Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Різдвяний стіл

16-03-2015, 14:26
828
Різдвяний стіл
На свята різдвяний стіл особливо ретельно прикрашають і готують страви. В цей день господині не просто готують для сім'ї, а намагаються порадувати близьких особливо смачними стравами.

Різдвяний гусак


Якщо на святковому столі в католицьких країнах обов'язково в центрі індичка, то в православних країнах готують різдвяного гусака в духовці . Є безліч рецептів приготування, кожен по-своєму смачний. Ось самий простий і доступний варіант приготування.
Інгредієнти:

  • 1 гусак середніх розмірів;

  • 7 апельсинів;

  • 2 ст. л. меду;

  • 200 г яблучного пюре;

  • спеції за смаком;

  • яблука.


  • Готуємо соус для гусака. Для цього змішуємо апельсиновий сік з яблучним пюре, додаємо сіль і перець, трохи меду. Гусака рясно натирають отриманою сумішшю зовні і зсередини. Далі фаршируємо яблуками і зашиваємо. В гусятницю або на деко налийте трохи води. У процесі готування гусака періодично поливайте утворився жиром.

    Традиційні різдвяні страви


    Згідно з традиціями і звичаями, різдвяний стіл складається з 12 страв. Сьогодні рідко готують всі ці страви, але кілька основних на стіл поставити потрібно обов'язково. Українську кутю, узвар, холодець, жарке зі свинини - ці страви ми з задоволенням їмо на свята. Ось рецепти їх приготування.
    Кутя
    Інгредієнти:

  • 1 ст. пшениці;

  • 100 г маку;

  • 100 г волоських горіхів;

  • 100 г родзинок;

  • 15 ст. л. меду;

  • цукор за смаком.


  • Гарненько промиваємо зерно і відварюємо до готовності. Пшеницю охолодити і заправити медом. Мак та родзинки промиваємо і запарюємо на три години. Далі воду необхідно злити і мак протерти. Додати в кашу. В кінці порубані і підсмажені волоські горіхи кладуть в загальну масу.
    Узвар
    Інгредієнти:

  • 500 г сухофруктів;

  • 150 г цукру.


  • Сухофрукти добре промивають і заливають водою. Доводять до кипіння і додають цукор. Далі узвар варять на повільному вогні до повної готовності.
    Печеня зі свинини
    Інгредієнти:

  • 700 г свинини;

  • цибуля 1шт;

  • кмин;

  • борошно;

  • сіль.


  • М'ясо промивають, ріжуть шматочками і обволікають в борошні. Обсмажуємо на сильно розігрітій сковороді до утворення рум'яної скоринки. Окремо нарізають і обсмажують цибулю. Цибулю змішують з м'ясом, додають кмин і тушкують до готовності. Коли сік починає випаровуватися, додають воду. Подають м'ясо з відвареною картоплею.

    Прикраса різдвяного столу


    Окрім смачних страв важливо красиво сервірувати стіл, адже це особливе свято, коли збирається вся родина. Різдвяна сервірування столу має свої особливості.
    Самий головний колір різдвяного столу - білий. Це символ божественного світла. Разом з білим для сервірування використовують червоний (символізує радість) і золотистий (традиційний релігійний колір).
    Для прикраси різдвяного столу використовують свічки, які є символом перемоги світла над темрявою. Дуже красиво, коли багато світла саме від свічок, це робить святкування особливо затишним і сімейним.
    Різдвяний стіл
    Не менш важливим символом святкування вважається солома чи сіно. Діва Марія народила свого сина саме в хліві, тому і прийнято прикрашати будинок сіном. Для цього використовують фігурки із соломи, можна у велику прозору вазу покласти сіно і кілька новорічних куль. З соломи роблять різдвяний вінок. Якщо немає можливості знайти справжню солому, можна використовувати штучні матеріали, які за структурою нагадують сіно.
    Часто для декору столу використовують фігурки ангелів, кільця для серветок з ангелами, посуд, яку спеціально декорують для свята. На стіл можна постелити скатертину з принтом у вигляді ангелів. Наші пращури на стіл клали замість скатертини рушники.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Печеня в духовці
    Печеня в духовці
    Печеня - одне з найпростіших страв в приготуванні і улюблена багатьма. Ми пропонуємо вам різноманітні варіанти його створення в духовці. Вибирайте,
    Як приготувати гусака з яблуками?
    Як приготувати гусака з яблуками?
    Багато господинь, накриваючи новорічний стіл, думають про головне блюді. Звичайно, воно має бути дуже смачним, бажано гарячим, м'ясних і красивим.
    Як приготувати гусака в духовці?
    Як приготувати гусака в духовці?
    Як приготувати гусака в духовці? Цим питанням задаються дуже багато господинь, особливо якщо цю птицю вони готують в перший раз. Якраз для такого
    Гуска з чорносливом і яблуками
    Гуска з чорносливом і яблуками
    Запечений гусак - це традиційне Різдвяне блюдо в багатьох європейських країнах. Фарширувати його можна різними фруктами і крупами. І сьогодні ми
    Як сервірувати стіл?
    Як сервірувати стіл?
    Красиво сервірувати стіл - справжнє мистецтво. Якщо ви зумієте освоїти його, то від гостей у вашому будинку не буде відбою - адже всім приємно
    Узвар із сухофруктів - рецепт
    Узвар із сухофруктів - рецепт
    Цей узвар з сухофруктів - це прекрасна заміна магазинних соків, повна вітамінів і володіє приємним освіжаючим смаком. Приготуйте напій з дитинства