» » Пісний майонез домашнього приготування

Пісний майонез домашнього приготування

Пісний майонез домашнього приготування
Майонез був винайдений в 1758 винахідливим кухарем герцога-кардинала Рішельє під час воєнних дій при обмеженій можливості вибору продуктів. До складу цього відомого холодного соусу входить рослинне масло, яєчні жовтки, оцет і/або лимонний сік, іноді гірчиця, сіль і інші приправи. Рецепт чудо-соусу майонезу дуже швидко став дуже популярним. Традиція підсолоджувати майонез сформувалася пізніше в Голландії, Німеччині та скандинавських країнах. В даний час майонез – один з найбільш популярних готових соусів на пострадянському просторі. Оригінальний класичний рецепт майонезу незручний для промислового виробництва і тривалого зберігання, крім того, в промисловому виробництві в майонез для продовження термінів зберігання та використання, а також для потрібної консистенції крім цукру і крохмалю додають і зовсім шкідливим добавки.
Можна, однак, з успіхом готувати майонез будинку своїми руками, хоч класичний, хоч пісна, розповімо, як зробити це.

Домашній пісний майонез рецепт приготування


Інгредієнти:

  • борошно пшеничне високосортна – 1 ст. ложка;

  • крохмаль – 1 ст. ложка;

  • вода кип'ячена холодна – 100 мл;

  • олія оливкова Extra Virgin або інше рослинне холодного віджиму – 100 мл;

  • сік лимона – 3-4 ст. ложки;

  • гірчиця готова – 1-2 ч. ложка;

  • цукор – 1 ст. ложка;

  • сіль;

  • часник, мелені перець та інші спеції за бажанням в невеликих кількостях.


  • Приготування
    Змішуємо борошно з крохмалем, після чого просіваємо через ситечко в кухлик. Додаємо воду і розмішуємо-ретельно розтираємо. Помішуючи, підігріваємо цю суміш на конфорки плити або на водяній бані до бажаного ступеня загусання. Трохи охолоджуємо і додаємо олію, сік лимона, цукор, сіль і спеції. Можна при бажанні включити в його склад 1-2 ложки білого вина (мускат, вермут, мадера, херес), це поліпшить смак. Збиваємо суміш міксером. Пісний майонез, приготований за домашнім рецептом, готовий до використання, заправляємо їм улюблені салати. Ваші домашні та гості, мабуть, будуть приємно здивовані новими смаками знайомих страв з майонезом.
    На всякий випадок наводимо домашній рецепт приготування зовсім не пісного класичного майонезу . Щоб уникнути зараження сальмонельозом в приготуванні майонезу використовуйте яйця птиці, в якій ви впевнені, чи перепелині яйця (перепелиних сальмонела гарантовано відсутній).
    Інгредієнти:

  • яйце куряче – 2-3 шт. або перепелине – 8-10 шт.;

  • олія оливкова холодного віджиму (або кукурудзяна, гірчична) – 200 мл;

  • сік лимона – 2 ст. ложки;

  • гірчиця готова – 1 чайна ложка;

  • сіль;

  • спеції.


  • Приготування
    До яєчних жовтків додаємо сіль, масло, сік лимона, гірчицю і спеції. Вливаємо олію і збиваємо міксером (хоча можна і вручну вінчиком або виделкою). До складу такого майонезу можна включити продавлений часник, цукор, натуральні молочні вершки (2 ст. ложки).

    Салат з пісним майонезом домашнього приготування – рецепт


    Інгредієнти:

  • буряк – 1 шт.;

  • морква – 1 шт.;

  • картопля – 3 шт.;

  • зелень свіжа;

  • часник або черемша;

  • майонез домашнього приготування.


  • Приготування
    Буряк, картоплю і моркву відварюємо в казані протягом 25 хвилин, охолодити,
    Пісний майонез домашнього приготування
    очищаємо і нарізаємо дрібно (кубиками, соломкою) або подрібнюємо за допомогою чоппера. Рубаємо дрібно зелень і часник. З'єднуємо в салатниці і заправляємо майонезом. Перемішуємо, і салатик з домашнім майонезом готовий.
    Альтернативний варіант (значно поживніше і смачніше).
    Якщо салат планується не пісний, включіть в його склад зварені круто яйця (3 штуки), їх треба дрібно нарізати або порубати ножем. Для заливки приготуйте класичний майонез (див. вище). Можете також додавати в цей салат філе оселедця малосольною, дрібно нарізане, і консервований зелений горошок.
    Додав: admin | 21-06-2015, 14:27
    Переглядів: 420