Чай з лимоном
Чай з лимоном - смачний і корисний напій, якщо його правильно приготувати. Він сприяє поліпшенню роботи всіх систем організму людини. Існують думки про те, що придумали цей дивний напій в Росії. Його подавали станційні доглядачі втомлений з дороги мандрівникам. І справді, гарячий чорний чай з лимоном - чудовий напій, що бадьорить і освіжає.
Цей напій в будь-якому вигляді не тільки втамовує спрагу, але і, в деякій мірі, сприяє позбавленню від стану заколисування, а тому і досить гарний як холод, так і в спеку.
У деяких країнах прийнято пити холодний чай з лимоном.
Торгові мережі пропонують вже готові сухі суміші для заварювання під назвою «чай з лимоном (в тому числі, і в пакетиках) і готові холодні напої «ice tea», якість яких досить сумнівно - найчастіше в чай додано ароматизатор, у кращому випадку, це природний екстракт.
Розповімо, як правильно зробити чай з лимоном.
Тим, кому не все одно, що пити, краще заварити чай класичним способом і додати в чашку часточку лимона або трохи соку лимона. Можна злегка розім'яти часточку лимона ложечкою. Звісно, буде краще, якщо чай у вашій чашці трохи охолоне, тоді в соках лимона, переходять у чай, збережеться максимум вітаміну С, який руйнується при високих температурах. Крім того, занадто гарячий чай некорисний для слизової ротової порожнини і смакових рецепторів язика.
Ще краще, якщо ви можете обійтися без цукру. Принаймні, не додавайте занадто багато - цукор в надмірній кількості (більше 1 чайної ложки на 150-170 мл занадто псує смак чаю). Краще вже приготувати чай з медом і лимоном.
Для цього в чашку з трохи остившім чаєм додайте 1-2 чайних ложки меду (мед теж не любить високих температур), бажано з не надто вираженим смаком. Такий напій допомагає при застуді і заспокоює перед сном, особливо, якщо чай не дуже міцний.
Цей чай виразно смачніше без цукру і без меду. У цьому варіанті краще додати при заварюванні пелюстки жасмину (добре в сиру холодну погоду) або листя білої хризантеми (вони надають особливо вишуканий смак).
Для заспокоєння (в тому числі, і шлунка) можна приготувати чай з лимоном і м'ятою. Для цього при наливанні гарячого чаю в чашку або піалу досить додати один невеликий листочок м'яти, а коли трохи подстинет, можна додати часточку лимона.
Слід зауважити, що при відсутності лимона його чудово замінює лимонна м'ята (меліса) або лимонник - як листя, так і ягоди (можна купити в аптеці). Лимонник володіє сильним тонізуючим ефектом, так що його зазвичай додають зовсім небагато і з обережністю. Особливо уважним з лимонником слід бути тим, хто має проблеми з підвищеним артеріальним тиском.
В особливо холодні дні можна приготувати імбирний чай з лимоном - такий напій чудово зігріває (і сприяє «спалювання» жиру). Для цього краще заварювати чай в невеликому термосі відразу зі свіжим коренем імбиру, нарізаною тонкою соломкою або маленькими шматочками. Треба, щоб чай настоявся протягом хоча б хвилин 40. Лимон знову-таки додаємо в чашку, коли трохи подстинет.
Якщо хочете зосередитися, можна додати в чай з лимоном трохи кориці - вона сприяє зосередженню, посилення уваги і загостренню зору.
Нагадуємо універсальне правило заварювання чаю. Не важливо, який ви заварюєте чай, в чайнику або окремо в чашці розрахунок приблизно такий: 1 чайна ложка з гіркою» свіжого сухого чаю на 1 чашку місткістю близько 150-170 мл Вода повинна бути тільки закипілою.
Посуд перед заварюванням обполіскуємо окропом (а не моєму зсередини губкою і миючим засобом, як роблять деякі). Рекомендовані температури для заварювання конкретних сортів різні. Зазвичай способи заварювання вказані на упаковці. Після того як перша заварка використана, можна (якщо пройшло не більше 1 години) залити вдруге, в цьому випадку - меншою кількістю води (1/2 або 2/3 частини).
Цей напій в будь-якому вигляді не тільки втамовує спрагу, але і, в деякій мірі, сприяє позбавленню від стану заколисування, а тому і досить гарний як холод, так і в спеку.
У деяких країнах прийнято пити холодний чай з лимоном.
Торгові мережі пропонують вже готові сухі суміші для заварювання під назвою «чай з лимоном (в тому числі, і в пакетиках) і готові холодні напої «ice tea», якість яких досить сумнівно - найчастіше в чай додано ароматизатор, у кращому випадку, це природний екстракт.
Розповімо, як правильно зробити чай з лимоном.
Тим, кому не все одно, що пити, краще заварити чай класичним способом і додати в чашку часточку лимона або трохи соку лимона. Можна злегка розім'яти часточку лимона ложечкою. Звісно, буде краще, якщо чай у вашій чашці трохи охолоне, тоді в соках лимона, переходять у чай, збережеться максимум вітаміну С, який руйнується при високих температурах. Крім того, занадто гарячий чай некорисний для слизової ротової порожнини і смакових рецепторів язика.
Ще краще, якщо ви можете обійтися без цукру. Принаймні, не додавайте занадто багато - цукор в надмірній кількості (більше 1 чайної ложки на 150-170 мл занадто псує смак чаю). Краще вже приготувати чай з медом і лимоном.
Чай з медом і лимоном
Для цього в чашку з трохи остившім чаєм додайте 1-2 чайних ложки меду (мед теж не любить високих температур), бажано з не надто вираженим смаком. Такий напій допомагає при застуді і заспокоює перед сном, особливо, якщо чай не дуже міцний.
Зелений чай з лимоном
Цей чай виразно смачніше без цукру і без меду. У цьому варіанті краще додати при заварюванні пелюстки жасмину (добре в сиру холодну погоду) або листя білої хризантеми (вони надають особливо вишуканий смак).
Чай з лимоном і м'ятою
Для заспокоєння (в тому числі, і шлунка) можна приготувати чай з лимоном і м'ятою. Для цього при наливанні гарячого чаю в чашку або піалу досить додати один невеликий листочок м'яти, а коли трохи подстинет, можна додати часточку лимона.
Слід зауважити, що при відсутності лимона його чудово замінює лимонна м'ята (меліса) або лимонник - як листя, так і ягоди (можна купити в аптеці). Лимонник володіє сильним тонізуючим ефектом, так що його зазвичай додають зовсім небагато і з обережністю. Особливо уважним з лимонником слід бути тим, хто має проблеми з підвищеним артеріальним тиском.
Імбирний чай з лимоном
В особливо холодні дні можна приготувати імбирний чай з лимоном - такий напій чудово зігріває (і сприяє «спалювання» жиру). Для цього краще заварювати чай в невеликому термосі відразу зі свіжим коренем імбиру, нарізаною тонкою соломкою або маленькими шматочками. Треба, щоб чай настоявся протягом хоча б хвилин 40. Лимон знову-таки додаємо в чашку, коли трохи подстинет.
Якщо хочете зосередитися, можна додати в чай з лимоном трохи кориці - вона сприяє зосередженню, посилення уваги і загостренню зору.
Нагадуємо універсальне правило заварювання чаю. Не важливо, який ви заварюєте чай, в чайнику або окремо в чашці розрахунок приблизно такий: 1 чайна ложка з гіркою» свіжого сухого чаю на 1 чашку місткістю близько 150-170 мл Вода повинна бути тільки закипілою.
Посуд перед заварюванням обполіскуємо окропом (а не моєму зсередини губкою і миючим засобом, як роблять деякі). Рекомендовані температури для заварювання конкретних сортів різні. Зазвичай способи заварювання вказані на упаковці. Після того як перша заварка використана, можна (якщо пройшло не більше 1 години) залити вдруге, в цьому випадку - меншою кількістю води (1/2 або 2/3 частини).
Рекомендуємо добрі рецепти
Імбирний лимонад - рецепт
Імбирний лимонад - чудовий освіжаючий напій, який легко приготувати в домашніх умовах. Хочете здивувати свою сім'ю новим освіжаючим напоєм? Значить
Холодний чай - рецепт
Якщо лимонадом і безалкогольними мохіто у спекотну літню пору вас вже не здивувати - спробуйте приготувати натуральний холодний чай. Легкий і
Чай з медом
Теплий чай з медом - це не тільки чудовий засіб від застуди, але і відмінний зігріваючий напій у прийдешні холоду. Рецепти медового чаю читайте в цій
Корисний чай з медом
Чай з медом - смачний тонізуючий напій, якій наповнить вас енергією на весь день. У нашій статті ми розглянемо декілька цікавих рецептів приготування
Імбирний чай з лимоном
Імбирний чай - корисний і смачний напій, який використовують для профілактики простудних захворювань, а також у боротьбі із зайвою вагою. І сьогодні
Кава з лимоном
Кава - це напій, який любить багато хто з нас. І щоб урізноманітнити його смак, у нього додають різноманітні інгредієнти. І сьогодні ми з вами