Всі рецепти варення«П'ятихвилинка», в тому числі і ті, що готуються з брусниці, ґрунтуються на одному і тому ж принципі приготування: фрукти або ягоди виварюються в цукровому сиропі на протязі 5 хвилин, після чого остуджувати не менше 6 годин та процедура повторюється знову. Кількість таких повторень може змінюватись в залежності від того наскільки щільні плоди ви використовуєте. У випадку з брусницею, варення буде готове через 2-3 прийоми, при цьому ягоди збережуть щільність, смак і користь.
Яблучне варення «П'ятихвилинка» з брусницею на зиму
Яблучне варення, зварене з додаванням брусниці, стає не тільки набагато яскравіше, але й ароматнішими.
Інгредієнти: брусниця – 16 кг; яблука – 12 кг; цукор – 28 кг; бутони гвоздики – 4 шт.; паличка кориці – 1 шт. Приготування Часточки яблук пересипте вимитої брусницею і цукром. Залиште ємність з ягодами і фруктами на пару годин, щоб вони пустили сік, а потім додайте на повільному вогні. Як тільки сік закипить, засічіть п'ять хвилин, а потім зніміть посуд з вогню і залиште на 12 годин. Повторіть процедуру ще раз, додавши прянощі, і після фінального кип'ятіння розкладіть заготовку з добре промитими, стерилізованим банкам.
Варення «П'ятихвилинка» з брусниці з яблуками виходить дуже густим навіть без додавання порошку пектину, оскільки яблука і без того багаті пектином, який виходить при тривалому вываривании.
Варення з брусниці – рецепт «П'ятихвилинка» на зиму
Інгредієнти: брусниця – 14 кг; цукор – 920 р. Приготування Вимиті ягоди брусниці викладіть в емальований посуд шарами, пересипаючи ягоди цукром. Залиште брусницю пустити сік на пару годин, а після розмістіть посуд на середньому вогні. Після закипання рідини, варіть ягоди 5 хвилин. Зніміть варення з вогню і залиште на половину доби. Потім доводимо заготовку до кипіння ще раз і розкладаємо ягоди по чистим банкам.
Якщо у вашому розпорядженні є мультиварка, то можна повторити всю процедуру приготування з її участю. Ягоди з цукром тушкують протягом години, а потім залишають на півгодини в режимі «Підігріву». Напитавшуюся сиропом ягоду знову доводять до кипіння і розкладають по стерильним банкам.
Як варити варення «П'ятихвилинка» із замороженої брусниці?
Зварити ласощі з брусниці можна навіть поза сезону, використовуючи заморожену ягоду в якості основи. Оскільки після розморожування ягоди стають крихкими і легко вбирають сироп, одного п'ятихвилинного проварювання буде цілком достатньо.
Інгредієнти: брусниця – 12 кг; цукор – 640 р. Приготування Розморозивши ягоди, помістіть їх в емальований посуд і пересипте цукром. Залиште брусницю приблизно на півгодини, щоб вона встигла дійти до кімнатної температури, пустила сік і не полопалася при варінні. Ставимо варення на вогонь і проварюємо до кипіння. Знімаємо з поверхні піну і тримаємо ласощі на вогні ще 5 хвилин. Готове варення «П'ятихвилинка» з брусниці розливаємо по стерильної тарі і тут же закатуємо.
При бажанні до бази з ягід можна додати прянощі на зразок кориці, гвоздики, анісу, стручка ванілі, або ж смужки цедри цитрусових. Крім іншого, брусницю можна змішувати з іншими ягодами, в тому числі і замороженими: смородиною, чорницею, журавлиною, наприклад.