Мамалига (mamaliga) - специфічне традиційна страва з кукурудзяного борошна в молдавської, румунської і західноукраїнської кулінарних традиціях. Подібні страви з кукурудзяного борошна, поширені на Кавказі, готуються дещо інакше. До відкриття Америки і масового розповсюдження кукурудзи мамалигу готували з проса.
Деякі називають мамалигу кашею, що в корені неправильно, бо мамалига позиціонується як хліб (кашу типу поленти готують з кукурудзяної крупи грубого помелу). Про мамалиги: «хліб варену, ніж прядений» (народна приказка) - нарізають мамалигу натягнутою ниткою.
Готують цю страву в казані (краще з круглим дном) з допомогою спеціальної дерев'яної палиці-мішалки (або товкачика).
Заварна пряна святкова мамалига
Інгредієнти: борошно кукурудзяне - близько 600 г (трохи більше половини пачки); вода кипячена - близько 2 літрів; сіль - 1-2 щіпки; олія соняшникова нерафінована (можна виморожена в такому продукті збережений запах) - 70 мл; спеції сухі мелені по вашому смаку (чим ширше спектр, тим цікавіше буде смак), можете використовувати різні готові суміші спецій і навіть суху суміш каррі. Приготування Готувати мамалигу можна різними способами. Найчастіше борошно засипають у киплячу воду з наступним вимішуванням в процесі варіння. Більш цікавий спосіб знають небагато: спочатку борошно злегка прожарюють, з подальшим додаванням масла при безперервному помішуванні. Потім заварюють крутим окропом і варять, вимішуючи, кілька разів підливаючи окріп.
Мамалига - страва майже містичне (традиційне приготування сягає до ритуальних дій, пов'язаних з солярними міфами), тому налаштуйтеся на позитивний лад. По-хорошому потрібно 2 людини - (в ідеалі, дружини, так як мамалига - страва сімейне): один з них буде тримати казан під час вимішування.
Засипаємо в казан кукурудзяну муку і прожарюємо його протягом хвилин 3-х, безперервно помішуючи дерев'яною лопаткою. На сусідню конфорку ставимо чайник з водою. Коли борошно прокалилась і підсушився, додаємо в казан сухі мелені спеції, сіль і ретельно перемішуємо. Підливаємо потроху олію, продовжуючи перемішувати. Повинна вийти суміш, по консистенції нагадує мокрий пісок. Протягом 5-8 хвилин прогріваємо все на середньо-сильному вогні, продовжуючи перемішувати. Тут вода в чайнику зазвичай і закипає.
Тепер самий відповідальний момент. Один з присутніх на кухні міцно тримає обома руками казан (звичайно ж, використовуємо рукавиці або прихватки), а другий учасник процесу - заливає окріп з чайника і одночасно іншою рукою енергійно перемішує підготовлену пряну олійно-борошняну суміш мішалкою. Промешиваем кілька разів дуже ретельно від країв до центру і ставимо казан на вогонь. Варимо, кілька разів подбавляя окріп невеликими порціями і промешівая, протягом 15-20 хвилин. Спочатку обсяг збільшується, потім починає трохи зменшуватися.
Другий відповідальний момент. Ухопивши і тримаючи обома руками казан, трясемо і крутимо його в різні боки так, щоб ком мамалиги почав злегка відставати від стінок, після чого швидко і різко перевертаємо на приготовлену чисту суху дерев'яну дошку. Не відпускаючи краю, обережно струшуючи, знімаємо казан. Ось вона, справжня мамалига - символ Сонця. Якщо на тілі мамалиги в процесі відокремлення від стінок казана утворилися нерівності, загладжує їх і накриваємо мамалигу чистим рушником -
нехай постоїть хвилин 10-15. Розрізаємо мамалигу на скибки натягнутою міцною білою бавовняною ниткою.
Мамалигу подаємо до столу зі шкварками, сметаною, бринзою або сиром. Також до мамалиги подають костицу (свиняча відбивна на кісточці), копчену грудинку або бекон, страви з тушкованої птиці, мариновану або смажену рибу, гриби, різні салати зі свіжих овочів та/або страви з тушкованих овочів (гівеч, лечо та ін). Ще подаємо окремо гострий часниковий соус муждей, зелень і, звичайно ж, незрівнянне молдавське вино, плодову ракію або виноградне бренді.