Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Язь - рецепти приготування

Язь - рецепти приготування

22-03-2015, 08:12
1 072
Язь - рецепти приготування
Язь, як нам тепер відомо, завдяки популярному відео на YouTube, це риба мрії (принаймні, для деяких).
Ну, а взагалі-то, в'язь - це риба з родини Коропових, поширена в багатьох річках та інших прісних водоймах Європи і частини Азії. Язь піддається розведення в ставках. Дорослі особини зазвичай досягають ваги від 2 - 28 кг і довжини від 35 до 53 см, зрідка зустрічаються особини вагою до 6-8 кг, до 90 см завдовжки.
Як і багато інші Коропові, язь використовується людиною в їжу завдяки досить високим смаковим якостям (риба це, однак, досить кістлява). Язя готують різними способами: варять, запікають, смажать, в'ялять, солять, маринують, роблять начинку для рибних пирогів і консервують.
Приготування страв з риби язь - наводимо деякі рецепти.

В'ялений балик з язя


Інгредієнти:

  • язь;

  • сіль кухонна велика.


  • Приготування
    Постарайтеся переконатися, що риба не заражена опісторхозу (якщо не упевнені, тоді краще зваріть вуха).
    Баликом називаємося просолена, а потім пров'ялена на повітрі спинка великих риб. Рибу очищаємо від луски, видаляємо зябра. Відрізаємо голову, вирізаємо спинку з хребтом, решта піде на юшку. Не промиваючи, рясно пересипаємо спинку сіллю і залишаємо в прохолодному місці (можна якось накрити-відгородити рибку марлею, щоб позбавити комах доступу).
    Через 10-12 годин промиваємо спинку ретельно, не повинно залишатися слідів крові і солі. Вивішуємо на просушування на повітрі хвостом вгору (знову-таки непогано прикрити марлею). Через 12-15 годин рибка готова, але краще почекати добу. Чудно свіжий балик йде під світле живе пиво.

    Юшка з язя


    Інгредієнти:

  • рибка язь - 1 шт. середнього розміру;

  • морква - 1-2 шт.;

  • картопля - 3-4 шт.;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • корінь петрушки - 1-3 шт.;

  • сухі спеції (лавровий лист, перець-горошок, гвоздика);

  • зелень свіжа різна (петрушка, кріп та ін);

  • часник;

  • мелений чорний перець;

  • сіль.


  • Приготування
    Розбираємо рибку: очищаємо від луски, потрошимо, видаляємо зябра, промиваємо холодною водою. Відрізаємо голову, хвіст і плавники і закладаємо їх у каструлю з холодною водою разом з очищеними цибулиною і коренем петрушки. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь, акуратно знімаємо пінки. Варимо з додаванням спецій до того моменту, коли стає зрозуміло, що голова розварилася, тобто, тіло починає відставати від кісток.
    Голову витягуємо на окрему тарілку шумівкою. Бульйон проціджуємо в чисту каструлю. Якщо ви в похідних умовах, просто витягаєте з бульйону цибулину, корінці і лаврушку (викидаємо це). Закладаємо в каструлю порційні шматки риби, очищені і крупно нарізані моркву і картоплю. Доводимо до кипіння, знімаємо шум. Проварюємо вуха при слабкому кипінні протягом хоча б 15-20-ти, а краще 20-25-ти хвилин, щоб уникнути зараження паразитами. Вуха трохи додаємо сіль і розливаємо по тарілках з шматком риби, морквою і картоплею, присипаємо рубаною зеленню і меленим чорним перцем. Їмо з чорним хлібом, натираючи його часником. До такої вусі добре подати класичної горілки з нейтральним смаком.
    Якщо варити таку юшку з додаванням рису або перлової крупи (її краще додати до вже звареному вигляді), а також з додаванням деяких овочів (капуста різних видів, солодкий перець та ін), вийде смачний
    Язь - рецепти приготування
    рибний суп можна заправити його томат-пастою).

    Язь, запечений в духовці


    Приготування
    Потрошимо рибку, чистимо, видаляємо зябра, промиваємо. Запікаємо в фользі або на деку. У черевце покласти зелень і часточки лимона. Можна зробити бічні надрізи і нашпигувати рибку часником. Можна запекти стейки на підкладці з лука, або листків хрону, або в фользі.
    Якщо хочете приготувати рибні котлети з язя, спочатку зніміть з очищеної риби філе, видаліть великі кістки і пропустіть двічі через м'ясорубку з додаванням цибулі. Потім додайте інші інгредієнти.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Риба під овочами
    Риба під овочами
    Рибку можна готувати сотнею різних способів. Один з них - запікання під овочами. Таке блюдо завжди вийде ніжним, соковитим і ароматним. Як
    Рис з лососем
    Рис з лососем
    Рис чудово поєднується з багатьма продуктами, в тому числі і з рибою. І сьогодні ми розповімо, які страви можна приготувати з рису з лососем.
    Юшка з горбуші
    Юшка з горбуші
    Горбуша - делікатесна і корисна рибка. Її використовують у приготуванні найрізноманітніших страв. І сьогодні мова піде про дивовижною вусі з неї.
    Запечений судак в духовці
    Запечений судак в духовці
    Судак - ніжна і благородна риба родини Окуневих, яка вважається дієтичним продуктом. У ній містяться цінні мінеральні сполуки, а також велику
    В'ялена чехоня
    В'ялена чехоня
    Чехоня - це дуже невибаглива рибка сімейства коропових. Її можна смажити, так і на юшку вона зійде, але всенародну любов здобула саме в'ялена чехоня.
    Як засолити щуку?
    Як засолити щуку?
    Щука - смачна і популярна риба на наших столах. Готують її різними способами: смажать, варять, тушкують, запікають. І сьогодні ми розповімо, як її