрітій до 200 градусів духовці на перші 20 хвилин, потім зменшіть температуру до 180 градусів і дайте пирогу пропектися ще не менше півтора годин.
Як приготувати яблучний пай з листкового тіста?
Якщо під рукою не виявилося пісочного тіста, то завжди можна повернутися до широко поширеної листкової основі, з якої вийдуть не менш смачні пироги.
Інгредієнти: яблука – 14 кг; цукровий пісок – 85 м; кориця – 1 ч. ложка; борошно – 65 г; листкове тісто – 780 р. Приготування Змішайте яблучні дольки з цукром і корицею. Тісто розділіть, розкачайте кожну з половин. Уклавши першу в форму, викладіть яблучну начинку поверх і накрийте всі другим розкатаним листом тесту. Скріпіть краю разом і зробіть отвір в кришці пирога. Випікайте пиріг при 200 градусах протягом півгодини, а після доведіть яблучний пай з корицею до готовності ще 40 хвилин при 180 градусах.