Варення з волоських горіхів
Приємно взимку випити чай з запашним варенням, особливо, якщо солодке ласощі - незвичайне варення з волоських горіхів. Горіхове варення дуже корисне: воно має властивість запобігати виникнення склеротичних змін в судинах. Крім того, пользние властивості волоських горіхів для людини полягають у тому, що воно містить мікроелементи - мідь, магній, цинк, кобальт. Волоські горіхи багаті йодом, олеїнової та лінолевої кислот.
Рецепт варення з волоських горіхів досить простий, хоча підготовка плодів вимагає достатньо часу.
Інгредієнти:
волоські горіхи - 50 шт.;
цукор - 1 кг;
вода - 1/4 л;
лимон - 1 шт.;
гвоздика - 5 - 6 нирок.
Виходячи з власного смаку, можна використовувати додатково:
кориця (мелена) - 1 ч. ложка;
терту цедру апельсина - 2 ст. ложки;
кардамон - 2 шт.;
ванілін - щіпка.
Також для обробки горіхів будуть необхідні:
вапно - 250 г;
вода - 25 л.
Приготування
Вибір плодів
Починаємо з вибору плодів для варення. Горіхи потрібно вибирати незрілі - зелені, шкаралупа всередині горіха повинна бути ніжною, наче восковий. Перевірити, наскільки вони підходять для варення дуже просто: візьміть зубочистку і спробуйте проколоти горіх, якщо гостра паличка входить без проблем, то це те, що нам потрібно. Такий стиглості горіхи бувають, як правило, наприкінці червня. Крім того, горіхи повинні бути без будь-яких вад, будь то цятки, вм'ятини та ін
Посуд для приготування варення
Для варіння горіхового варення важливо вибрати посуд. Краще, якщо це буде емальована каструля або чашка без дефектів.
Підготовка плодів
Хоча, як уже зазначалося, рецепт горіхового варення досить простий, тим не менше, потрібно запастися терпінням.
Починаємо з очищення волоських горіхів від верхньої шкірки. Ретельно очищені горіхи занурюємо в холодну воду, витримуємо у воді плоди не менше двох діб. 3 рази в день зливаємо воду, набираючи нову. Таким чином, ми позбавляємося від гіркоти. Після двох днів, слив воду, заливаємо горіхи вапном водою (змішуємо вапно з водою). У вапняній воді тримаємо 4 години. Змиваємо під проточною водою з особливою ретельністю. Знову наливаємо холодну воду і витримуємо ще дві доби.
Горіхи проколюємо голкою і запускаємо їх в окріп (вода повинна повністю покривати плоди). Варити потрібно 10 - 15 хв, після чого викладаємо горіхи на сито. Варимо з розчину цукру у воді сироп. У цукровий сироп опускаємо горіхи, вичавлений з лимона сік, вибрані прянощі. Довівши до кипіння, вимикаємо плиту. Після остигання маси, кип'ятимо її знову. Процес повторюється тричі. Отримане варення розкладаємо по приготованим стерилізованим банкам.
Зберігати варення з волоських горіхів рекомендується у досить прохолодному місці.
Вийшло ласощі корисно використовувати як профілактичний засіб проти простудних захворювань і авітамінозу, особливо в непогожі дні міжсезоння.
Важливо: медики не рекомендують вживати варення з волоських горіхів людям, хворим на діабет. Також з обережністю до вживання ласощів необхідно ставитися хворим виразковою хворобою дванадцятипалої кишки і людям, що страждають виразкою шлунка.
Рецепт варення з волоських горіхів досить простий, хоча підготовка плодів вимагає достатньо часу.
Інгредієнти:
Виходячи з власного смаку, можна використовувати додатково:
Також для обробки горіхів будуть необхідні:
Приготування
Вибір плодів
Починаємо з вибору плодів для варення. Горіхи потрібно вибирати незрілі - зелені, шкаралупа всередині горіха повинна бути ніжною, наче восковий. Перевірити, наскільки вони підходять для варення дуже просто: візьміть зубочистку і спробуйте проколоти горіх, якщо гостра паличка входить без проблем, то це те, що нам потрібно. Такий стиглості горіхи бувають, як правило, наприкінці червня. Крім того, горіхи повинні бути без будь-яких вад, будь то цятки, вм'ятини та ін
Посуд для приготування варення
Для варіння горіхового варення важливо вибрати посуд. Краще, якщо це буде емальована каструля або чашка без дефектів.
Підготовка плодів
Хоча, як уже зазначалося, рецепт горіхового варення досить простий, тим не менше, потрібно запастися терпінням.
Починаємо з очищення волоських горіхів від верхньої шкірки. Ретельно очищені горіхи занурюємо в холодну воду, витримуємо у воді плоди не менше двох діб. 3 рази в день зливаємо воду, набираючи нову. Таким чином, ми позбавляємося від гіркоти. Після двох днів, слив воду, заливаємо горіхи вапном водою (змішуємо вапно з водою). У вапняній воді тримаємо 4 години. Змиваємо під проточною водою з особливою ретельністю. Знову наливаємо холодну воду і витримуємо ще дві доби.
Як варити горіхове варення?
Горіхи проколюємо голкою і запускаємо їх в окріп (вода повинна повністю покривати плоди). Варити потрібно 10 - 15 хв, після чого викладаємо горіхи на сито. Варимо з розчину цукру у воді сироп. У цукровий сироп опускаємо горіхи, вичавлений з лимона сік, вибрані прянощі. Довівши до кипіння, вимикаємо плиту. Після остигання маси, кип'ятимо її знову. Процес повторюється тричі. Отримане варення розкладаємо по приготованим стерилізованим банкам.
Зберігати варення з волоських горіхів рекомендується у досить прохолодному місці.
Вийшло ласощі корисно використовувати як профілактичний засіб проти простудних захворювань і авітамінозу, особливо в непогожі дні міжсезоння.
Важливо: медики не рекомендують вживати варення з волоських горіхів людям, хворим на діабет. Також з обережністю до вживання ласощів необхідно ставитися хворим виразковою хворобою дванадцятипалої кишки і людям, що страждають виразкою шлунка.
Рекомендуємо добрі рецепти
Варення з апельсинових кірок
Якщо ви любите апельсини, то вас повинен цікавити питання: «Що робити з апельсиновими кірками?» Відповідь на нього простий: зваріть варення! Так-так,
Варення з журавлини з яблуками
Заготовки на зиму, звичайно ж, справа клопітна, але як приємно в холодну пору року відкрити баночку корисного ласощі до чаю. І сьогодні ми поділимося
Варення з фейхоа
Фейхоа - це соковиті м'ясисті ягоди темно-зеленого кольору. За смаком одночасно нагадують ківі, суницю і ананас. З них готують компоти, джеми,