Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Печеня з картоплі

Печеня з картоплі

21-03-2015, 19:29
1 874
Печеня з картоплі
Спекотне - відоме блюдо з м'яса різних тварин і картоплі з додаванням цибулі, моркви, інших овочів і спецій. Шматочки м'яса злегка обсмажують, а потім тушкують з додаванням картоплі і інших інгредієнтів. Для приготування зручно використовувати сотейники, казани та глибокі товстостінні сковороди або керамічні горщики для запікання в духовій шафі або російській печі.
Слід зауважити, що м'ясо різних тварин готується неоднакове час - це треба враховувати.

Печеня зі свинини з картоплею


Інгредієнти:

  • м'ясо свиняче середньої жирності (шия, лопатка, окіст) - близько 500-600 г;

  • картопля - 500 г;

  • цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;

  • морква невелика - 1 шт.;

  • спеції (лавровий лист, перець горошком, гвоздика);

  • жир свинячий або шматочок сала - 30-50 г;

  • зелень свіжа різна;

  • часник - 2-3 зубчики;

  • перець чорний мелений.


  • Приготування
    М'ясо наріжемо невеликими шматочками, зручними для їжі. Шматок м'яса перед нарізанням не повинен бути мокрим, тому промиємо його і обсушим чистою серветкою. Сало наріжемо дрібними кубиками і витопим з цих шкварок жир (або просто розігріємо жир в казані або сковороді). Очищені цибулю і моркву наріжемо дрібно. Злегка обсмажуємо на середньому вогні цибулю з морквою і додаємо м'ясо. Тушкуємо все разом до зміни відтінку м'яса, перемішуючи лопаткою. Зменшуємо вогонь і, прикривши кришкою, тушкуємо з додаванням спецій протягом 20-30 хвилин, іноді помішуючи. Якщо буде потрібно, підливаємо води.
    За цей час як раз очистимо й наріжемо картоплю. Після необхідного часу додаємо картоплю в казан і, якщо необхідно, підливаємо ще води. Тушкуємо, періодично перемішуючи спекотне лопаткою, протягом 20-25 хвилин. Солимо за 5 хвилин до готовності. Можна додати томат-пасти 1-2 столових ложки. Готову печеню нехай постоїть хвилин 10 потім розкладаємо його в порційні тарілки, приправляємо меленим чорним перцем і посипаємо рубаними зеленню і часником. До цієї страви добре подати столове рожеве або біле вино, може, чарку гіркої або ягідної настоянки.
    Приблизно дотримуючись цієї ж рецептурою, можна приготувати жарке з картоплею з курки або індички. Час приготування курки приблизно таке ж, як і свинини. Індичка готується трохи довше (пробуйте). Зрозуміло, в приготуванні треба використовувати курячий жир (або рослинне масло).
    Печеня з кролика з картоплею буде готуватися хвилин на 20-30 довше (залежить від статі і віку кролика, а також від того, використовуєте ви охолоджене м'ясо або розморожене). М'ясо кролика має специфічний присмак, тому має сенс трохи збільшити кількість сухих спецій і часнику, а також додати червоний мелений перець. Непогано перед приготуванням замаринувати м'ясо кролика в легкому світлому несульфитированом вині з додаванням спецій і соку лимона.

    Печеня з баранини з картоплею


    Баранина - м'ясо з характерним смаком, що вимагає особливого підходу в приготуванні і підборі супроводжуючих інгредієнтів.
    Інгредієнти:

  • нежирна баранина - близько 500-600 г;

  • картопля - 400 г;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • морква - 1 шт.;

  • перець солодкий (краще червоний або різних кольорів) - 2 шт.;

  • жир (баранячий або курячий);

  • спеції (зіра, коріандр та інші, можна використовувати готові суміші, наприклад, хмелі-сунелі або каррі);

  • зелень свіжа різна (петрушка, кінза, базилік, естрагон, розмарин і ін);

  • часник - 2-5 зубчиків;

  • масло вершкове натуральне - 20 г;

  • перець червоний гострий.


  • Приготування
    Перетапливаем жир і злегка обсмажуємо в ньому дрібно нарізані цибулю і моркву. Додаємо м'ясо, нарізане невеликими шматочками і обсмажуємо все разом до зміни відтінку м'яса. Зменшуємо вогонь і тушкуємо зі спеціями, прикривши кришкою, протягом 30-50 хвилин (залежить від м'яса). Періодично помішуємо і підливаємо води при необхідності. Коли м'ясо майже готове, додаємо очищений і нарізаний не дуже дрібно картоплю.
    Перемішуємо і тушкуємо протягом 10-12-ти хвилин, після чого додаємо солодкий перець, нарізаний соломкою, і тушкуємо ще 8-12 хвилин. Присаливаем і кладемо трохи вершкового масла - для смаку.
    Печеня з картоплі
    Томат-паста теж не завадить. Вимикаємо вогонь і даємо постояти під кришкою. Перед їжею приправляємо гострим червоним перцем і посипаємо рубаними зеленню і часником.
    До такого жаркого добре подати червоне столове вино або чачу, ракію, бренді.
    Для приготування печені з качки з картоплею можна використовувати такий же набір інгредієнтів, як в рецепті з бараниною (див. вище). Технологія і час приблизно такі ж. До печені з качки з картоплею можна подати херес або мадеру.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Печеня в духовці
    Печеня в духовці
    Печеня - одне з найпростіших страв в приготуванні і улюблена багатьма. Ми пропонуємо вам різноманітні варіанти його створення в духовці. Вибирайте,
    Печеня з баранини
    Печеня з баранини
    Баранина - смачне дієтичне м'ясо, яке їдять у багатьох країнах світу. З неї можна зробити багато цікавих страв. І сьогодні мова піде про жаркому з
    Рагу з кролика
    Рагу з кролика
    М'ясо кролика вважається дієтичним і в ньому практично відсутній жир, не дарма кролятину рекомендують готувати маленьким дітям для перших прикормів.
    Картопля з баклажанами
    Картопля з баклажанами
    Картопля з баклажанами чудово поєднується. Взявши за основу ці два інгредієнти, можна створити багато цікавих і оригінальних страв. Давайте
    Чашушулі з баранини
    Чашушулі з баранини
    Чашушулі - традиційне блюдо грузинської кухні, яку зазвичай готують із свинини або яловичини. Але, а ми трохи відійдемо від традицій, і зробимо це
    Гуляш з курячого філе
    Гуляш з курячого філе
    Гуляш - це угорське національне блюдо, яке відноситься до категорії густих супів. У класичному варіанті його готують з молодої яловичини. Але можна