Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Бешбармак з яловичини

Бешбармак з яловичини

21-03-2015, 18:20
584
Бешбармак з яловичини
Бешбармак (бесбармак, бишбармак) - популярний у багатьох тюркомовних народів гаряче м'ясне блюдо, являє собою відварне м'ясо з локшиною, приготовлена особливим способом, що дозволяє добитися неповторного смаку.
Існують різні версії про походження слова «Бешбармак»і подібних слів у різних тюркських мовах. У загальному значенні слово утворене від «беш» і «бармак», при перекладі отримуємо словосполучення «п'ять пальців», що вказує на спосіб вживання: кочівники не використовували для їжі столові прилади.
Бешбармак готують найчастіше з баранини, конини та яловичини (іноді - з різних інших видів м'яса і птиці).
Розповімо, як готувати бешбармак з яловичини, відомо безліч рецептів приготування з характерними національно-регіональними та сімейно-індивідуальними особливостями.

Бешбармак з яловичини по-казахськи - рецепт


Інгредієнти:

  • яловичина - 1 кг (м'якоть на кістки, краще з тазостегнової частини, наприклад, огузок);

  • цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;

  • лавровий лист - 3 шт.;

  • перець горошком - 5-8 шт.;

  • гвоздика - 3 суцвіття;

  • сіль.


  • Для підливи:

  • цибуля ріпчаста, можна і зелений;

  • часник;

  • чистий жир,знятий з бульйону;

  • зелень свіжа (петрушка, кріп, кінза);

  • перець чорний мелений;

  • для тіста:

  • борошно пшеничне цільнозернові якісна - близько 15 склянок;

  • яйце куряче - 2 шт.;

  • м'ясний бульйон - близько 05 склянки (100-130 мл);

  • кухонна сіль (щіпка).


  • Приготування
    М'ясо промиємо, цільний шматок на кісточці помістимо в казан або каструлю з холодною водою так, щоб вода покривала м'ясо повністю (води, однак, не повинно бути занадто багато, оскільки нам потрібен міцний бульйон). Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь, акуратно знімаємо піну. Варимо при слабкому кипінні протягом близько 3-х годин, акуратно знімаючи жир, який не викидаємо. Приблизно за 40 хвилин до закінчення процесу варіння м'яса додаємо сіль, перець, очищений цибулю, перець горошком, гвоздику та лавровий лист.
    Злегка остуджуємо м'ясо в бульйоні і витягаємо шматок (шматки). Зрізаємо м'ясо з кісток тонкими, відносно великими скибками.
    Готуємо підливку. В окрему каструльку закладаємо очищений і нарізаний кільцями цибулю, додаємо жир і чистий туздук (тобто, трохи бульйону). Тушкуємо на повільному вогні протягом 5-8 хвилин, після чого приправляємо меленим чорним перцем, сіллю, присипаємо рубаними зеленню і часником.
    Тепер робимо пасту (велику локшину).В окремій мисці з яєць, борошна і бульйону замішуємо досить круте тісто розкачуємо його в тонкий пласт (02-04 см), розрізаємо пласт на квадрати або ромби зразковим розміром 10х10 див.
    Відварюємо підготовлені ромби з тіста в іншій частині туздука. Час відварювання локшини - близько 5-8 хвилин, не більше.
    Готові ромбики локшини з допомогою шумівки переміщаємо на блюдо, зверху викладаємо скибочки мясаи заливаємо все це підливою з лука з зеленню. Залишки процідженого бульйону подаємо в окремих піалах середнього розміру, краще - з додаванням подрібненою зеленню.
    Можна подати ще варену картоплю, свіжі овочі або соління. В якості аперитиву запропонуйте в маленьких піалах трохи горілки (або арака), міцною гіркого або ягідної настоянки. Для запивання добре використовувати кумис, шубат або свіжий несолодкий чай.
    Можна приготувати бешбармак з яловичини з додаванням м'яса інших тварин (конини, баранини, верблюжатини, козлятини) або птиці (гуски, качки, індички, курки).Принципово все готується приблизно також. Природно, при приготуванні слід
    Бешбармак з яловичини
    враховувати, що різні види м'яса проварюються до готовності за різний час. Тобто, треба вчасно отримувати з казана те, що вже зварилася.
    У різних національно-регіональних варіантах локшина (чи галушки) можуть бути різної форми і товщини, для їх приготування може використовуватися не тільки борошно з пшениці, але і деяких інших злаків.
    Варіанти підливи можуть варіювати: іноді до її складу включають подрібнені моркву і капусту і деякі інші овочі, тобто, виходить щось на зразок супу.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Бешбармак з баранини
    Бешбармак з баранини
    Бешбармак з баранини - традиційне казахське страву, у якого є різні варіанти приготування. Сьогодні ми вам розповімо про деякі з них. Але основа у
    Бешбармак з курки
    Бешбармак з курки
    Традиційно бешбармак готується з бараниною або кониною, які можна замінити на яловичину, а при бажанні навіть на курку. Як раз про бешбармак з курки
    Бешбармак в мультиварці
    Бешбармак в мультиварці
    Бешбармак - м'ясне блюдо, популярний у народів Середньої Азії: казахів, киргизів, узбеків, туркменів. У перекладі означає «п'ять пальців», тобто його
    Як приготувати бешбармак?
    Як приготувати бешбармак?
    Бешбармак - улюблена страва народів Середньої Азії. Хоча не багато хто знає правильний рецепт його приготування. А готується він дуже просто.
    Бешбармак з качки
    Бешбармак з качки
    Бешбармак - популярна страва народів Середньої Азії. Його зазвичай готують з баранини або конини. Але сьогодні ми поділимося з вами простими і
    Бешбармак з конини
    Бешбармак з конини
    Бешбармак - це страва тюркських народів, яке відрізняється великою калорійністю. Воно складається з локшини, шматків м'яса і трохи овочів. І сьогодні