Полуничне варення «П'ятихвилинка»
Крім того, що полуниця – справжнє джерело вітамінів (А, С, Е), калію, магнію, кальцію і натрію, це ще й потужний афродизіак . Так що зовсім не випадково ця ягода так часто обігрується в романтичних сценах в кіно. Однак на зиму хочеться зберегти як раз комплекс вітамінів. Зробити це можна двома способами: шокова заморозка – відмінний варіант для тих, у кого є велика морозильна камера, а інші можуть приготувати полуничне варення «П'ятихвилинка». Називається воно так, оскільки готується мінімальну кількість часу, що, звичайно, і є головним перевагою рецепта. При меншому нагріванні можна зберегти більшу кількість вітамінів і мікроелементів.
Кілька секретів
Перш, ніж розповісти, як правильно варити полуничне варення «П'ятихвилинка», обговоримо деякі моменти.
При виборі полуниці намагаємося прискіпливо оглядати ягоди. Не беремо м'яті, зіпсовані, але і ідеальні, схожі на пластикові моделі, ягоди залишаємо на прилавку. Для варення вибираємо полуниці середнього розміру, спілу – темно-бордову або червону.
Цукор використовуємо тільки вітчизняний. Невідомо чому, але з цукром, виробленим за кордоном, закачування іноді псуються. Так що запасаємося російським продуктом, можна також використовувати білоруський, український або молдавський цукор.
Підготуємо посуд. Оптимально – баночки по 250-300 мл на сім'ю з 2-3 чоловік і ємності по 500-750 г на великі сім'ї. Скляну тару замочуємо в теплій воді із содою (2 ст. ложки соди на відро води) приблизно на годину, потім добре миємо, використовуючи жорстку ганчірочку. Выполаскиваем баночки під проточною водою, даємо стекти вологи, потім стерилізуємо. Для цього тримаємо кожну банку над каструлькою, в якій кипить вода, не менше 1 хвилини.
Кришки можна використовувати будь-які – хоч закручуються, хоч закатывающиеся, хоч пластикові. Просто пам'ятаємо: найдовше зберігається закатане варення. Закручене доведеться з'їсти протягом 2-3 місяців, а закрите пластиковими кришками треба зберігати в холодильнику. Поверх такого варення обов'язково заливають тонкий шар топленого вершкового масла щоб закачування не зіпсувалася.
Базовий рецепт
Для початку розповімо, як варити полуничне варення «П'ятихвилинка» найпростішим способом.
Інгредієнти:
перебрані ягоди полуниці – 35 кг;
цукор білий вітчизняний – 15-2 кг;
фільтрована або дистильована вода – 1 л;
лимон невеликий з тонкою шкіркою – 15 шт.
Приготування
Щоб закатати полуничне варення «П'ятихвилинка» на зиму, готуємо поетапно, рецепт не дуже складний. Ягоди треба добре промити (можна замочити на чверть години, потім потримати під проточною водою), пюрировать блендером або товкачиком. Ягідне пюре покласти в глибокий емальований таз. З води і цукру варимо сироп – він буде густим і насиченим, тому заважаємо, щоб цукор не пригорів. У пюре вливаємо киплячий сироп і варимо на повільному вогні до закипання. Після цього, помішуючи, кип'ятимо варення 5 хвилин, вливаємо віджатий сік півтора лимонів, чекаємо ще півтори хвилини, розкладаємо готове варення в баночки і закриваємо.
Ягідка до ягідці
Можна приготувати варення інакше. Багато хто вважає, що полуничне варення повинне бути з цілими ягодами, і «П'ятихвилинка» теж.
Інгредієнти:
полуниця добірна дрібна – 2 банки об'ємом 3 л;
цукровий пісок – 2 кг;
м'ята (гілочки довжиною до 10 см) – 5-6 шт.
Приготування
У цьому варіанті все просто. Полуничку добре миємо, складаємо в таз для варіння варення і засипаємо цукром. Чекаємо хоча б ніч, а краще – добу, поставивши таз в прохолодне місце і накривши його марлею. Акуратно перемішуємо – полуниця пустить сік, який змішується з цукром. Ставимо на плиту і починаємо готувати на мінімальному вогні, стежимо, щоб не пригоріло. Як тільки весь цукор розчиниться і сироп почне кипіти, проварюємо близько 3 хвилин, знімаємо і даємо тазу охолонути. Повторюємо процедуру ще 2 рази, на третю варіння додаємо промиту м'яту. Гілочки видаляємо, гаряче варення перекладаємо в банки і закатуємо. Як бачите, зварити смачне полуничне варення «П'ятихвилинка» досить просто. При розвитку сучасних технологій можна приготувати полуничне варення «П'ятихвилинка» в мультиварці. Для цього уважно читаємо інструкцію до конкретної моделі.
Кілька секретів
Перш, ніж розповісти, як правильно варити полуничне варення «П'ятихвилинка», обговоримо деякі моменти.
Базовий рецепт
Для початку розповімо, як варити полуничне варення «П'ятихвилинка» найпростішим способом.
Інгредієнти:
Приготування
Щоб закатати полуничне варення «П'ятихвилинка» на зиму, готуємо поетапно, рецепт не дуже складний. Ягоди треба добре промити (можна замочити на чверть години, потім потримати під проточною водою), пюрировать блендером або товкачиком. Ягідне пюре покласти в глибокий емальований таз. З води і цукру варимо сироп – він буде густим і насиченим, тому заважаємо, щоб цукор не пригорів. У пюре вливаємо киплячий сироп і варимо на повільному вогні до закипання. Після цього, помішуючи, кип'ятимо варення 5 хвилин, вливаємо віджатий сік півтора лимонів, чекаємо ще півтори хвилини, розкладаємо готове варення в баночки і закриваємо.
Ягідка до ягідці
Можна приготувати варення інакше. Багато хто вважає, що полуничне варення повинне бути з цілими ягодами, і «П'ятихвилинка» теж.
Інгредієнти:
Приготування
У цьому варіанті все просто. Полуничку добре миємо, складаємо в таз для варіння варення і засипаємо цукром. Чекаємо хоча б ніч, а краще – добу, поставивши таз в прохолодне місце і накривши його марлею. Акуратно перемішуємо – полуниця пустить сік, який змішується з цукром. Ставимо на плиту і починаємо готувати на мінімальному вогні, стежимо, щоб не пригоріло. Як тільки весь цукор розчиниться і сироп почне кипіти, проварюємо близько 3 хвилин, знімаємо і даємо тазу охолонути. Повторюємо процедуру ще 2 рази, на третю варіння додаємо промиту м'яту. Гілочки видаляємо, гаряче варення перекладаємо в банки і закатуємо. Як бачите, зварити смачне полуничне варення «П'ятихвилинка» досить просто. При розвитку сучасних технологій можна приготувати полуничне варення «П'ятихвилинка» в мультиварці. Для цього уважно читаємо інструкцію до конкретної моделі.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як варити полуничне варення?
На початку літа час подбати про зимових ласощі, які саме зараз необхідно підготувати. Пропонуємо найкращі рецепти полуничного варення, розповімо, як
Як приготувати варення з пелюсток чайної троянди?
Дивовижно смачним виходить варення з чайної троянди. Його чудовий аромат і незаперечна користь перевершують інші, більш прості варіанти такої
Варення «П'ятихвилинка» з вишні з кісточками
Якщо хочеться зберегти максимальну кількість вітамінів при консервації ягід, а часу не вистачає, закрийте на зиму напрочуд смачне варення з вишні
Варення з смородини «П'ятихвилинка» – рецепт
Чимало фруктів і ягід влітку постачають наш організм вітамінами, допомагаючи боротися з хворобами і зміцнювати імунітет. Щоб зберегти максимум
Варення з полуниці з цілими ягодами
Полуничне варення у багатьох є найулюбленішим. Така домашня заготовка дозволяє всю зиму готувати десятки смачних страв. Варення з полуниці по цьому
Варення з чорниці
На сьогоднішній день нечасто можна зустріти любителів збирати в лісі ягоди, а потім варити з них варення. Тим не менш, це не належить до