Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Тісто для самси

30-01-2016, 14:32
761
Тісто для самси
Самса – пиріжки з начинкою найчастіше трикутної або прямокутної форми. Відомо безліч варіантів приготування цього страви. Начинку для самси звичайно роблять з рубленого м'яса з подрібненою цибулею, іноді з зеленню, а також з картоплі, гороху, сочевиці, гарбуза.

Приготування тіста для самси


Тісто для самси зазвичай роблять прісне, іноді листкове, хоча можливі варіанти. Зрозуміло, можна купити готове тісто для самси в домової кухні або в супермаркеті (листкове). Однак краще замісити тісто самостійно - у нього, принаймні, не буде шкідливим інгредієнтів типу маргарину.
Розповімо, як і яке тісто для самси можна зробити в домашніх умовах для випікання в духовці.

Просте прісне бездріжджове тісто для самси – рецепт


Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 25 склянки або трохи більше;

  • вода – 250 мл;

  • яйце куряче – 1-2 шт.;

  • мало рослинна (соняшникова, оливкова);

  • сіль – 1 щіпки.


  • Приготування
    Просіваємо борошно в робочу миску, додаємо сіль, яйце, масло і потроху підливаємо воду. Тісто зручно замішувати виделкою, а потім змазаними маслом руками або міксером зі спеціальними спіралеподібними насадками. Готове тісто перед розкочуванням і ліпленням самси треба на півгодини, поки ви будете готувати начинку, поставити загорнутим у плівку в холодильник.

    Рецепт швидкого бездріжджового листкового тіста для самси


    Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 2 склянки;

  • крохмаль – 2 ст. ложки;

  • масло вершкове – 200 + ще 50 г або трохи рослинного;

  • вода холодна – 80 мл;

  • сік лимона – 05 ст. ложки;

  • сіль – 2 щіпки.


  • Приготування
    Масло заморожуємо і трьом на крупній тертці або подрібнюємо ножем. Додаємо просіяне борошно, крохмаль, сіль і перемішуємо активно, але недовго. Додаємо воду і сік лимона, якщо хочете, можна додати 1-2 курячих яйця. Вимішуємо тісто, ділимо, наприклад, на 8 частин, розгортаємо в пласти, складаємо один на одного, змащуючи поверхню кожного маслом. Розкачуємо всі в один пласт, його можна розрізати на 4-8 частин і повторити процедуру. Далі скачуємо з тіста кулю, покласти його в холодильник хвилин на 40 остигати і щоб підійшло (в плівці, зрозуміло).
    Листкове дріжджове тісто для самси робиться майже також, з тих же інгредієнтів, потрібно ще 1 пакетик дріжджів і трохи цукру.
    Спочатку трохи підігріту воду або суміш молока з водою, додають 1 чайну ложку цукру, 1 пакетик сухих дріжджів і 2 ст. ложки борошна. Замішувати тісто на цій опарі треба хвилин через 20 щоб дріжджі, що називається, заграли і опара підійшла.
    Тісто для самси можна приготувати на кефірі, для цього замість води використовуємо суміш води з кефіром у співвідношенні 1:1. Знежирений кефір можна використовувати нерозведеним.
    Коли ви вибрали рецепт тіста ліпимо і печемо самсу, для цього нам потрібна начинка.
    Класична начинка для самси
    Інгредієнти:

  • молода яловичина і баранина – 500 г;

  • сало курдючне – 150 г або кілька ложок топленого вершкового масла або курячого жиру;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт. або зелений – 5-8 пір'я;

  • часник – 2 зубчики;

  • зелень (петрушка, кінза)

  • мелені спеції (різні види перцю, коріандр, гвоздика та ін. або готові суміші спецій);

  • сіль крупна.


  • Приготування
    М'ясо, курдючне сало і цибулю нарізаємо дуже дрібно ножем або рубаємо з допомогою кухонного процесора з
    Тісто для самси
    режимом чоппера. Дуже дрібно рубаємо часник і зелень. Додаємо спеції, сіль і перешиваємо всі інгредієнти. Якщо немає курдючного сала – масло розтоплюємо і заливаємо в начинку, перед ліпленням самси воно має застигнути.
    Приготування самси
    Розкачуємо тісто на листи, пробивний круглої або квадратної формою вибиваємо підкладки. У середину кожної підкладки кладемо порцію начинки і щільно слепляем краю в пиріжок квадратної форми (конвертом) або трикутною.
    Печемо самсу в духовій шафі на змащеному олією деку протягом 40 хвилин.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Самса з гарбузом по-узбецьки
    Самса з гарбузом по-узбецьки
    Дуже популярний вид узбецької випічки - самсу, можна приготувати самостійно, причому зовсім без труднощів. Далі докладно розповімо, як спекти на
    Рецепт самси з м'ясом
    Рецепт самси з м'ясом
    Чудову узбецьку випічку можна успішно приготувати самостійно в домашній духовці, дотримуючись запропонованих у статті рецептами. Розповімо, як спекти
    Самса в духовці
    Самса в духовці
    Найвідоміший вид узбецької випічки - самсу, можна успішно приготувати в духовці на домашній кухні. Причому блюдо вийде не гірше традиційного аналога.
    Тісто для самси - узбецький рецепт
    Тісто для самси - узбецький рецепт
    Популярний східне блюдо - самсу можна приготувати кількома способами. Найпоширенішим є саме узбецький варіант цієї чудесної випічки, якому і
    Самса з листкового тіста
    Самса з листкового тіста
    Самса - одне з улюблених узбецьких блюд, яке припало до смаку нашим співвітчизникам. Традиційно самса готується з листкового тіста бараниною, але
    Самса з сиром
    Самса з сиром
    Узбецькі самси можна готувати з будь-якою начинкою - з куркою, яловичиною, сиром, і, звичайно ж, з сиром. Ось про останньому варіанті і піде мова в