Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Види сирів

23-09-2016, 10:04
1 546
Види сирів
Існують сотні видів різноманітних сирів, які можна класифікувати за різними категоріями. У кожної з різновидів окрема технологія приготування і застосування в кулінарії, розібратися в яких часом буває непросто. З цією метою ми вирішили створити невеликий список базових різновидів сирів, які неодмінно слід знати кожному шанувальнику цього молочного продукту.

Сири з пліснявою - види


Всі види благородних сирів з цвіллю можна умовно розділити на дві категорії.
Сири першої категорії готуються з овечого молока і навмисно заражаються блакитною пліснявою Penicillium roquefort, а тому і називаються Рокфор. Під час витримування, яке триває не менше 5 місяців, цвіль розподіляється в товщі продукту, утворюючи невеликі кишеньки. По завершенні дозрівання сир стає дуже м'яким, легко кришиться і володіє досить різким смаком і ароматом. Рокфор найчастіше їдять самостійно або в компанії меду і горіхів.
href="/sites/default/files/39/2016-07-25_1533/syry_s_plesenyu_vidy_1.jpg" >
Види сирів

Сири другої категорії покриті шаром білої плісняви – Брі і Камамбер. Недосвідченому користувачеві сирів відрізнити Брі від Камамбера буває непросто. Обидва сорти заражаються Penicillium candidum, готуються з коров'ячого молока і дозрівають набагато швидше сортів з блакитною цвіллю – всього три тижні. Такі сири відрізняються легким грибним ароматом, вершкової текстурою і смаком. Їх можна подавати як самостійно, так і в складі сендвічів, вони відмінно запікаються і годяться для обсмажування у фритюрі.
Види сирів

Види м'яких сирів розсолів


М'які молоді сири завжди витримують у розсолі. Існує три основних сорти таких сирів, і про кожного ми коротко розповімо нижче.
Перший, не самий популярний у наших краях м'який сир, - французький Шевре з козячого молока. Насправді, такий сир рідко довго зберігається в розсолі, оскільки при його можливості їдять відразу ж після приготування. Не рідко Шевре присмачують травами, а подають в салатах або самостійно, попередньо обсмаживши.
Види сирів

Друга різновид вже набагато більш відома в широких колах – Фета. Цей грецький сир варять із суміші козячого та овечого молока, а відразу ж після варіння згустки спресовують і залишають в концентрованому соляному розчині. Шматочки Фети можна готувати під грилем, полив оливковою олією, або додавати в холодні закуски.
Види сирів

Італійська Моцарелла, мабуть, найпопулярніший серед основних видів м'яких сирів. Його варять з коров'ячого або буйволового молока дуже незвичайної технології: згустки пресують і розтягують, в результаті пласти сиру укладаються один на одного і спресовуються разом, а готовий продукт залишають в слабосоленом розчині. Відрізняючись своїм вираженим вершковим смаком, Моцарелла хороша в холодних закусках і, зрозуміло, на піці .
Види сирів

Які бувають види твердих сирів?


Твердих сортів сиру набагато більше, ніж всіх м'яких і благородних разом узятих, їх точно вистачить для складання окремого матеріалу, але тут ми зупинимося лише на базових різновидах.
Швейцарський Емменталь варять з коров'ячого молока. Його легко можна відрізнити серед інших за великим отворам в товщі, які утворюють пропіонобактеріі, виділяють вуглекислий газ при поглинанні молочної кислоти. Це солодкуватий сир, який добре плавиться, а тому підходить для будь-яких гарячих страв.
Види сирів

Англійська Чеддер, мабуть, самий суперечливий серед безлічі різних видів твердого сиру, оскільки його рецептура зазнає великих змін на різних виробництвах, а підсумковий смак, твердість і навіть колір визначаються тривалістю витримки, яка повинна становити не менше року. Цей сир універсальний, а тому хороший як в бургері, так і на сирному плато.
Види сирів

Пармезан – ще один популярний італійський сир, який часто підробляють по всьому світу. Справжній Пармезан відрізняється легким карамельно-горіховим смаком, він дуже твердий і легко кришиться. Підходить для пасти , салатів і супів.
Види сирів
Рекомендуємо добрі рецепти
Сир з козячого молока в домашніх умовах
Сир з козячого молока в домашніх умовах
Не обов'язково бути досвідченим домашнім сыроваром для того, щоб знати, наскільки специфічними є сири, приготовані з козячого молока. Далі розповімо,
Чим замінити сир фета?
Чим замінити сир фета?
Сир фета часто фігурує в приготуванні салатів та інших страв. Але не завжди є можливість купити його: то ціна незрівнянно висока, то якість під
Тверді сорти сиру
Тверді сорти сиру
Сортів сиру існує така величезна кількість, що можна просто зламати голову, намагаючись розібратися в них. Однак вміти визначати за назвами
Сирна тарілка
Сирна тарілка
Сирна тарілка стане відмінним додаток до будь-якої домашньої трапези. Така закуска не тільки вкаже на тонкий смак господаря, але і забезпечить вам
Піца 4 сиру - рецепт
Піца 4 сиру - рецепт
Піца, яка складається з чотирьох видів сиру - смачне і оригінальне блюдо, яке сподобається багатьом. Традиційно в її начинку включають наступні види