Шаньги, шанежки – популярна на півночі Росії несолодка випічка, являє собою круглі пиріжки з начинкою, зразок ватрушок. Назва «шаньга», фінно-угорського походження, як, швидше за все, і загальна ідея рецепта. Традиції піч шаньги широко поширювалися по мірі розселення російського населення на Схід, були запозичені татарами і башкирами. В даний час випікання шанег активно практикується від Карелії до Обі. Особливо популярні шаньги в Передуралля, на Середньому Уралі в Зауралля та Західного Сибіру. Розмір шаньги приблизно від 12 до 30 см в діаметрі, роблять їх із прісного або дріжджового тіста, до складу якого може входити не тільки пшенична, але і житнє борошно, а також перетоплений тваринний жир.
В якості начинки можуть використовуватися картопляне пюре, зварений горох, різні каші, приправлені вершковим маслом, різні складні складові начинки, наприклад з каші, грибів і рубаних варених яєць, і, звичайно ж, начинки з м'ясного фаршу.
Готувати шанежки зовсім нескладно, але кулінарна думка постійно розвивається, іноді, в тому числі, і в бік спрощення, тому відомі і рецепти «ледачих» шанежек.
Розповімо, як можна приготувати «ліниві» шанежки з м'ясом.
Щоб приготувати м'ясну начинку для шанежек, треба подрібнити м'ясо тим, чи іншим способом: у класичному варіанті – вручну, або за допомогою м'ясорубки.
«Ліниві» шанежки з м'ясним фаршем з прісного житнього тіста – рецепт
Інгредієнти: м'ясний фарш свино-яловичий або свино-яловиче-баранячий – близько 500 м; цибуля ріпчаста – 1 шт.; перець чорний мелений; яйце куряче - 1 шт.; Для тіста:
борошно житнє – близько 1 склянки; борошно пшеничне – близько 1 склянки; молоко – 1 стакан; сіль – 1 щіпка; яйце куряче – 1-2 шт.; жир тваринний перетоплений (краще всього гусячий або свинячий) – 2-5 ст. ложок. Приготування Цибулю подрібнюємо разом з м'ясом або окремо за допомогою комбайна або блендера. Трохи додаємо сіль фарш і приправляємо меленим чорним перцем, можна додати і деякі інші спеції за вашим смаком. Також можна додати в начинку трохи подрібненою зелені – це значно підвищить корисність начинки і зробить смак шанег більш цікавим. Ще додаємо у фарш яйце для кращого схоплювання. Якщо фарш вийшов кілька водянистим, коригуємо консистенцію борошном або крохмалем.
Замішуємо прісне тісто з просіяного житнього та пшеничного борошна на молоці з яйцем. Додаємо дрібку солі і розтоплений, але не гарячий жир.
Розкачуємо тісто в пласт прямокутної форми і викладаємо начинку нетовстим рівним шаром, рівномірно розподіляючи по поверхні пласта, залишаючи трохи вільним один край. Звертаємо щільний рулет і розрізаємо впоперек ножем, крок – приблизно через 1-15 см, таким чином, ми отримуємо круглі вироби зі спіральною організацією внутрішньої структури. Викладаємо шанежки на змащений жиром деко (краще простелити його спочатку пекарської папером). Випікаємо в духовій шафі протягом 35-45 хвилин, оптимальна температура – близько 200°С. Готові шанежки можна змастити за допомогою пензля яєчним білком або жовтком, або розтопленим вершковим маслом. Шаньги з прісного тіста краще піч, з урахуванням того, що вони повинні бути з'їдені в найближчі години. Подавати шаньги можна з чаєм, квасом, кисломолочними напоями.
В іншому варіанті можна приготувати «ліниві» шанежки з м'ясом з дріжджового тіста з житнього та пшеничного борошном.
Зробіть Начинку з м'ясного фаршу з цибулею (див. вище).
Рецепт дріжджового тіста для шанежек з житнього та пшеничного борошна
Інгредієнти: борошно житнє – 1 склянка; борошно пшеничне – 2 склянки; молоко або вода – 1 склянка; дріжджі сухі – 1 пакетик (або свіжі пресовані – 3 рази більше); цукор – 1 ч. ложка. Приготування Замішуємо опару: тепле молоко + 2 ст. ложки борошна + цукор і дріжджі. Опару ставимо в тепле місце, хвилин через 20 додаємо просіяне борошно і замішуємо тісто. Ставимо тісто в тепло, шлях підійде, обомнем його і промесим. Повторимо цикл і тоді можна ліпити шанежки, хоч звичайні, хоч ледачі.