» » З чого роблять соєвий соус?

З чого роблять соєвий соус?

З чого роблять соєвий соус?
Соєвий соус вже давно перестав бути екзотичною добавкою на наших столах. Його додають у страви з м'яса, овочів і риби, готують на його основі інші соуси і подають з улюбленими всіма суші і спрінг-ролами.

З чого роблять соєвий соус - склад


На батьківщині соєвого соусу – в Японії – для приготування використовують соєві боби, пшеницю і спеціальний грибок Кодзі, який грає роль закваски і дозволяє отримати саме той знайомий всім нам смак. Після того, як соус перебродить, його проціджують, кип'ятять і розливають по пляшках. Здавалося б, все просто, але на ділі дістати необхідний для бродіння грибок – важке завдання, так само, як і знайти оригінальну рецептуру. Саме тому, зачіпаючи тему того, як зробити густий соєвий соус, ми зупинимося на адаптованої до наших реалій технології.

Як зробити соєвий соус самому?


Домашній соєвий соус виходить помітно гущі того, що можна знайти на прилавках, але його смак менш насичений за рахунок відсутності того самого бродильного грибка Кодзі.
Інгредієнти:

  • соєві боби – 160 г;

  • бульйон – 55 мл;

  • борошно – 10 г;

  • вершкове масло – 40 р.


  • Приготування

  • Попередньо соєві боби вимочують, а після розбухання відварюють до м'якості і пюрируют будь-яким зручним способом.

  • Отримане пюре далі розводимо курячим бульйоном додаємо борошно і вершкове масло.

  • Після закипання домашній соус уварюють протягом 3-5 хвилин.

  • Після охолодження соус подають до рибних і м'ясних страв, використовують в якості заправок для салатів і супів.


  • Як зробити густий соєвий соус?


    Незважаючи на те, що домашній соєвий соус і без того виходить густіше магазинного, загущатися його до консистенції кетчупу, без добавок, все одно не вийде. Густий соєвий соус – це класичний соус теріякі, який зазвичай подають до локшині і використовують в рецептах м'яса, глазируя його.
    Інгредієнти:

  • соєвий соус – 55 мл;

  • тепла вода – 230 мл;

  • холодна вода – 55 мл;

  • мелений імбир, часник сушений – по 1/4 ч. ложки;

  • цукор тростинний – 5 ст. ложок;

  • мед – 25 мл;

  • крохмаль – 2 ст. ложки.


  • Приготування

  • Розведіть крохмаль в крижаній воді.

  • Інші компоненти зі списку змішайте в сотейнику і дочекайтеся початку закипання.

  • Зменшіть жар, влийте крохмальний розчин і залиште соус загуснути.
    Додав: admin | 18-11-2016, 17:44
    Переглядів: 131