Медові шулики з маком
Хочеться смачного печива, і не знаєте якого саме? Розповімо, як можна готувати шулики з маком, це така проста і невигадлива традиційна українська селянська випічка, що готується зазвичай на Маковей. Медові шулики - випічка дуже смачна, однак, неполезная (оскільки мед при нагріванні набуває нові властивості), тому не готуйте таке печиво занадто часто. Але іноді, звичайно ж, можна, або використовуйте цукор (цукровий сироп).
Інгредієнти:
борошно пшеничне - 2 склянки;
молоко - 4 ст. ложки;
яйце куряче - 1-2 шт.;
мед квітковий (краще цукровий сироп або патока) - 1 ст. ложка;
мак - 1 ст. ложка;
горілка (або горілка) - 1 ст. ложка;
сода, погашена лимонним соком або натуральним яблучним оцтом - 1 щіпка;
натуральне вершкове масло - шматочок для змащування.
Для підливи:
мак кондитерський (насіння) - 3 ст. ложки;
мед квітковий - близько 100 мл;
вода кип'ячена (або молоко, вершки) - 50 мл
Приготування
Мак запарим окропом в окремій мисці, потім зіллємо воду і промиємо. Розітремо яйця з медом, додамо частина маку, молоко, дрібку соди і, подсеивая потроху борошно, замісимо тісто. Довго не місимо. Розкотимо тісто в лист (товщиною близько 2-25 см) приблизно за розміром дека. Викладаємо цей корж на змащений вершковим маслом деко (ще краще простелити його промасленим папером пекарської). Взагалі, в традиційному варіанті випікається цілісний корж, а потім його ламають на шматки, але можна зробити естетичніше. Робимо на тісті надрізи на половину глибини так, щоб коли корж спечеться легко ламати його на ромбики-квадратики. Випікаємо в духовій шафі, про готовність повідомляють приємний золотисто-рум'яний колір і запах.
Тепер треба приготувати підливку - макове молоко. Підготовлений, тобто, пропарений, добре набряклий і промитий мак ретельно розтираємо в ступці, подбавляя потроху воду або молоко (вершки). Також додаємо в підливу мед.
Ламаємо випечений пласт тесту по надрізах і закладаємо шулики у велику і красиву керамічну миску. Заливаємо їх макової підливою і залишаємо набрякнути протягом не більш 20 хвилин.
В ідеалі, з дієтологічної точки зору для тіста краще використовувати концентрований, цукровий сироп або кукурудзяну патоку, а не мед. А ось в підливку добре додати натурального меду, таким чином, ми досягнемо бажаного ефекту - медового смаку ласощі.
Щоб відчути традицію, їмо із загальної миски (напевно, ложками). Добре запивати шулики молоком, кисломолочними напоями, легкої медовухою (це напій, типу квасу, а зовсім не самогон) або компотами.
Рецепт шуликов з маком в духовці
Інгредієнти:
Для підливи:
Приготування
Мак запарим окропом в окремій мисці, потім зіллємо воду і промиємо. Розітремо яйця з медом, додамо частина маку, молоко, дрібку соди і, подсеивая потроху борошно, замісимо тісто. Довго не місимо. Розкотимо тісто в лист (товщиною близько 2-25 см) приблизно за розміром дека. Викладаємо цей корж на змащений вершковим маслом деко (ще краще простелити його промасленим папером пекарської). Взагалі, в традиційному варіанті випікається цілісний корж, а потім його ламають на шматки, але можна зробити естетичніше. Робимо на тісті надрізи на половину глибини так, щоб коли корж спечеться легко ламати його на ромбики-квадратики. Випікаємо в духовій шафі, про готовність повідомляють приємний золотисто-рум'яний колір і запах.
Тепер треба приготувати підливку - макове молоко. Підготовлений, тобто, пропарений, добре набряклий і промитий мак ретельно розтираємо в ступці, подбавляя потроху воду або молоко (вершки). Також додаємо в підливу мед.
Ламаємо випечений пласт тесту по надрізах і закладаємо шулики у велику і красиву керамічну миску. Заливаємо їх макової підливою і залишаємо набрякнути протягом не більш 20 хвилин.
В ідеалі, з дієтологічної точки зору для тіста краще використовувати концентрований, цукровий сироп або кукурудзяну патоку, а не мед. А ось в підливку добре додати натурального меду, таким чином, ми досягнемо бажаного ефекту - медового смаку ласощі.
Щоб відчути традицію, їмо із загальної миски (напевно, ложками). Добре запивати шулики молоком, кисломолочними напоями, легкої медовухою (це напій, типу квасу, а зовсім не самогон) або компотами.
Рекомендуємо добрі рецепти
Вареники з маком
Вареники - одна з найулюбленіших і найпопулярніших страв у нашій країні. Найчастіше готують вареники з картоплею або сиром, але є ще один чудовий
Печиво з маком
Якщо ви любите домашню випічку, тоді наші сьогоднішні рецепти для вас. І зараз ми розповімо, як приготувати чудове печиво з маком. Ми впевнені, що
Рогалики з маком
Рогалики - це смачна випічка до чаю або кави. Вони являють собою рулетики з різноманітними начинками. І зараз ми розповімо, як їх смачно і
Печиво із житнього борошна
Якщо не знаєте щоб такого смачненького приготувати до чаю, кави, какао в недільний день, пропонуємо спекти печиво із житнього борошна. Таке корисне
Сирні «конвертики» - рецепт
Сирні "конвертики" - смачна десертна випічка, яка готується зазвичай з сирного тіста. Її можна подавати до чаю, кави, компотів, фруктовим сокам.
Печиво з інжиром
Печиво з інжиром - корисне і смачне ласощі до чаю в колі сім'ї. Інжир сприяє гарному травленню і роботі дихальної системи. Давайте детально