Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Холодець і холодець - в чому різниця?

Холодець і холодець - в чому різниця?

15-02-2016, 14:50
591
Холодець і холодець - в чому різниця?
Поки середньостатистичний їдець буде запевняти вас у тому, що холодець і холодець – страви однакові, просто разжившиеся в народі двома різними назвами, досвідчений гурман пояснить, що різниця між технологіями приготування разюча. У чому різниця між холодцем і холодцем ми розберемося разом далі.

Холодець, холодець і заливне - в чому різниця?


Холодець
Холодець можна назвати холодною закускою. Як правило, він подається перед основним блюдом, обов'язково в компанії гострих соусів. Таке блюдо являє собою желеподібну масу, що складається з м'яса практично на 80%, решта – це застиглий кістковий бульйон, зберігає свою форму за рахунок колагену вивареного з кісток і хрящів.
Більшу частину холодцю становлять напівфабрикати. Ними можуть бути свинячі ляшки, копита і вуха, шматочки яловичини на кістці і тушки жирної домашньої птиці, зазвичай, курки. Першими в киплячу воду відправляються вуха і копита, які і є головною сполучною для бульйону під час застигання. Через годину в каструлю відправляють яловичину на кістці і птицю. Виварювати колаген і готувати м'ясо слід близько 6 годин, при цьому за годину до готовності в бульйон, для ароматності, кладуть різні коріння, листя, прянощі і трави (лавр, моркву, перець та інше). Під час варіння треба стежити за тим, щоб бульйон не кипів активно, інакше холодець вийде каламутним.
Після приготування, м'ясо відокремлюють від кісток, а бульйон пропускають через сито і заливають їм всі поверх. Ніякого желатину в холодець, ні в холодець додавати не прийнято. На цьому ж етапі закладаються декоративні елементи, найчастіше красиво нарізану моркву і зелень.
Готовий холодець потім відправляють застигнути в прохолодному місці.
Холодець
Розібравшись з холодцем, переходимо до холодцю. Варять холодець за схожою технологією, але в основу не додають свинину і птицю, а використовують одну лише яловичину. У хід також пускають самі костисті частини туші: голову, хвіст, гомілки, які попередньо замочують у соляному розчині. Всі підготовлені м'ясні продукти перекладають у каструлю і заливають водою так, щоб покрити. Після закипання рідини пінку з поверхні видаляють, а жар зменшують до середнього. Холодець варять довше холодцю, аж до 8 годин, бо він виходить темніше. Після приготування м'ясо знімають з кісток і подрібнюють, а бульйон освітлюють. Найбільш ефективним вважається освітлення за допомогою яєчного білка. Білок від пари яєць збивається в піну і виливається в бульйон. Рідину доводять до кипіння при постійному помішуванні, потім бульйон остигає 10 хвилин і процедуру повторюють двічі. Після того, як ви видалили сміття з поверхні шумівкою, процідіть бульйон через кілька шарів марлі, щоб домогтися максимального ефекту.
Далі залийте готовим бульйоном м'ясо і залиште застигати. Консистенція готової закуски буде помітно м'якше.
Холодець і холодець - в чому різниця?

Заливне
Розібравшись з відмінностями холодцю від холодцю, переходимо до заливного. Тут різниця стає помітно більш очевидною. Раніше ми згадували, що ні холодець, ні холодець, не варяться з додаванням желатину, холодець же, навпаки, загущується якраз завдяки додаванню желатину. Саме тому холодець має не такий виражений смак і трохи більш стабільну і щільну текстуру. Для того, щоб надати заливного насиченості, можна заливати желатинові листи готовим гарячим бульйоном з овочів або на основі жирної курки з додаванням коріння і трав. Готовий желатиновий розчин потім виливають поверх курятини або яловичини або глазурують їм шматочки риби. Ще в холодець можуть покласти нарізані яйця, овочі та зелень.




Рекомендуємо добрі рецепти
Як варити холодець?
Як варити холодець?
Холодець - страва, що приготувати просто, проте сам процес зовсім не швидкий. Традиційно його варять на основі лише яловичини, але ми пропонуємо
Холодець зі свинячої рульки
Холодець зі свинячої рульки
Холодець не втрачає своєї актуальності вже дуже багато років. І не даремно! Така закуска завжди виграє на святковому столі. У нашій статті ми
Як приготувати холодець з курки?
Як приготувати холодець з курки?
Заливне з курки - відмінна закуска до святкового столу. Хочете здивувати гостей настільки смачним і ніжним стравою? Тоді читайте ці рецепти заливного
Холодець з індички - рецепт
Холодець з індички - рецепт
Для тих, хто віддає перевагу м'ясним холодцам страви з птиці, ми підготували кілька рецептів холодців з індички, які можна приготувати класичним
Рецепт холодцю зі свинини
Рецепт холодцю зі свинини
Холодець - дуже популярний у нашій країні блюдо. Для того щоб його приготувати, потрібно відповідне м'ясо, багато часу на приготування і рецепти.
Холодець в скороварці - рецепт
Холодець в скороварці - рецепт
Холодець - одне з найулюбленіших страв на нашому столі. Правда, найчастіше його приготування займає багато часу, так як варити м'ясо доводиться в