Листкове дріжджове тісто - рецепт
Пропонуємо кілька рецептів приготування листкового дріжджового тіста в домашніх умовах, скориставшись якими ви зможете зробити відмінну основу для смачної листкової випічки.
Інгредієнти:
борошно пшеничне – 480 г;
вершкове масло – 220 г;
сухі дріжджі – 10 г;
молоко – 125 мл;
вода – 85 мл;
цукровий пісок – 25 г;
одне велике куряче яйце;
сіль – 10 р.
Приготування
Водичку прогріваємо до приємної теплоти, розпускаємо в ній дріжджі і розчиняємо одну чайну ложечку цукрового піску. Через двадцять хвилин, після утворення на дріжджовий суміші пишної піни, додаємо в неї тепленьке молоко, яйце кімнатної температури і гарненько перемішуємо до однорідності.
На стіл просіваємо борошно, додаємо до неї сіль та цукровий пісок і перемішуємо. Потім натираємо на тертці в борошняну суміш охолоджене вершкове масло і починаємо розминати його з борошном руками. В результаті повинні отримати дрібну крихту, в якій робимо поглиблення і, вливаючи потроху дріжджову суміш, замішуємо тісто. Його текстура повинна бути м'якою і гладкою. Поміщаємо борошняний ком в поліетиленовий пакет і розташовуємо в холодильнику на нижній полиці на півтора-два години.
Після цього тісто можна використовувати за призначенням, формуючи з нього бажані вироби.
Це, звичайно ж, не класичне листкове тісто, хоча певна шаруватість в ньому присутній, але зате дійсно простий і швидкий варіант. А ось автентичний класичний рецепт листкового дріжджового тіста пропонуємо нижче.
Інгредієнти:
очищена вода або молоко – 250 мл;
борошно пшеничне – 320 г;
цукровий пісок – 25 г;
сіль – 5 р;
масло рослинне – 50 мл;
пресовані дріжджі – 20 г;
масло вершкове – 275 г;
одне куряче яйце.
Приготування
Прогріваємо воду або молоко до температури 37-38 градусів і розпускаємо в ньому дріжджі. Додаємо цукровий пісок, сіль, перемішуємо до розчинення всіх кристалів і додаємо окремо трохи збите яйце. Розмішуємо все хорошенечко, всипаємо тепер просіяне пшеничне борошно і замішуємо м'яке, не липке тісто, додавши в кінці замісу рослинне масло. Поміщаємо борошняний ком в миску, прикриваємо чистим тканинним відрізу або рушником і залишаємо в тепленькому місці на три години, а потім прибираємо на тридцять хвилин у холодильник.
Після цього розкачуємо дріжджове тісто до отримання прямокутного пласта товщиною півтора сантиметра, поміщаємо по центру половину від всієї кількості вершкового масла і прикриваємо однією половиною тіста. Зверху кладемо залишився маслечко і прикриваємо другим краєм тесту.
Тепер починаємо катати листкове тісто. Для цього притрушиваем складений втричі пласт з маслом борошном, прокатуємо качалкою до товщини приблизно два з половиною сантиметри. Після цього складаємо його вчетверо і знову розгортаємо. Робимо аналогічно ще два-три рази. Після кожного розкачування охолоджуємо згорток у холодильнику протягом тридцяти хвилин.
Інгредієнти:
вода очищена – 275 мл;
борошно пшеничне – 490 г;
молоко сухе – 90 г;
цукровий пісок – 60 г;
сіль – 15 г;
сухі дріжджі – 2 ч. ложки;
масло вершкове для замісу – 60 г;
масло вершкове для розкачування – 160 г;
Приготування
Всі компоненти зі списку інгредієнтів поміщаємо в хлібопічку і замішуємо тісто на режимі «Французький хліб» або «Тісто». Після цього поміщаємо його в миску і ставимо в холодильник на тридцять-сорок хвилин. Далі приступаємо до процесу розкочування тесту, який ми докладно описували в попередньому рецепті, по завершенні якого можемо використовувати тісто за призначенням.
Листкове дріжджове тісто - найпростіший рецепт швидкого приготування
Інгредієнти:
Приготування
Водичку прогріваємо до приємної теплоти, розпускаємо в ній дріжджі і розчиняємо одну чайну ложечку цукрового піску. Через двадцять хвилин, після утворення на дріжджовий суміші пишної піни, додаємо в неї тепленьке молоко, яйце кімнатної температури і гарненько перемішуємо до однорідності.
На стіл просіваємо борошно, додаємо до неї сіль та цукровий пісок і перемішуємо. Потім натираємо на тертці в борошняну суміш охолоджене вершкове масло і починаємо розминати його з борошном руками. В результаті повинні отримати дрібну крихту, в якій робимо поглиблення і, вливаючи потроху дріжджову суміш, замішуємо тісто. Його текстура повинна бути м'якою і гладкою. Поміщаємо борошняний ком в поліетиленовий пакет і розташовуємо в холодильнику на нижній полиці на півтора-два години.
Після цього тісто можна використовувати за призначенням, формуючи з нього бажані вироби.
Це, звичайно ж, не класичне листкове тісто, хоча певна шаруватість в ньому присутній, але зате дійсно простий і швидкий варіант. А ось автентичний класичний рецепт листкового дріжджового тіста пропонуємо нижче.
Рецепт класичного листкового дріжджового тіста в домашніх умовах
Інгредієнти:
Приготування
Прогріваємо воду або молоко до температури 37-38 градусів і розпускаємо в ньому дріжджі. Додаємо цукровий пісок, сіль, перемішуємо до розчинення всіх кристалів і додаємо окремо трохи збите яйце. Розмішуємо все хорошенечко, всипаємо тепер просіяне пшеничне борошно і замішуємо м'яке, не липке тісто, додавши в кінці замісу рослинне масло. Поміщаємо борошняний ком в миску, прикриваємо чистим тканинним відрізу або рушником і залишаємо в тепленькому місці на три години, а потім прибираємо на тридцять хвилин у холодильник.
Після цього розкачуємо дріжджове тісто до отримання прямокутного пласта товщиною півтора сантиметра, поміщаємо по центру половину від всієї кількості вершкового масла і прикриваємо однією половиною тіста. Зверху кладемо залишився маслечко і прикриваємо другим краєм тесту.
Тепер починаємо катати листкове тісто. Для цього притрушиваем складений втричі пласт з маслом борошном, прокатуємо качалкою до товщини приблизно два з половиною сантиметри. Після цього складаємо його вчетверо і знову розгортаємо. Робимо аналогічно ще два-три рази. Після кожного розкачування охолоджуємо згорток у холодильнику протягом тридцяти хвилин.
Листкове дріжджове тісто - рецепт в хлібопічці
Інгредієнти:
Приготування
Всі компоненти зі списку інгредієнтів поміщаємо в хлібопічку і замішуємо тісто на режимі «Французький хліб» або «Тісто». Після цього поміщаємо його в миску і ставимо в холодильник на тридцять-сорок хвилин. Далі приступаємо до процесу розкочування тесту, який ми докладно описували в попередньому рецепті, по завершенні якого можемо використовувати тісто за призначенням.
Рекомендуємо добрі рецепти
Рецепт булочок з цукром в духовці
Домашню випічку всі люблять, тому багато господині намагаються частіше радувати рідних такими чудовими ласощами. Пропонуємо два рецепти чудових і
Булочки з дріжджового тіста в духовці
Іноді так хочеться побалувати рідних ароматною домашньою випічкою. Не потрібно відмовляти собі в цьому задоволенні! До того ж, скориставшись
Тісто на сметані для пиріжків
Приготування пиріжків - справа досить клопітка. Однак, знаючи деякі хитрощі, процес може займати менше часу. Одним з найбільш вдалих рецептів, є
Пиріжки з малиною з дріжджового тіста
Пишна дріжджова випічка доведеться по душі багатьом дорослим і, звичайно, дітворі. Особливо якщо начинка буде з улюблених ягід. Пропонуємо рецепти
Листкове тісто швидкого приготування - рецепт
Листкове тісто добре тим, що з нього можна зробити все що завгодно - починаючи від м'ясних пиріжків і закінчуючи пирогами з солодкою начинкою. І,
Дріжджове тісто для біляшів
Біляші - це смачні смажені пиріжки з м'ясом. У нашій статті ми розберемо кілька універсальних варіантів створення дріжджового тіста для них.