Пряна святкова мамалига - неймовірно смачно

Деякі називають мамалигу кашею, що в корені неправильно, бо мамалига позиціонується як хліб (кашу типу поленти готують з кукурудзяної крупи грубого помелу). Про мамалиги: «хліб варену, ніж прядений» (народна приказка) - нарізають мамалигу натягнутою ниткою.
Готують цю страву в казані (краще з круглим дном) з допомогою спеціальної дерев'яної палиці-мішалки (або товкачика).
Заварна пряна святкова мамалига
Інгредієнти:
Приготування
Готувати мамалигу можна різними способами. Найчастіше борошно засипають у киплячу воду з наступним вимішуванням в процесі варіння. Більш цікавий спосіб знають небагато: спочатку борошно злегка прожарюють, з подальшим додаванням масла при безперервному помішуванні. Потім заварюють крутим окропом і варять, вимішуючи, кілька разів підливаючи окріп.
Мамалига - страва майже містичне (традиційне приготування сягає до ритуальних дій, пов'язаних з солярними міфами), тому налаштуйтеся на позитивний лад. По-хорошому потрібно 2 людини - (в ідеалі, дружини, так як мамалига - страва сімейне): один з них буде тримати казан під час вимішування.
Засипаємо в казан кукурудзяну муку і прожарюємо його протягом хвилин 3-х, безперервно помішуючи дерев'яною лопаткою. На сусідню конфорку ставимо чайник з водою. Коли борошно прокалилась і підсушився, додаємо в казан сухі мелені спеції, сіль і ретельно перемішуємо. Підливаємо потроху олію, продовжуючи перемішувати. Повинна вийти суміш, по консистенції нагадує мокрий пісок. Протягом 5-8 хвилин прогріваємо все на середньо-сильному вогні, продовжуючи перемішувати. Тут вода в чайнику зазвичай і закипає.
Тепер самий відповідальний момент. Один з присутніх на кухні міцно тримає обома руками казан (звичайно ж, використовуємо рукавиці або прихватки), а другий учасник процесу - заливає окріп з чайника і одночасно іншою рукою енергійно перемішує підготовлену пряну олійно-борошняну суміш мішалкою. Промешиваем кілька разів дуже ретельно від країв до центру і ставимо казан на вогонь. Варимо, кілька разів подбавляя окріп невеликими порціями і промешівая, протягом 15-20 хвилин. Спочатку обсяг збільшується, потім починає трохи зменшуватися.
Другий відповідальний момент. Ухопивши і тримаючи обома руками казан, трясемо і крутимо його в різні боки так, щоб ком мамалиги почав злегка відставати від стінок, після чого швидко і різко перевертаємо на приготовлену чисту суху дерев'яну дошку. Не відпускаючи краю, обережно струшуючи, знімаємо казан. Ось вона, справжня мамалига - символ Сонця. Якщо на тілі мамалиги в процесі відокремлення від стінок казана утворилися нерівності, загладжує їх і накриваємо мамалигу чистим рушником -

Мамалигу подаємо до столу зі шкварками, сметаною, бринзою або сиром. Також до мамалиги подають костицу (свиняча відбивна на кісточці), копчену грудинку або бекон, страви з тушкованої птиці, мариновану або смажену рибу, гриби, різні салати зі свіжих овочів та/або страви з тушкованих овочів (гівеч, лечо та ін). Ще подаємо окремо гострий часниковий соус муждей, зелень і, звичайно ж, незрівнянне молдавське вино, плодову ракію або виноградне бренді.
Рекомендуємо добрі рецепти

Казан-кебаб
Любите смачно поїсти? А як щодо того, щоб приготувати незвичайне блюдо - казан-кебаб? Це страва має приголомшливий аромат, воно соковите, ніжне, а

Мамалига в мультиварці
Мамалига - дуже смачне блюдо, яке полюбилося багатьом. Якщо ви не пробували її готувати з-за складності процесу або ж у вас немає підходящої посуду,

Манник на сковороді
Манник - це смачний пиріг на основі манної крупи замість борошна. Зазвичай його готують у спеціальній формі в духовці. Але якщо у вас з якоїсь

Молдавські плацинди - рецепт
Плацинди - це дуже смачне молдавське блюдо. Готують їх з різною начинкою: картоплею, м'ясом, сиром, сиром. Про останніх двох варіантах ми розповімо у

Мамалига - рецепт
Мамалига - це національна страва молдавської кухні. Так, як молдавани приготувати це блюдо не зможе, напевно, ніхто. Хоча, якщо у вас буде правильний

Смачний густий суп - молдавська чорба з квасолею
Чорба - це густий гарячий суп, який популярний у сербів, болгар, румунів, турків, молдаван. Варіацій його приготування досить багато, в залежності