Варення «П'ятихвилинка» з брусниці – рецепт
Всі рецепти варення«П'ятихвилинка», в тому числі і ті, що готуються з брусниці, ґрунтуються на одному і тому ж принципі приготування: фрукти або ягоди виварюються в цукровому сиропі на протязі 5 хвилин, після чого остуджувати не менше 6 годин та процедура повторюється знову. Кількість таких повторень може змінюватись в залежності від того наскільки щільні плоди ви використовуєте. У випадку з брусницею, варення буде готове через 2-3 прийоми, при цьому ягоди збережуть щільність, смак і користь.
Яблучне варення, зварене з додаванням брусниці, стає не тільки набагато яскравіше, але й ароматнішими.
Інгредієнти:
брусниця – 16 кг;
яблука – 12 кг;
цукор – 28 кг;
бутони гвоздики – 4 шт.;
паличка кориці – 1 шт.
Приготування
Часточки яблук пересипте вимитої брусницею і цукром. Залиште ємність з ягодами і фруктами на пару годин, щоб вони пустили сік, а потім додайте на повільному вогні. Як тільки сік закипить, засічіть п'ять хвилин, а потім зніміть посуд з вогню і залиште на 12 годин. Повторіть процедуру ще раз, додавши прянощі, і після фінального кип'ятіння розкладіть заготовку з добре промитими, стерилізованим банкам.
Варення «П'ятихвилинка» з брусниці з яблуками виходить дуже густим навіть без додавання порошку пектину, оскільки яблука і без того багаті пектином, який виходить при тривалому вываривании.
Інгредієнти:
брусниця – 14 кг;
цукор – 920 р.
Приготування
Вимиті ягоди брусниці викладіть в емальований посуд шарами, пересипаючи ягоди цукром. Залиште брусницю пустити сік на пару годин, а після розмістіть посуд на середньому вогні. Після закипання рідини, варіть ягоди 5 хвилин. Зніміть варення з вогню і залиште на половину доби. Потім доводимо заготовку до кипіння ще раз і розкладаємо ягоди по чистим банкам.
Якщо у вашому розпорядженні є мультиварка, то можна повторити всю процедуру приготування з її участю. Ягоди з цукром тушкують протягом години, а потім залишають на півгодини в режимі «Підігріву». Напитавшуюся сиропом ягоду знову доводять до кипіння і розкладають по стерильним банкам.
Зварити ласощі з брусниці можна навіть поза сезону, використовуючи заморожену ягоду в якості основи. Оскільки після розморожування ягоди стають крихкими і легко вбирають сироп, одного п'ятихвилинного проварювання буде цілком достатньо.
Інгредієнти:
брусниця – 12 кг;
цукор – 640 р.
Приготування
Розморозивши ягоди, помістіть їх в емальований посуд і пересипте цукром. Залиште брусницю приблизно на півгодини, щоб вона встигла дійти до кімнатної температури, пустила сік і не полопалася при варінні. Ставимо варення на вогонь і проварюємо до кипіння. Знімаємо з поверхні піну і тримаємо ласощі на вогні ще 5 хвилин. Готове варення «П'ятихвилинка» з брусниці розливаємо по стерильної тарі і тут же закатуємо.
При бажанні до бази з ягід можна додати прянощі на зразок кориці, гвоздики, анісу, стручка ванілі, або ж смужки цедри цитрусових. Крім іншого, брусницю можна змішувати з іншими ягодами, в тому числі і замороженими: смородиною, чорницею, журавлиною, наприклад.
Яблучне варення «П'ятихвилинка» з брусницею на зиму
Яблучне варення, зварене з додаванням брусниці, стає не тільки набагато яскравіше, але й ароматнішими.
Інгредієнти:
Приготування
Часточки яблук пересипте вимитої брусницею і цукром. Залиште ємність з ягодами і фруктами на пару годин, щоб вони пустили сік, а потім додайте на повільному вогні. Як тільки сік закипить, засічіть п'ять хвилин, а потім зніміть посуд з вогню і залиште на 12 годин. Повторіть процедуру ще раз, додавши прянощі, і після фінального кип'ятіння розкладіть заготовку з добре промитими, стерилізованим банкам.
Варення «П'ятихвилинка» з брусниці з яблуками виходить дуже густим навіть без додавання порошку пектину, оскільки яблука і без того багаті пектином, який виходить при тривалому вываривании.
Варення з брусниці – рецепт «П'ятихвилинка» на зиму
Інгредієнти:
Приготування
Вимиті ягоди брусниці викладіть в емальований посуд шарами, пересипаючи ягоди цукром. Залиште брусницю пустити сік на пару годин, а після розмістіть посуд на середньому вогні. Після закипання рідини, варіть ягоди 5 хвилин. Зніміть варення з вогню і залиште на половину доби. Потім доводимо заготовку до кипіння ще раз і розкладаємо ягоди по чистим банкам.
Якщо у вашому розпорядженні є мультиварка, то можна повторити всю процедуру приготування з її участю. Ягоди з цукром тушкують протягом години, а потім залишають на півгодини в режимі «Підігріву». Напитавшуюся сиропом ягоду знову доводять до кипіння і розкладають по стерильним банкам.
Як варити варення «П'ятихвилинка» із замороженої брусниці?
Зварити ласощі з брусниці можна навіть поза сезону, використовуючи заморожену ягоду в якості основи. Оскільки після розморожування ягоди стають крихкими і легко вбирають сироп, одного п'ятихвилинного проварювання буде цілком достатньо.
Інгредієнти:
Приготування
Розморозивши ягоди, помістіть їх в емальований посуд і пересипте цукром. Залиште брусницю приблизно на півгодини, щоб вона встигла дійти до кімнатної температури, пустила сік і не полопалася при варінні. Ставимо варення на вогонь і проварюємо до кипіння. Знімаємо з поверхні піну і тримаємо ласощі на вогні ще 5 хвилин. Готове варення «П'ятихвилинка» з брусниці розливаємо по стерильної тарі і тут же закатуємо.
При бажанні до бази з ягід можна додати прянощі на зразок кориці, гвоздики, анісу, стручка ванілі, або ж смужки цедри цитрусових. Крім іншого, брусницю можна змішувати з іншими ягодами, в тому числі і замороженими: смородиною, чорницею, журавлиною, наприклад.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як варити варення з брусниці?
Незважаючи на те, що брусниця не особливо популярна в приготуванні варення, все ж рекомендуємо заготовити цю північну ягоду саме таким способом.
Варення з яблук і брусниці на зиму
Чудове варення рекомендуємо виготовити з описаних далі рецептами. Розповімо, як поєднати яблука і брусницю в одному чудовому столі. Запропонуємо
Компот з яблук і брусниці
З брусниці нерідко готують джеми і варення, а ось компоти і соки чомусь намагаються не варити. Виправляємо несправедливість і пропонуємо цікаві
Брусниця в сиропі - рецепт
Брусниця - корисна і смачна ягода, яку багато господині заготовляють на зиму. І сьогодні ми з вами поділимося рецептами брусниці в сиропі.
Варення з брусниці з яблуками
Про користь брусничних заготовок ми вже говорили не раз. І сьогодні ми пропонуємо зробити варення з брусниці з яблуками. Вийде чудовий десерт до чаю
Варення з брусниці в мультиварці
Варення з брусниці - це смачний і корисний продукт, так як ця ягода володіє великою кількістю цілющих властивостей. І сьогодні ми розповімо вам, як