Желе з чорної смородини
Вітамін С життєво необхідний організму людини і повинен систематично в нього вступати. Але не можна ж постійно вживати в їжу лимони – це шкідливо для емалі, так і набридає одноманітність. Втім, це не проблема. У десятках продуктів вміст вітаміну С навіть вище, ніж у лимонах, а за ціною вони доступніше. Можна використовувати ягоди чорної смородини – у них вітаміну С приблизно в 4 рази більше, ніж у закордонних плодах.
Смачні десерти
Сама по собі чорна смородина дуже приємна на смак: це дрібна ягода з терпкою шкуркою і кислувато-солодкою соковитою м'якоттю. Не всім до смаку таке поєднання, тому смородину частіше додають у десерти, готують з неї джеми, варення, компоти. Смачний і корисний варіант – желе з чорної смородини. Це просте ласощі, яка обов'язково припаде до смаку і дітям, і дорослим. До речі, не радимо заморожувати желе з чорної смородини на зиму. Краще заморозьте смородину, а вже в холодні місяці зваріть ніжне, ароматне вітамінне ласощі, як нагадування про літо. Розповімо, як приготувати желе з чорної смородини.
Просте желе
Рецепт желе з чорної смородини з серії «не просто, а дуже просто». На таких рецептах добре привчати малюків до готування.
Інгредієнти:
ягоди чорної смородини без гілочок – 2 склянки;
цукор вітчизняний очищений білий – 1 стакан з гіркою;
желатин швидкорозчинний – 2 пластинки або 30 г подрібненого;
очищена, або фільтрована бутильована вода – 1 л.
Приготування
Найпростіший і дешевий варіант – желе з чорної смородини з желатином. В половині води, підігрітої до 45-50 градусів замочуємо желатин. Якщо беремо звичайний, залишаємо його на годину, швидкорозчинний через чверть години можна починати прогрівати. Важливо пам'ятати про два моменти: перше – постійно помішуємо, щоб желатин не підгорів, друге – не кип'ятимо. При кип'ятінні желатин руйнується, так що доводимо приблизно до 80 градусів і знімаємо з вогню. З другої половини води з цукром варимо сироп, опускаємо в нього промиту і злегка обсушену смородину. Проварюємо хвилин 10 пюрируем і протираємо через сито, щоб видалити насіння і шкірки. З'єднуємо обидві суміші і розливаємо в формочки. Застигає желе з чорної смородини протягом декількох годин в холодильнику, після цього його можна вийняти і сервірувати з цукровою пудрою і листочками м'яти, чаєм або компотом .
Варіант більш корисний
Не секрет, що при варінні частина вітаміну С руйнується, тому можна приготувати желе з чорної смородини без варіння. Для цього змінюємо технологію.
Інгредієнти:
білий очищений вітчизняний цукровий пісок – 200-230 г;
кип'ячена або фільтрована вода – 1 л;
смородина велика без гілочок і листочків – 2 великі жмені;
пластинки швидкорозчинного желатину – 20 р.
Приготування
Для приготування такого желе добре використовувати соковижималку. Якщо її немає, пропускаємо смородину через м'ясорубку і, використовуючи марлю, віджимаємо сік. Змішуємо сік з цукром і залишаємо на чверть години, щоб розійшовся цукор. Желатин замочуємо в теплій воді. Коли він розчиниться, прогріваємо на невеликому вогні, але не кип'ятимо. Коли желатин охолоне до кімнатної температури, додаємо смородиновий сік, добре розмішуємо і ставимо в холодильник до повного застигання. Так виходить дуже смачне і корисне желе з чорної смородини, рецепт, як бачите, дуже простий.
Творчі питання
Часто задають питання, чи можна приготувати желе з чорної смородини без желатину. Для вегетаріанців є варіант – можна замінити желатин, який є продуктом тваринного походження, на агар-агар – його виробляють з водоростей. Також можна приготувати листкове желе з соку різних ягід і фруктів. Для цього готуємо, наприклад, малинове, полуничне, абрикосове, вишневе або будь-яке інше желе за таким же рецептом (замінюємо лише ягоди), заливаємо шар желе у форму, тримаємо його в холодильнику. Коли воно застигне, заливаємо наступний шар. Таким чином, приготування желе з чорної смородини та інших фруктів або ягід – веселий, творчий процес.
Смачні десерти
Сама по собі чорна смородина дуже приємна на смак: це дрібна ягода з терпкою шкуркою і кислувато-солодкою соковитою м'якоттю. Не всім до смаку таке поєднання, тому смородину частіше додають у десерти, готують з неї джеми, варення, компоти. Смачний і корисний варіант – желе з чорної смородини. Це просте ласощі, яка обов'язково припаде до смаку і дітям, і дорослим. До речі, не радимо заморожувати желе з чорної смородини на зиму. Краще заморозьте смородину, а вже в холодні місяці зваріть ніжне, ароматне вітамінне ласощі, як нагадування про літо. Розповімо, як приготувати желе з чорної смородини.
Просте желе
Рецепт желе з чорної смородини з серії «не просто, а дуже просто». На таких рецептах добре привчати малюків до готування.
Інгредієнти:
Приготування
Найпростіший і дешевий варіант – желе з чорної смородини з желатином. В половині води, підігрітої до 45-50 градусів замочуємо желатин. Якщо беремо звичайний, залишаємо його на годину, швидкорозчинний через чверть години можна починати прогрівати. Важливо пам'ятати про два моменти: перше – постійно помішуємо, щоб желатин не підгорів, друге – не кип'ятимо. При кип'ятінні желатин руйнується, так що доводимо приблизно до 80 градусів і знімаємо з вогню. З другої половини води з цукром варимо сироп, опускаємо в нього промиту і злегка обсушену смородину. Проварюємо хвилин 10 пюрируем і протираємо через сито, щоб видалити насіння і шкірки. З'єднуємо обидві суміші і розливаємо в формочки. Застигає желе з чорної смородини протягом декількох годин в холодильнику, після цього його можна вийняти і сервірувати з цукровою пудрою і листочками м'яти, чаєм або компотом .
Варіант більш корисний
Не секрет, що при варінні частина вітаміну С руйнується, тому можна приготувати желе з чорної смородини без варіння. Для цього змінюємо технологію.
Інгредієнти:
Приготування
Для приготування такого желе добре використовувати соковижималку. Якщо її немає, пропускаємо смородину через м'ясорубку і, використовуючи марлю, віджимаємо сік. Змішуємо сік з цукром і залишаємо на чверть години, щоб розійшовся цукор. Желатин замочуємо в теплій воді. Коли він розчиниться, прогріваємо на невеликому вогні, але не кип'ятимо. Коли желатин охолоне до кімнатної температури, додаємо смородиновий сік, добре розмішуємо і ставимо в холодильник до повного застигання. Так виходить дуже смачне і корисне желе з чорної смородини, рецепт, як бачите, дуже простий.
Творчі питання
![Желе з чорної смородини Желе з чорної смородини](/uploads/posts/2016-09/zhele-z-chornoyi-smorodini_952.jpeg)
Часто задають питання, чи можна приготувати желе з чорної смородини без желатину. Для вегетаріанців є варіант – можна замінити желатин, який є продуктом тваринного походження, на агар-агар – його виробляють з водоростей. Також можна приготувати листкове желе з соку різних ягід і фруктів. Для цього готуємо, наприклад, малинове, полуничне, абрикосове, вишневе або будь-яке інше желе за таким же рецептом (замінюємо лише ягоди), заливаємо шар желе у форму, тримаємо його в холодильнику. Коли воно застигне, заливаємо наступний шар. Таким чином, приготування желе з чорної смородини та інших фруктів або ягід – веселий, творчий процес.
Рекомендуємо добрі рецепти
![Ягідне желе з желатином - рецепт](/uploads/posts/2016-09/thumbs/yagdne-zhele-z-zhelatinom-recept_991.jpeg)
Ягідне желе з желатином - рецепт
Прекрасне літнє частування - желе з ягід, можна створити, використовуючи лише натуральні складові. Розповімо, як з сезонних різноманітних ягід і
![Варення з смородини без варіння](/uploads/posts/2015-03/varennya-z-smorodini-bez-varnnya_251.jpeg)
Варення з смородини без варіння
Варення з смородини як чорної, так і з червоною - корисний джерело вітамінів, особливо в зиязикай час. Воно добре допомагає при простудних
![Лікер з чорної смородини](/uploads/posts/2015-03/lker-z-chornoyi-smorodini_551.jpeg)
Лікер з чорної смородини
Чорна смородина є досить корисною ягодою, в якій міститься велика кількість вітаміну С. В кулінарії вона застосовується досить широко: варення,
![Морс з чорної смородини](/uploads/posts/2015-03/mors-z-chornoyi-smorodini_961.jpeg)
Морс з чорної смородини
Морс з чорної смородини - відмінний напій, особливо в осінню та зимову пору, коли застуда підстерігає на кожному кроці. Приготувати це чудодійний
![Кисіль з чорної смородини](/uploads/posts/2015-03/kisl-z-chornoyi-smorodini_441.jpeg)
Кисіль з чорної смородини
Чорна смородина - корисна ягода, в якій міститься багато вітаміну С. З неї варять варення, джеми, компоти і т. д. В нашій сьогоднішній статті мова
![Желе з червоної смородини - рецепт](/uploads/posts/2015-01/zhele-z-chervonoyi-smorodini-recept_571.jpeg)
Желе з червоної смородини - рецепт
Желе з червоної смородини - це поживний і низькокалорійний десерт, який неодмінно сподобається і дорослим і дітям. Для створення цієї смакоти