Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Курча тютюну в духовці

Курча тютюну в духовці

21-06-2015, 11:36
713
Курча тютюну в духовці
Курча тютюну – курча, засмажений у сковороді під кришкою з прянощами і часником, одне з найпопулярніших страв Грузинської кухні. Правильніше вимовляти «курча тапака» (від вантаж. «цицила тапака», останнє слово – назву спеціальної грузинської сковороди для приготування цієї страви).

Як готувати курчати тютюну?


Молодого курчати розрізають з боку грудей, втоптують і засмажують під пресом.
Не турбуйтеся, якщо у вас немає спеціальної сковороди, смажити можна навіть на простому чистому металевому аркуші, головне – притиснути курчати пресом.
Розповімо, як смачно приготувати курчати тютюну у духовці, рецепт виконується майже так само, а спосіб приготування значно здоровіший, ніж зажаривание.
Вибрати курчати
Курчати або молоду курочку треба вибирати парну або охолоджену, незамороженную, вагою не більше 600 м (краще всього 400-500 г).
Інгредієнти:

  • курча – 1 шт.;

  • часник;

  • спеції хмелі-сунелі (або чорний і червоний перець);

  • ароматні трави;

  • курячий жир;

  • сіль.


  • Приготування
    Спочатку підготовка курчати.
    Перед зажариванием (або запіканням) курчати треба розрізати з боку грудей, распластать-прим'яти (або злегка відбити тушку з боку шкіри) і замаринувати. Маринад краще всього скласти з невеликої кількості несульфитированного столового білого вина з додаванням часнику, червоного і чорного перцю, спецій хмелі-сунелі і ароматних трав (петрушка, естрагон, кінза та ін). Якщо несульфитированного вина немає, просто замініть його водою з соком лимона (а можна коньяком), додайте продавлений або товчений часник, спеції і рубану зелень. Маринад не повинен бути занадто рідким. Нехай курча полежить, обмазаний маринадом, 2 години, потім його треба обтерти серветкою начисто так, щоб не залишалося частин часнику і трав, особливо з внутрішньої сторони, яка буде стикатися зі сковородою (інакше буде підгоряти). Після цього можна нашпигувати курчати з того боку, де шкіра, шматочками часнику.
    В іншому, більш швидкому, спрощеному варіанті можна просто нашпигувати курчати, натерти сумішшю часникового соку з сіллю, чорним і червоним перцем і смажити відразу. Іноді ще курчати обмазують розтопленим натуральним вершковим маслом, щоб було смачніше.
    Тепер готуємо курча тютюну в духовці.
    Розтоплюємо на сковороді (без ручки) курячий жир або наливаємо його на дно керамічної форми. Поміщаємо курчати в сковороду внутрішньою стороною вниз, шкірою вгору. Придавлюємо кришкою меншого розміру або перевернутою тарілкою. Встановлюємо вантаж (наприклад, чисто вимитий камінь). Запікаємо курчати в заздалегідь розігрітій духовій шафі до рум'яної коричнево-золотистої скоринки (оптимальна температура близько 200°С, час запікання – приблизно 15-20 хвилин з одного боку, залежить від величини птиці). Потім треба перевернути курчати, знову встановити прес і довести до готовності. Можна і без перевертання, тоді температура повинна бути менше, а запікати – трохи довше.
    В іншому варіанті можна запекти курча тютюну в духовці на решітці.
    Ґрати, зрозуміло, треба змастити жиром, а знизу підставити деко, в який буде стікати виділяється жир і соки. Поставте на прес перші 20 хвилин, потім зніміть його і доводите до готовності без преса.
    Курча тютюну в духовці

    Курча тютюну добре подати з гострим соусом.
    Соус до курчати тютюну можна приготувати в найпростішому варіанті із товченого часнику, червоного перцю, солі та води. Або приготуйте гострий соус на основі томат-пасти із перцем і часником, можна з додаванням лимонного соку. Можна замість соусу подати аджику (помідори, солодкий перець, гострий червоний перець, часник – все в блендер або через м'ясорубку + сіль, пропорції довільні). Соус можна приготувати також з гранатового соку.
    Звичайно ж, до курчати тютюну добре подати столового світлого вина або чачі, хорошого виноградного бренді, свіжі овочі-фрукти і грузинський лаваш або бездріжджовий корж.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Курча тютюну на сковороді – рецепт
    Курча тютюну на сковороді – рецепт
    Курча тютюну - грузинське блюдо, яке отримало свою назву від сковорідки, на якій його зазвичай готують під пресом. Але навіть якщо у вас під рукою не
    Як приготувати курчати тютюну?
    Як приготувати курчати тютюну?
    Курча Тютюну - назва чисто російське. Насправді смажене курча з часником і спеціями називається "курча тапака", оскільки готується на спеціальній
    Курча каррі - рецепт
    Курча каррі - рецепт
    Курча каррі - це гостре і пікантне блюдо, для тих, хто не боїться незвичайних смакових поєднань. Подають його зазвичай з відварним рисом або
    Курча з баклажанами
    Курча з баклажанами
    Курча з баклжанами - вишукане й чудове блюдо для сімейного обіду в недільний день. А приготувати цю смакота зовсім нескладно, і в цьому вам
    Фарширований курча
    Фарширований курча
    Фаршировані курчата - це смачне і оригінальне блюдо, яке можна подати як на святковий стіл, так і до обіду у вихідний день. Пропонуємо вам декілька
    Курча в горщику
    Курча в горщику
    Страви, приготовані в горщиках, завжди виходять ароматніше і соковитіше, ніж на сковороді або в каструлі. І зараз ми поділимося з вами цікавими