Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » «Ліниві» шанежки з м'ясом

«Ліниві» шанежки з м'ясом

21-06-2015, 12:01
593
«Ліниві» шанежки з м'ясом
Шаньги, шанежки – популярна на півночі Росії несолодка випічка, являє собою круглі пиріжки з начинкою, зразок ватрушок. Назва «шаньга», фінно-угорського походження, як, швидше за все, і загальна ідея рецепта. Традиції піч шаньги широко поширювалися по мірі розселення російського населення на Схід, були запозичені татарами і башкирами. В даний час випікання шанег активно практикується від Карелії до Обі. Особливо популярні шаньги в Передуралля, на Середньому Уралі в Зауралля та Західного Сибіру. Розмір шаньги приблизно від 12 до 30 см в діаметрі, роблять їх із прісного або дріжджового тіста, до складу якого може входити не тільки пшенична, але і житнє борошно, а також перетоплений тваринний жир.
В якості начинки можуть використовуватися картопляне пюре, зварений горох, різні каші, приправлені вершковим маслом, різні складні складові начинки, наприклад з каші, грибів і рубаних варених яєць, і, звичайно ж, начинки з м'ясного фаршу.
Готувати шанежки зовсім нескладно, але кулінарна думка постійно розвивається, іноді, в тому числі, і в бік спрощення, тому відомі і рецепти «ледачих» шанежек.
Розповімо, як можна приготувати «ліниві» шанежки з м'ясом.
Щоб приготувати м'ясну начинку для шанежек, треба подрібнити м'ясо тим, чи іншим способом: у класичному варіанті – вручну, або за допомогою м'ясорубки.

«Ліниві» шанежки з м'ясним фаршем з прісного житнього тіста – рецепт


Інгредієнти:

  • м'ясний фарш свино-яловичий або свино-яловиче-баранячий – близько 500 м;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;

  • перець чорний мелений;

  • яйце куряче - 1 шт.;


  • Для тіста:

  • борошно житнє – близько 1 склянки;

  • борошно пшеничне – близько 1 склянки;

  • молоко – 1 стакан;

  • сіль – 1 щіпка;

  • яйце куряче – 1-2 шт.;

  • жир тваринний перетоплений (краще всього гусячий або свинячий) – 2-5 ст. ложок.


  • Приготування
    Цибулю подрібнюємо разом з м'ясом або окремо за допомогою комбайна або блендера. Трохи додаємо сіль фарш і приправляємо меленим чорним перцем, можна додати і деякі інші спеції за вашим смаком. Також можна додати в начинку трохи подрібненою зелені – це значно підвищить корисність начинки і зробить смак шанег більш цікавим. Ще додаємо у фарш яйце для кращого схоплювання. Якщо фарш вийшов кілька водянистим, коригуємо консистенцію борошном або крохмалем.
    Замішуємо прісне тісто з просіяного житнього та пшеничного борошна на молоці з яйцем. Додаємо дрібку солі і розтоплений, але не гарячий жир.
    Розкачуємо тісто в пласт прямокутної форми і викладаємо начинку нетовстим рівним шаром, рівномірно розподіляючи по поверхні пласта, залишаючи трохи вільним один край. Звертаємо щільний рулет і розрізаємо впоперек ножем, крок – приблизно через 1-15 см, таким чином, ми отримуємо круглі вироби зі спіральною організацією внутрішньої структури. Викладаємо шанежки на змащений жиром деко (краще простелити його спочатку пекарської папером). Випікаємо в духовій шафі протягом 35-45 хвилин, оптимальна температура – близько 200°С. Готові шанежки можна змастити за допомогою пензля яєчним білком або жовтком, або розтопленим вершковим маслом. Шаньги з прісного тіста краще піч, з урахуванням того, що вони повинні бути з'їдені в найближчі години. Подавати шаньги можна з чаєм, квасом, кисломолочними напоями.
    В іншому варіанті можна приготувати «ліниві» шанежки з м'ясом з дріжджового тіста з житнього та пшеничного борошном.
    Зробіть Начинку з м'ясного фаршу з цибулею (див. вище).

    Рецепт дріжджового тіста для шанежек з житнього та пшеничного борошна


    Інгредієнти:

  • борошно житнє – 1 склянка;
  • «Ліниві» шанежки з м'ясом

  • борошно пшеничне – 2 склянки;

  • молоко або вода – 1 склянка;

  • дріжджі сухі – 1 пакетик (або свіжі пресовані – 3 рази більше);

  • цукор – 1 ч. ложка.


  • Приготування
    Замішуємо опару: тепле молоко + 2 ст. ложки борошна + цукор і дріжджі. Опару ставимо в тепле місце, хвилин через 20 додаємо просіяне борошно і замішуємо тісто. Ставимо тісто в тепло, шлях підійде, обомнем його і промесим. Повторимо цикл і тоді можна ліпити шанежки, хоч звичайні, хоч ледачі.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Хачапурі на сковороді
    Хачапурі на сковороді
    Всі ми знаємо,що хачапурі - це коржик з сиром. І тим не менш, рецептів приготування хачапурі величезна безліч. Сьогодні ми вам розповімо, як
    Шаньги з картоплею - рецепт
    Шаньги з картоплею - рецепт
    Як ви думає, що таке шаньги? Як би екзотично не була назва, блюдо це російське, поширення набуло на півночі Росії. Готувати шаньги можна з різними
    Шаньги з сиром
    Шаньги з сиром
    Любите пиріжки з сиром? Тоді вам припадуть до смаку шаньги. Це блюдо можна назвати відкритими пиріжками. Хочете спробувати приготувати таку смакоту?
    Хвіртки - рецепт
    Хвіртки - рецепт
    Шаньги - здавна відоме блюдо Республіки Карелія, яке нагадує знайомі всім шаньги, або ватрушки. У даній статті ми познайомимося з рецептів цієї
    Шаньги наливні - рецепт
    Шаньги наливні - рецепт
    Шаньги - це відкриті пиріжки, змащені зверху начинкою. Їх можна подавати як хлібець до перших страв або просто окремо. Сьогодні ми розповімо, як