Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Медові шулики з маком

Медові шулики з маком

17-01-2015, 16:22
2 813
Медові шулики з маком
Хочеться смачного печива, і не знаєте якого саме? Розповімо, як можна готувати шулики з маком, це така проста і невигадлива традиційна українська селянська випічка, що готується зазвичай на Маковей. Медові шулики - випічка дуже смачна, однак, неполезная (оскільки мед при нагріванні набуває нові властивості), тому не готуйте таке печиво занадто часто. Але іноді, звичайно ж, можна, або використовуйте цукор (цукровий сироп).

Рецепт шуликов з маком в духовці


Інгредієнти:

  • борошно пшеничне - 2 склянки;

  • молоко - 4 ст. ложки;

  • яйце куряче - 1-2 шт.;

  • мед квітковий (краще цукровий сироп або патока) - 1 ст. ложка;

  • мак - 1 ст. ложка;

  • горілка (або горілка) - 1 ст. ложка;

  • сода, погашена лимонним соком або натуральним яблучним оцтом - 1 щіпка;

  • натуральне вершкове масло - шматочок для змащування.


  • Для підливи:

  • мак кондитерський (насіння) - 3 ст. ложки;

  • мед квітковий - близько 100 мл;

  • вода кип'ячена (або молоко, вершки) - 50 мл


  • Приготування
    Мак запарим окропом в окремій мисці, потім зіллємо воду і промиємо. Розітремо яйця з медом, додамо частина маку, молоко, дрібку соди і, подсеивая потроху борошно, замісимо тісто. Довго не місимо. Розкотимо тісто в лист (товщиною близько 2-25 см) приблизно за розміром дека. Викладаємо цей корж на змащений вершковим маслом деко (ще краще простелити його промасленим папером пекарської). Взагалі, в традиційному варіанті випікається цілісний корж, а потім його ламають на шматки, але можна зробити естетичніше. Робимо на тісті надрізи на половину глибини так, щоб коли корж спечеться легко ламати його на ромбики-квадратики. Випікаємо в духовій шафі, про готовність повідомляють приємний золотисто-рум'яний колір і запах.
    Тепер треба приготувати підливку - макове молоко. Підготовлений, тобто, пропарений, добре набряклий і промитий мак ретельно розтираємо в ступці, подбавляя потроху воду або молоко (вершки). Також додаємо в підливу мед.
    Медові шулики з маком
    Ламаємо випечений пласт тесту по надрізах і закладаємо шулики у велику і красиву керамічну миску. Заливаємо їх макової підливою і залишаємо набрякнути протягом не більш 20 хвилин.
    В ідеалі, з дієтологічної точки зору для тіста краще використовувати концентрований, цукровий сироп або кукурудзяну патоку, а не мед. А ось в підливку добре додати натурального меду, таким чином, ми досягнемо бажаного ефекту - медового смаку ласощі.
    Щоб відчути традицію, їмо із загальної миски (напевно, ложками). Добре запивати шулики молоком, кисломолочними напоями, легкої медовухою (це напій, типу квасу, а зовсім не самогон) або компотами.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Вареники з маком
    Вареники з маком
    Вареники - одна з найулюбленіших і найпопулярніших страв у нашій країні. Найчастіше готують вареники з картоплею або сиром, але є ще один чудовий
    Печиво з маком
    Печиво з маком
    Якщо ви любите домашню випічку, тоді наші сьогоднішні рецепти для вас. І зараз ми розповімо, як приготувати чудове печиво з маком. Ми впевнені, що
    Рогалики з маком
    Рогалики з маком
    Рогалики - це смачна випічка до чаю або кави. Вони являють собою рулетики з різноманітними начинками. І зараз ми розповімо, як їх смачно і
    Печиво із житнього борошна
    Печиво із житнього борошна
    Якщо не знаєте щоб такого смачненького приготувати до чаю, кави, какао в недільний день, пропонуємо спекти печиво із житнього борошна. Таке корисне
    Сирні «конвертики» - рецепт
    Сирні «конвертики» - рецепт
    Сирні "конвертики" - смачна десертна випічка, яка готується зазвичай з сирного тіста. Її можна подавати до чаю, кави, компотів, фруктовим сокам.
    Печиво з інжиром
    Печиво з інжиром
    Печиво з інжиром - корисне і смачне ласощі до чаю в колі сім'ї. Інжир сприяє гарному травленню і роботі дихальної системи. Давайте детально