Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Баранина у вині - рецепт

Баранина у вині - рецепт

18-03-2015, 18:59
2 101
Баранина у вині - рецепт
Баранина - м'ясо, за багатьма показниками корисності однозначно перевершує свинину і яловичину.
В баранині майже в 3 рази менше жиру, ніж у свинині, а корисних сполук заліза більше на третину. У баранячому м'ясі містяться вітаміни групи В, а також E, D і К, сполуки заліза, лецитин, амінокислоти і багато інші корисні мікроелементи, незамінні для людини. При всьому цьому баранина - цінне джерело тваринного білка, продукт низькокалорійний, дієтичний, легкозасвоюваний.
Бараниною, однак, не варто захоплюватися при артриті, атеросклерозі і проблеми з шлунково-кишковим трактом. Також баранину не рекомендується включати в меню дітей до 5 років.
Дуже смачною виходить баранина, якщо готувати її у вині. Можна запропонувати 3 варіанти підходу:

  • маринувати м'ясо у вині перед термічною обробкою;

  • гасити м'ясо у вині;

  • сполучити перший і другий способи.


  • Відразу обязикамося: якщо ви не можете знайти несульфитированное вино (тобто вино без додавання сірчистого ангідриду) або хоча б слабо сульфитированное вино (зазвичай це міцні вина), то краще відязикатися від ідеї готувати м'ясо у вині. Можна маринувати баранину в білому, рожевому або червоному мартіні або в хересі, мадері - добре додати в міцне вино свіжий, розведений навпіл водою сік граната. Можете використовувати розведений сік граната і без вина (нешкідливо буде додати чарку коньяку на склянку соку з водою).
    Вибирайте свіже м'ясо нестарих тварин.

    Баранина, маринована в червоному вині і запечена в духовці - рецепт


    Інгредієнти:

  • верхня частина баранячої ноги (стегно на кості) - 1 шт.;

  • вино червоне або рожеве - 1 склянка;

  • часник;

  • суміш спецій (типу хмелі-сунелі);

  • перець (мелений) різних сортів (червоний, чорний, запашний);

  • трохи баранячого сала або жиру;

  • зелень різна (кінза, петрушка, базилік, естрагон, молода цибулька).


  • Приготування
    Замаринуем бараняче стегно в суміші вина, спецій і продавленого часнику, найкраще для цього розташувати шматок м'яса в щодо тісної і остаточно високої ємності. Накриваємо ємність і перешкодимо в холодильник або в інше прохолодне місце. Маринуємо м'ясо мінімум 8 годин, але не більше 2-х діб. Періодично перевертаємо м'ясо в маринаді, щоб замаринувалося рівномірно.
    Замариноване стегно обтираем і обсушуємо чистою серветкою. За допомогою гострого ножа з вузьким лезом шпигуємо м'ясо шматочками часнику. Можна чергувати часник з шматочками свинячого сала - вийде соковитіше.
    Тепер шматок фольги потрібного розміру змащуємо шматочком жиру і запаковуємо бараняче стегно. Можна упакувати вдруге. Викладаємо м'ясо у фользі на деко і запікаємо в духовій шафі протягом не менше 1 години і ще 15-20 хвилин при вимкненому вогні. У деяких випадках треба 15-2 години, в залежності від віку і статі тварини. Можете запекти м'ясо у фользі, зануривши його в прогоріли гарячі остигаючі деревні вугілля в мангалі або в примітивному вогнищі. Такий спосіб теж дуже хороший, вугілля поступово остигають, м'ясо виходить дуже ніжним.
    Готову запечену баранину подаємо з зеленню, вином, овочами, картоплею та фруктами.

    Баранина, тушкована у вині


    Інгредієнти:

  • нежирне бараняче м'ясо - близько 600 г;

  • трохи жиру (баранячого або свинячого) або рослинної олії (краще оливкова або рапсова);

  • цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;

  • спеції сухі мелені (сунелі, наприклад, або інші суміші зразок);

  • вино несульфитированное червоне, біле або рожеве або міцне несолодке (херес, мадера, вермут) - близько 100 мл;

  • перець червоний гострий і солодка паприка;

  • часник;

  • шматочок натурального вершкового масла;

  • зелень свіжа (кінза, петрушка, естрагон, розмарин).


  • Приготування
    Очищений цибулю шаткуємо чверть кільцями, а м'ясо нарізаємо шматочками середнього розміру (такими, щоб було зручно їсти).
    Баранина у вині - рецепт

    Розігріваємо в казані або сотейнику жир або масло. Злегка обсмажуємо або пасеруємо цибулю, потім додаємо м'ясо і протягом хвилин 5-ти готуємо, активно перемішуючи всі разом, до зміни кольору м'яса. Тушкуємо, періодично помішуючи, на слабкому вогні протягом близько 30-40 хвилин, накривши кришкою. Підливаємо вино (якщо кріплене, розведіть навпіл водою і/або соком граната) і додаємо спеції. Тушкуємо ще протягом 20-30 хвилин. Вимикаємо вогонь, чекаємо 10-20 хвилин додаємо подрібнений часник.
    Подавати можна майже з будь-яким гарніром: картоплею, квасолею та іншими бобовими, рисом або полентою.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Печеня з картоплі
    Печеня з картоплі
    Печеня - популярна страва з м'яса і картоплі з додаванням інших овочів і спецій. Його готують в казані або товстостінній сковороді. У нашій статті ми
    Печеня з баранини
    Печеня з баранини
    Баранина - смачне дієтичне м'ясо, яке їдять у багатьох країнах світу. З неї можна зробити багато цікавих страв. І сьогодні мова піде про жаркому з
    Курка в червоному вині
    Курка в червоному вині
    Курка у вині - вельми аристократичне блюдо, яке підійде і до святкового столу, і зробить звичайна вечеря святом. На приготування цієї страви вам
    Баранина, запечена у фользі
    Баранина, запечена у фользі
    Баранину вважають дієтичним м'ясом, особливо якщо це м'ясо молодої тварини. З неї можна зробити цікаві та різноманітні страви до будь-якого застілля.
    Теляча вирізка в духовці
    Теляча вирізка в духовці
    Теляча вирізка - делікатесний і корисний продукт, з якого можна приготувати безліч цікавих страв. А сьогодні ми розповімо, як її смачно і оригінально
    Чашушулі з баранини
    Чашушулі з баранини
    Чашушулі - традиційне блюдо грузинської кухні, яку зазвичай готують із свинини або яловичини. Але, а ми трохи відійдемо від традицій, і зробимо це